Kaikki golfaa, joilla on VR

Sony on jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan pyrkinyt vakuuttamaan ihmisiä siitä, että golf ei ole eliittilaji, vaan se sopii ihan kaikille. Everybody's Golf onkin julkaistu suurinpiirtein jokaiselle PlayStation-brandatylle laitteelle ja nyt myös VR-silmikolle. Ja tämä viimeisin julkaisu saattaa olla sarjan paras.

Tervetuloa golf-keskukseen, mitä saisi olla?

Pussitusta japanilaisittain

Golf on jotenkin kummallinen laji. Se ei ole kunnon urheilua, koska siinä löntystellään verkkaiseen tahtiin – mahdollisesti jopa ajellaan sähkökäyttöisellä kärryllä – pitkin nurmikenttiä kantaen mailapussia. Tosin pussin kantamisenkin voi ulkoistaa mailapojalle. Vaikka pallon lyömisen pitäisi olla kaiken ytimessä, yhden nelituntisen kierroksen aikana kovimmat pelaajat lyövät ehkä 70-80 kertaa. Ja lopussa se voittaa, jolla on vähiten pisteitä.

Jostain kumman syystä golf jaksaa kiehtoa itseäni sekä telkkarista tuijotettuna että videopelimuodossa. Jälkimmäistä laatua on tullut vastaan enemmän ja vähemmän realistisella ulkoasulla varustettuna, ja Everybody's Golf -sarja on tunnistettavissa juuri visuaalisen ilmeensä perusteella.

Everybody's Golf näyttää todelliset värinsä jo fonttivalinnassa

Leikkisän ja lapsenomaisen kuoren ei pidä antaa hämätä, sillä sen alta paljastuu rautaisen luja golf-moottori. Sarjassa esitetyn lajin on aina tunnistanut, mutta tuttuun tapaan VR nostaa kokemuksen uudelle tasolle.

Taivaassa solmittu liitto

Kun kuulin, että Everybody's Golf ollaan tuomassa virtuaalitodellisuuteen, olin välittömästi kiinnostunut. Vaikka DualShockilla tai PlayStation Vitan peukaloruuveilla onkin ihan kiva yrittää hioa täydellistä lyöntiä, osasin heti kuvitella Moven ja VR-kypärän tarjoavan täydelliset puitteet kolopallolle. Samalla pelkäsin, että liiketunnistusohjaus olisi onnistuttu jotenkin sössimään. Ensimmäinen driverin heilautus karisti huolet.

Harvinainen suoraan lähtenyt lyönti

Oikeaa golf-mailaa pari kertaa käsitelleenä tiedän, että lyöntini tuppaa helposti kaartamaan oikealle. Ainakin tämän teknisen virheen Everybody's Golf VR onnistuu mallintamaan täysin. Keskittymällä ja keskivartalon tiukentamalla saan kuitenkin liikerataa korjattua. Move selkeästi tunnistaa hyvinkin pienet muutokset asennossa ja otteessa.

Liiketunnistusohjattua golfia on tietysti nähty aikaisemminkin, mutta jälleen kerran VR tekee sen ison pienen eron. Pallon näkeminen jalkojen juuressa eikä tv-ruudulla, ja mailan piteleminen kädessä eikä sen kauko-ohjaaminen jossain muualla muuttavat golfin kuvailemisen sen pelaamiseksi. Sonyn tekniset laatustandardit takaavat elämyksen aitouden.

Nousevan auringon kosketus

Everybody's Golfin japanilaisuus näkyy sen äänimaailman lisäksi myös kevyen flirttailevassa esitystavassa. Golf-keskuksen vastaanoton täti ja mailatyttö muistuttavat teini-ikäisiä manga-fantasioita, ja etenkin koulutyttömäisesti pukeutuneen caddyn käytös on paikoin kovinkin vihjailevaa. Kenttien koristelussa otetaan paikoin vapauksia turhan kahlitsevasta realismista, ja mailat ja maalireiät voi korvata leppoisammin fysiikkaan suhtautuvilla vastineillaan.

Yllättävä cross-over Jurassic Parkin kanssa

Everybody's Golf onkin oikeastaan kaikkea, mitä golf-peliltä voi odottaa: sitä voi pelata tiukkana simulaationa tai leppoisana fiilistelynä. Siinä voi hioa pitkiä lyöntejä tai puttauksia. Siinä voi pelata muutaman nopean reiän hiekkarannan kupeessa tai täydet 18 reikää dinosauruspuistossa. Kokemuspisteiden myötä kertyvä pelioptioiden joukko varmistaa muokattavuuden pitkäksi aikaa tulevaisuuteen.

VR-kypärän omistavalle golfin ystävälle Everybody's Golf VR on suorastaan pakkohankinta. Eikä se ole muillekaan lainkaan hullumpi lisäys pelikokoelmaan.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi