Isän tyttö ratkaisee pulman kuin pulman

Professori Hershel Laytonin edesottamukset ovat varmasti tuttu juttu pulmapelien suurkuluttajille. Syystä tai toisesta silinteripäinen herrasmies on kuitenkin passitettu varhaiseläkkeelle, ja ainakin tämän yhden nimikkeen ajan ohjaksia heiluttaa hänen nokkela tyttärensä Katrielle ystävineen.

1 + 1 = 11

Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy - Deluxe Edition on kiillotettu versio alkujaan vuonna 2017 Nintendo 3DS:lle julkaistusta teoksesta. Suurimpia lisäyksiä entiseen verrattuna ovat HD-grafiikat, yli 40 uutuutta hohkaavaa pulmaa, vaatekaupan runsaampi valikoima sekä ladattavat lisäsisällöt Daddy’s Girl ja Luke Lookalike.

Isänsä jalanjäljissä kulkeva nuori herkkusuu Katrielle Layton on päättänyt perustaa oman etsivätoimiston Lontoon sydämeen. Yksin ei neitokaisen tarvitse sykkivässä suurkaupungissa tapahtuneita rikoksia selvittää, vaan häntä auttavat Katrielleen tulisesti ihastunut nuorukainen Ernest, puhuva koira Sherl sekä muut Lontoon iloiset asukkaat.

Teoksen tiimellyksessä ratkotaan 12 suurempaa rikosta, eikä varsinaista koko pelin kestävää, yhtenäistä juonta tunnu olevan. Tarinallisesti Katriellen seikkailut eivät sykähdytä, ja pitkästyttävän dialogin lukeminen tuntuu enemmän työltä kuin huvilta. Syyllisen keksiminenkään ei tuota paljoa päänvaivaa: vähänkin neuvokkaammat salapoliisit keksivät rötösten tekijän usein jo heti tutkimuksen alkupuolella.

Ajattele laatikon ulkopuolelta

Kuten aiemmissakin Layton-sarjan peleissä, tälläkin kertaa suurin osa ajasta vietetään ratkoen toinen toistaan hankalampia loogista ajattelua vaativia pulmia. Ongelmien vaikeustaso ponkaisee jo heti seikkailun alussa pilviin, eikä turhautumiselta voi välttyä, sillä osa puzzleista on hermoja raastavia kompakysymyksiä. Eräskin luomuksen ensimmäisen tunnin aikana vastaan tuleva kettumainen dilemma saa varmasti monet repimään hiuksia päästään.

Pulmien puutteesta Katriellen seikkailuja ei voi missään tapauksessa syyttää: Aivopähkinöitä on ripoteltu ympäri maailmaa aivan uskomaton määrä, ja jokaisen nurkan takana vaanii erinomaisesti suunniteltuja arvoituksia. Rasitteeksi nousee kuitenkin se, ettei mitään muuta mielekästä tekemistä sitten tarjotakaan. Pelialueiden tutkiminen, sankarittaren asujen vaihtaminen tai minipelien tahkoaminen tuntuvat jokseenkin mukiinmeneviltä puuhilta, mutta eivät pidä mielenkiintoa yllä kovinkaan pitkään.

Vain ihan kiva

Animemaista grafiikkaa katselee ihan mielellään, mutta pelin ulkonäkö ei aiheuta sen kummempia ihastuneita huokauksia. Englanninkielinen ääninäyttely jää myös keskinkertaiselle tasolle. Pientä ihmetystä herättää alkuperäisen ääniraidan puuttuminen: kyseessä on kuitenkin Deluxe Edition, joten japaniksi puhuttu dialogi olisi tuonut oman pienen lisänsä tekeleeseen.

Layton’s Mystery Journey: Katrielle and the Millionaires’ Conspiracy - Deluxe Editionin vahvinta osa-aluetta edustavat ehdottomasti pelin ajoittain hankalat, mutta samalla hyvin mielenkiintoiset puzzlet, joista riittää aivojumppaa lukuisiksi tunneiksi. Mitään muuta hurjan ihmeellistä annettavaa seikkailulla ei sitten olekaan. Tarina on keskinkertainen, dialogi pitkästyttävää ja hahmot tylsiä. Nimikettä voi siis suositella vain kovimmille pulmanratkontapelien faneille, muiden kannattaa harkita teoksen ostamista kahdesti.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi