Your Royal Gayness

Kaksi kuukautta homohallitsijana

Kukapa ei muistaisi lapsuutensa satuja, joissa seikkailivat prinssit, prinsessat sekä puolikkaat valtakunnat. Tytöistä tuli naisia ja pojista miehiä vaikka väkisin. Lapset pidettiin kurissa ja nuorisolla oli vielä säännöt. Suomessa majaansa pitävä opiskelijajoukko täräytti tammikuun lopussa markkinoille pienen, sievän ja 7000 eurolla joukkorahoitetun pelin, joka parodioi näitä perinteisiä tarinoita ja kääntää asetelman päälaelleen.

Al-Marahijin aavikkovaltakunta menestyy rakastetun hallitsijaparinsa alaisuudessa. Kuninkaan ja kuningattaren parin kuukauden kiertomatkan ajaksi valta vieritetään kuitenkin heidän ainoalle pojalleen, Amirille. Kokemattoman prinssin ja pelaajan vaatimattomaksi tavoitteeksi jää puljun pitäminen pystyssä. Menestystä mitataan varallisuudella, sotajoukoilla, aateliston tuella ja kansan tyytyväisyydellä. Lisäksi oman haasteensa tuovat kolme vaativaa naapurivaltiota ja Amirin jatkuva kamppailu poikkeavan suuntautumisensa salaamiseksi.

Your Royal Gayness on mekaniikoiltaan varsin konservatiivinen tapaus. Toiminta etenee tekstiseikkailutyylisesti: animaatioita ei ole, vaan valtakuntaa manageroidaan kevyesti piirrosten ja dialogilaatikoiden keskellä. Visuaalinen toteutus on selkeän yhtenäinen ja miellyttävä, vaikkakin hieman liian teollisen makuinen. Taustalle on rämpäytetty myös omatekoinen musiikkiraita, jonka ansioksi voidaan lukea pelaajan pelastaminen täydeltä hiljaisuudelta. Muilta osin korvakäytävät säilyvät hyvin vähäisin ärsykkein, lukuun ottamatta pieniä tilutuksia kertomassa resurssimuutoksista. Tapahtumista olisi vain kaivannut vielä näkyvämpää palautetta, sillä kunkin äänen ja resurssityypin yhdistäminen toisiinsa vie vähintään puolet ensimmäisestä läpipeluusta.

Mälsää managerointia

Amir pääsee nopeasti sisään uusiin päivärutiineihinsa, jotka koostuivat audiensseista, käskyjen jakamisesta ja mahdollisista erikoistapahtumista. Prinssille esitetään päivittäin pari valtakunnan tasapainoa uhkaavaa ongelmaa, jotka saa ratkaista parhaaksi katsomallaan tavalla. Kaikkia tahoja on luonnollisesti mahdoton miellyttää, joten pelaaja joutuu valitsemaan, mitä resurssiaan arvostaa eniten. Al-Marahijin sisäisten ja ulkoisten ongelmien ohella vastaan tupsahtaa harvakseltaan myös palveluskunnan henkilökohtaisempia huolenaiheita.

Jokaiseen tapaukseen on keskimäärin kaksi erilaista ratkaisua, joihin voi joskus päätyä useamman mutkan kautta. Kaikki tilanteet eivät selviä yksittäisen päivän aikana, mutta kriisit ovat silti toisistaan erillisiä, eivätkä aiemmat valinnat tule puremaan nilkoille. Esimerkiksi kissojen joukkoteloitus unohtuu kätevän nopeasti kansan ja palvelusväen mielistä. Kuten edeltäneestä voi päätellä, on osa vastausvaihtoehdoista virkistävän epäsovinnaisia. Kansalaisten jatkuvan alistamisen tiellä seisookin vain pelko nollan alapuolelle ajautuvasta tyytyväisyysarvosta, sillä miinukselle jumiutuneet resurssit johtavat valtakauden ennenaikaiseen päättymiseen. Tähän pisteeseen ajautuminen vaatii kuitenkin jo tahallisuutta.

Yllätysten ja kunnollisten seurausten puute pitää huolen siitä, että päivittäisten haasteiden hohto haihtuu jo kauan ennen kuningasparin kotiinpaluuta. Kun tapausten käsikirjoituksetkaan eivät yksittäisiä välähdyksiä lukuun ottamatta säväytä, alkaa valtaistuimella istuminen puuduttaa ikävän nopeasti.

Tahdon 2018

Amirin kolme läheisintä palvelijaa ovat pitkälti ainoat kasvot, joiden kanssa ollaan merkittävissä määrin vuorovaikutuksessa tarinan aikana. Yksiulotteiseen mutta moninaiseen valikoimaan kuuluvat sukupuoltaan salaileva täydellisyyden perikuva, voimakas soturinainen sekä hajamielinen hovivelho. Vajavaisuudestaan huolimatta kolmikon väliset kommellukset ovat muutamaan otteeseen mieltä lämmittävää seurattavaa, mutta kokemuksen muita puutteita ne eivät onnistu paikkaamaan.

Tarinan syventämisen lisäksi alaisille on järjestetty muutakin käyttöä. Heidät voi komentaa päivän päätteeksi tehtäville, jotka vaihtelevat resurssien keräämisestä suhteiden parantamiseen ja muiden valtioiden vakoiluun. Urkintaa ei kuitenkaan harjoiteta perinteisimpien syiden vuoksi. Menestyvän valtakunnan prinssi on naapurimaiden prinsessojen keskuudessa omaan makuunsa liiankin suosittua tavaraa, ja kosijoita ramppaa palatsissa harva se päivä. Päähenkilömme viisari kun ei vaginoista värähdä, joutuu hän keksimään jatkuvasti tekosyitä naikkosten lähettämiseksi kotimatkalle.

Vakoilureissujen tuloksena pelaaja oppii neitien mielenkiinnon- ja inhonkohteet, joiden avulla on tarkoitus kyhätä kasaan mahdollisimman luotaantyöntävä selitys. Käytännössä tämä tapahtuu muodostamalla virkkeitä ruudulle ilmestyvistä sattumanvaraisista lauseista. Paperilla hupaisalta kuulostavan mekaniikan kohtalo on joutua puuduttavien puurtamisten listalle jo muutaman toiston jälkeen. Prinsessat eivät juuri prinssin järjettömiin solkotuksiin reagoi, ja sattumanvaraisilla valinnoilla pärjää vallan mainiosti. Hyvin pian käy selväksi, että prinsessojen vakoileminen ei ole järkevä tapa tuhlata tiedustelupäällikön aikaa. Resursseja saa toki käyttää myös prinssien vahtaamiseen, jonka on tarkoitus johtaa vehtaamiseen. Potentiaaliseen ehdokkaaseen voi yrittää tehdä vaikutuksen illallisen ääressä. Onnistuminen johtaa suhteeseen, jonka myötä päästään seuraamaan sivusta muutamia lisätapaamisia.

Kaiken taustalla kummittelee uhkaava epäilysmittari. Pahaenteinen palkki kohoaa aina, kun joku taho kyseenalaistaa Amirin rakkautta naissukupuoleen. Läpi menneet tekosyyt ja heterotaikajuoman nauttiminen voivat puolestaan hälventää epäilyksiä. Homous on vieläpä Al-Marahijissä laitonta, mikä ennestään kasvattaa prinssin paineita pitää rooliaan yllä. Vaan kukapa lakeja muuttaisi, jos ei itsevaltias itse. Pelaaja voi halutessaan kumota rikoslain, kieltää syrjinnän ja jopa avata avioliiton homopareille. Säädösten sörkkiminen kuluttaa kuitenkin roimasti aateliston tukea, ja tarvittaviin lukemiin yltäminen ei onnistu ilman uhrauksia. Ihmisoikeuksien lisäksi prinssi voi halutessaan keskittyä muihinkin lakikirjan kohtiin, kuten esimerkiksi korotettujen veroihin tai pakolliseen asepalvelukseen. Muutokset tuovat mukanaan päivittäisiä bonuksia esimerkiksi kansan tyytyväisyyteen tai valtion rahakirstuun.

Yrittänyttä laitetaan

Tekijöiden mukaan heidän tarkoituksenaan oli väsätä peli, joka levittää sanaa seksuaalivähemmistöön kuuluvien ihmisten arjen haasteista huumorin keinoin. Viesti menee perille, mutta suurimmaksi osaksi lapsekkaan ja säyseän huumorin teho jää muutamaa vinkeää viittausta lukuun ottamatta vaisuksi. Your Royal Gayness alleviivaa, ympyröi ja lihavoi pointtinsa jokaisessa kohtauksessa aivan liian voimakkaasti. Varsinainen parodiointi jää lähinnä kliseiden toistamiseksi sellaisinaan, ja osuvat napautukset ovat vähissä.

Paketissa on silti yritystä, eikä tekijöitä voi syyttää aidattomasta kohdasta köpöttelystä. Uudelleenpeluuarvokin on otettu huomioon siten, että ongelmat tulevat Amirin vastaan sattumanvaraisina päivinä. Pieni vaihtelu ei kuitenkaan juuri hetkauta, sillä pulmien kokonaismäärä on auttamatta liian pieni, eikä uusia kokemuksia riitä useammalle pelikerralle. Kehittäjät ovat luvanneet kasvattaa tapahtumien määrää päivityksellä, mutta koska perusmekaniikat puuduttavat jo ensimmäisellä yrittämällä, ei kokonaisarvosanalla ole vaaraa päästä nousemaan kovin korkealle.

Kirjaudu kommentoidaksesi