inFamous

Mitä tekisit, jos huomaisit saaneesi yli-inhimillisiä kykyjä samaan aikaan, kun yhteiskunta ympärilläsi luisuu anarkiaan? Jos normaalit säännöt eivät enää rajoittaisi toimintaasi, muuttuisitko epäitsekkääksi hyväntekijäksi vai alkaisitko häikäilemättömästi kahmia valtaa? Uudessa supersankaripelissä kyse on juuri tästä: korruptoiko valta vanhan sanonnan mukaisesti, vai voiko epätavallisten voimien haltija säilyttää ihmisyytensä kaikkien muiden tukirakenteiden pettäessä?

Hyvän ja pahan tällä puolen

Sonyn tallista löytyy kolme huikean kovan luokan pelitaloa, jotka niittivät mainetta PS2:lle julkaistuilla tasoloikillaan. Kaikki tietävät Ratchet & Clankin ja Jak & Daxterin, mutta Sly Raccoon ja sen taustalla häärinyt Sucker Punch eivät yllä tunnettuudellaan samalle tasolle. Sly on kuitenkin omaperäinen ja näppärä sarja, jolla on pieni mutta sitäkin innokkaampi fanijoukkonsa.

Tunnetumpien kumppaneidensa vanavedessä myös Sucker Punch on irtautunut tasoloikkamenneisyydestään ja kehittänyt uudelle alustalle uuden sankarin. Pariisissa kujeilleen pesukarhun sijaan seuraammekin nyt Empire Cityssä seikkailevaa lähettiä, joka pakettia kuljettaessaan joutuu keskelle kaupungin tuhoavaa räjähdystä. Cole McGrath muuttuu tavallisesta jokapojasta sähköiseksi supermieheksi. Ystäviensä ja pyytämättä avuksi tulleiden salamyhkäisempien hahmojen avulla Cole alkaa kaivaa esille totuutta räjähdyksen syistä ja aiheuttajista.

Colen saappaisiin hyppäävä pelaaja pääsee tutustumaan melko vapaasti Empire Cityyn. Juoksulähetin parkour-taidoilla ja vähitellen kasvavilla supervoimilla varustettu kähisevä kaljupää pääsee kerta toisensa jälkeen päättämään, ketä hän haluaa auttaa: itseään ja kavereita vai koko yhteisöä.

Luuserit kulkevat keskitietä

Jo ensimmäisessä E3-messuilla 2006 esitetyssä trailerissa annettiin ymmärtää, mistä inFamousissa on kysymys: hallituksen hylkäämässä kaupungissa Cole ei vastaa teoistaan kenellekään, joten hän voi vapaasti valita, mihin voimiaan käyttää. Peli on täynnä pieniä ja isoja valintoja, jotka vaikuttavat siihen, miten Empire Cityn asukkaat suhtautuvat sankariinsa. Cole voi kaupunkia terrorisoivia jengejä vastaan taistellessaan räiskiä sinne tänne sivullisista välittämättä, tai hän voi toimia maltillisemmin ja suojella ohikulkijoita. Haavoittuneet tavikset voi joko parantaa luomudefibrillaattorina toimivilla tassuilla tai heistä voi imeä elinvoimaa parempaan tarpeeseen.

inFamousia pelatessa kohtaa myös varsinaisia Karma-hetkiä: Pelaajalle tarjotaan kaksi selkeää vaihtoehtoa, toinen hyvä ja toinen paha. Esimerkiksi pelin alkupuolella Cole saapuu kaupungin keskusaukiolle, jolle on pudotettu ruoka-apupaketteja. Cole ja kumppanit voivat antaa kaupunkilaisten kerätä omat osuutensa, tai he voivat rohmuta vahvemman oikeudella kaiken itselleen. Nämä valinnat eivät vaikuta pelin vaikeustasoon, ne ainoastaan liikauttavat ruudun kulmassa näkyvää mittaria sinisen tai punaisen ääripään puolelle.

Tällainen moraalisten valintojen tarjoaminen pelaajalle ilman näkyvää seurausta on mielenkiintoinen idea. Sen sijaan, että hyvä jätkä joutuisi oikeasti uhraamaan jotain, tai että paha poika hyötyisi välittömästi itsekkyydestään, seuraukset tuntuvat vain pelaajan pääkopassa. Vasta hyvän tai pahan karman kasautuessa alkaa näkyä eroja kaupunkilaisten käytöksessä ja tarinaa kuljettavissa välivideoissa.

Sähkövoima – muuta et tarvitse

Moraalipohdinnan ohella toinen tärkeä inFamousin ominaisuus ovat sen sähkön manipulointiin perustuvat supervoimat. Alussa Cole osaa vain ammuskella pieniä sähköiskuja vihollisia päin ja raivata eläviä ja elottomia esteitä tieltään sähköisellä paineaallolla. Vähitellen voimat kuitenkin lisääntyvät, ja ennen pitkää Cole osaa liukua junanraiteita ja sähkölankoja pitkin elektromagneettisen tyynyn päällä, sitoa viholliset maahan valokaarikahleilla ja heitellä pieniä räjähteleviä pallosalamoita väkijoukon keskelle.

Päätös selittää kaikki Colen voimat erilaisilla sähköisillä ilmiöillä on johdonmukainen, lisäksi se tarjoaa tarinankerronnallisia mahdollisuuksia. Jengit ovat kaupunkia hallitakseen katkaisseet sähköt suuresta osasta Empire Cityä, ja näillä sähköttömillä alueilla Cole on huomattavasti haavoittuvaisempi kuin siellä, missä ampeerit virtaavat. Voiman palatessa eri kaupunginosiin myös päähenkilön kyvyt kasvavat.

Sähkövoimat selittävät myös kätevästi joitain pelimekaanisia rajoitteita: Sankari ei voi käyttää tuliaseita, koska jatkuvasti kämmenissä kiertävä virta räjäyttäisi patruunat. Autossa matkustaminen on mahdotonta, koska bensa on herkkä penkkiä painavalle ihmispatterille. Ja yhtään nilkkoihin ulottuvaa lammikkoa syvempään veteen hyppääminen saa Colen oikosulkuun.

Hyppien ja huitoen

Ehtymättömien sähköammusten lisäksi Cole osaa luonnollisesti lyödä ja potkaista. Käytännössä lähitaistelu on kuitenkin inFamousin heikoimpia osa-alueita, iskuista yksinkertaisesti puuttuu kunnollinen iskevyys, eikä valikoimaa ole lainkaan. Jopa vihollisen nenän hieraiseminen hypätessä on mahdotonta, koska lyöntinapin painaminen molempien jalkojen ollessa ilmassa saa melee-Colen syöksymään kanveesiin maata täräyttävällä voimalla.

Lähes parasta antia inFamousissa sen sijaan ovat siellä täällä koettavat tasoloikkakohtaukset. Etenkin kaupungin kolmesta saaresta keskimmäistä hallitsevan massiivisen romutornin huipulle kiipeäminen tarjoaa haastetta ja mukavia näkymiä. Tosin useiden kolmannesta persoonasta kuvattujen pomppimispelien tapaan myös inFamousilla on omat kameraongelmansa, onneksi ei kuitenkaan mitään maata kaatavaa. Jokusessa paikassa on havaittavissa puutteita pintojen tunnistamisessa, minkä seurauksena Cole voi tipahtaa vahvalta näyttävän teräsrakenteen läpi ja pahimmassa tapauksessa jopa kokonaan ulos kartalta. Peli osaa kuitenkin tunnistaa tällaiset virhetilanteet, joten vaikka itse kohtasin kyseisenlaisen bugin kerran, en joutunut edes tuolloin käynnistämään peliä uudelleen.

Teknisesti inFamous on moitteeton mutta ei häikäisevä suoritus. Välillä rajuksikin yltyvä sähkömyrskyjen ja räjähdysten ilotulitus saa vain harvoin pleikkarin köhimään, koskaan ei ruudunpäivitys putoa lähellekään pelikelvottomuuden rajaa. Tekniikan sijaan Sucker Punch on keskittynyt tunnelmallisuuteen, ja sitä tarjotaankin kahmalokaupalla. Tuhosta toipumaan pyrkivä kaupunki huokuu hiljaista epätoivoa, ja kaiken kruunaa huomaamaton mutta äärimmäisen hyvin vaikutelmaa tukeva musiikki.

Hyvä JA paha

Vaikka inFamous ei sisällä minkäänlaista moninpeliä, on siinä pelattavaa helposti useammiksi kymmeniksi tunneiksi. Toisin kuin monissa muissa peleissä, joissa voi valita hyvän tai pahan toimintatavan välillä, inFamousissa vaikutukset tarinaan alkavat näkyä jo ennen loppuvideota. Kummankin polun kulkeminen vaatii oman pelikierroksensa, ja varsinkin Trophy-addikteille tekemistä riittää myös räjähdyksen kylvämien sirpaleitten metsästämisessä.

Sucker Punchin tuotos on ehdottomasti hintansa arvoinen ostos, ja lievistä puutteista huolimatta kelpo lisä PS3:n ennestäänkin vahvaan yksinoikeuspelien kirjoon.

Galleria: 

Kommentit

Otti kyllä aika lailla kupoliin demossa kun huomasin että jäbällä ei voi tehä pahemmin mitään kunnon lyöntipotku sarjoja(toisin sanottuna lähitaisteluja ei pahemmin kannata kehitellä, ellei halua game overia). =P Tuli huomattua myös että kun jonkun ihmisen mäiskäytti ketoon, niin sittenpä ei siihen saanutkaan mitään osumaa enää laitettua vaan päähenkilö jostain syystä kadotti ihmeellisesti osumasihtinsä. Pieniä valituksen aiheita mutta juuri tuollaiset pikku seikat estivät minua saamasta pahemmin nautintoa ja intoa itse pelin koko version ostamiseen. Tapahtuu, jos tapahtuu. Noiden epäkohtien lisäksi Cole kuoli aivan turhan helposti ja tähtääminen oli vielä huonommin toteutettu kuin Killzone 2.

Olihan tässä hyviäkin puolia. Musiikki oli suht mukavan kuuloista ja sarjakuvamaisesti toteutetut välivideot näyttivät siisteiltä. Pelistä on vain valitettavasti jäänyt tähän mennessä sellainen kuva että ollaan menty täysillä grafiikan ehdoilla mutta pelillisiä elementtejä(jotka pitävät mielenkiinnon yllä) onkin sitten varsin vähän. Toivon olevani väärässä kun joskus pelin hyppysiini hankin.

Toivottavasti myös tämä tekemänne arvostelu ei ollut hypen sävyttämä vaan peli on OIKEASTI noista vioista huolimatta pelaamisen arvoinen.

By the way: Milloin arvostelette Prototypen?

Pieni lisäys "valivali" listaani: Pelintekijät eivät ilmeisesti ole kuulleet sellaisesta asiasta kuin KUMI. Kyseinen materiaali ei tietääkseni johda sähköä lainkaan, joten Colen olisi tarvinnut yksinkertaisesti pitää yllään tietyissä tilanteissa kumista pukua ja kumihanskoja, joiden avulla aseiden ja kulkuneuvojen käyttö olisi onnistunut leikiten. Pelkkää laiskuutta pelin tekijöiltä tuollainen ominaisuuksien karsiminen, joka yritetään perustella syyllä, jonka olisi voinut hyvin paikata pienellä jipolla. =P

Itsellä tuo demo vaikutti myönteisesti hankintapäätökseen. Harvoin tapaa näin loppuun asti hiottua pelattavuutta. Ja pidin siitä että vihulaisten niskaan saattoi hyökätä monella eri tapaa ja taktikoiden. Tuli muuten pelattua demo myös ranskan kielellä jos oli erittäin hyvät ääninäyttelijät. Ostoon meni!!

Kiitos arvostelusta! Peli vielä kesken, mutta hyvää matkaa ollaan menossa ja vahva addiktio on päässyt syntymään. Pelissä parasta on sen monipuolisuus, kun tekemistä ja haastavia tilanteita riittää.

Ainoa mieleen nouseva suurempi miinus nousee lokallisaation puuttumisesta. Vähintään tekstitys suomeksi olisi voinut löytyä.

Video lauantai-illan seikkailuista: http://www.konsolifin.net/media/media/726/inFamouse_PS3/

jryi:llä sana hallussa. Hyvä arvostelu. =)

Little_Big-madille: ei se cole kuole helposti, jos et ryntää suunapäänä vihollisien keskelle. Lisäksi lisäenergian saanti on helpompaa, kuin miltei missään pelissä aiemmin. Kumma juttu myös, että itse osun Colen salamoilla todella tarkasti, eikä tähtäämisestä ole kuin positiivista sanottavaa. Olen kai sitten harjaantunut codissa! Kaikille on jo tullut selväksi tuo prototype-kiihottumisesi, joten...

Kiitos jryille arvostelusta! Hyppymekaniikan ainut selkeä miinus on mielestäni tuo jo keskustelussa mainittu liimanäppisyys.

Ota rauhallisesti Karpaasi :D Annoin vain vielä kerran puolueettoman arvioni pelin demosta. Toivon että koko versio on paljon parempi, ihan oikeasti =) Ja tuon kerroin jo tuossa ekassa tekstissäni jonka tänne laitoin.

Nämä olivat vain omia henkilökohtaisia kokemuksiani. Ja tiedoksesi että aion olla Prototypen kohdalla yhtä kriittinen kunhan sen vain saan käsiini. Peli näyttää tällä hetkellä erittäin lupaavalta mutta trailerithan nyt ylipäätään on tarkoitettu sellaisiksi :D

Luvassa saattaa olla lopulta täydellinen pettymys, jota tosin en toivo kokevani.

Kritiikkiä pitää antaa. Kyse on kuitenkin tuotteesta johon menee suht paljon rahaa, enkä halua saada itselleni sikaa säkissä. Ja tuosta tähtäyksestä: Vihollisiin kyllä osuu mutta vasta sitten kunnolla kun pistää ns.Turbovaihteen käyntiin, eli ampuu salamia sarjatulena. Voi olla myöskin että kyse oli vain kokemattomuudesta Third person räiskintöjen puolella(sellainenhan InFamous on. Tavan luodit on vain korvattu sähköllä). Oli muuten varsin hupaisaa huomata että Cole voi kuolla omiin paukkuihinsa. Eikö sillä sähköllä pitäisi olla tuon kaverin kohdalla ihan päin vastainen vaikutus? :D

Olen ankara tämän yksinoikeuden kohdalla koska A. Minulle se sai aikaan tylsistymisen jo demon puolella, johtuen juurikin tuosta että sitä pelkkää sähköä vain pystyi ampumaan--> B. Lähitaistelu liikkeillä ei oikeastaan tehnyt yhtään mitään(minusta Colen pitäisi pystyä puolustamaan itseään kunnolla muullakin tavalla kuin sillä ainoalla MIGHTY "voimavirralla"). Pelkkään kiipeilyyn ja hyppimiseenkin menetti mielenkiinnon lopulta kun monipuolista actionia ei ollut tarjolla, ja C. Minulla ei ole rahaa ostaa kuin about 2 täysi hintaista peliä per vuosi. InFamouksessa junaraiteilla slaidaaminen tosin oli ihan hauskaa(tuli suorastaan vanhan kunnon Tony Hawkit mieleen), ehkä hauskin asia koko demossa, mutta se ei paljoa pelasta jos action puoli on liian suppea.

Tällaista =)

Kyllä sillä sähköllä teki enemmänkin vain pystyi ampumaan, seesh. Siis Infamouksen äksöni on monipuolisempaa kuin monessa räiskinnässä ja se on vieläpä hyvin toteutettu yhden ns. "voiman" ehdoilla. Tämä menee hankintaan, se oli selvä juttu jo se demon testailun jälkeen. Koko pelin luulisi yllättävän vielä paremmin.

Valmis peli lyö vähintään 1000 voltilla niitä jotka luulivat demon perusteella jo tietäneensä kaiken olennaisen pelistä :D

Nisupulla: Toivotaan että näin käy omalla kohdallani sitten kun jossain vaiheessa pelin hankin kunhan se on halventunut. =)

Kukkaro ois toivonu että tää ois flopannu... :D

No pitää kai tää sitte hankkia...

GT5:n ja MGS4:n ohella mielenkiintoisin PS3:n yksinoikeuspeli. Hyvin kirjoitettu arvostlu eikä arvosanakaan yllättänyt ;)

Erityiskiitos loistaville äänille tässä pelissä, DTS ftw!!

En voi muuta kuin yhtyä 5 tähden arvosanaan. Loistava peli jossa on tehty kaikki tärkeät asiat oikein. Olisipa Prototype ollut jotain näin hienoa, harmi että peli sössittiin turhilla lukittamis mekanismeilla ja epätarkoilla kontrolleilla.

Toivottavasti muutkin pelit ottaisivat mallia InFamouksesta.

Alku on joillekkin ollut kyllä nihkeä, mutta kun yli puolenvälin mennään niin käy kyvyt ja juoni niin hyväksi että sitä ihan yllättyy. Kadut ovat täynnä paniikissa olevia ihmisiä sekä armottomia jengiläisiä. Colen sähkökyvyt ovat hauskoja vaikka niitä esim. prototypeen verrattuna on vähemmän. Kontrollit ovat niin rautaa että moni saisi ottaa siitä mallia. Olemalla hyvä tai paha vaikuttaa kuinka voit tehdä tehtäviä ja valinnoilla on merkitystä. nyt toinen pelikerta alotettu vasta....monia hiekkalaatikko pelejä ei monta kertaa jaksa pelata läpi.

Ainakin se 4/5 tähden peli, mutta saa nähä muuttuuko mieli mihin suuntaan kun olen toisen kerran sen läpäissyt. mut kyllä tää menee meikä top10 listalle ;)

Little_big-MAD. Siis tässä pelissähän on monipuolisinta toimintaa ikinä :D Tehtävätkin ovat mielestäni enemmän kuin tarpeeksi vaihtelevia ja monipuolisia minkä jälkeen en halunnut enää keksiä paljoa valitettavaa pelistä. Ainahan sitä pilkkua voi viilata ;). Demo ei todellakaan kerro tästä pelistä paljoa. Ja se junaraiteilla slaidaaminen ei nyt välttämättä ole se olennaisin asia tässä pelissä, vaikka se hauskaa onkin =P Sucker punch on hoitanut hommansa kunnialla kotiin. Tämä peli on 5 tähteänsä ansainnut =)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi