Kalamiehen tarinat jaksavat viihdyttää myös jatko-osassa

Kalamiesten tarinat ovat aina olleet, jos ei nyt pahasti liioiteltuja, niin pienellä värikynällä koristeltuja kertomuksia. Näin on myös VR-titteli Another Fisherman’s Talessa, jossa pureudutaan edesmenneen kalastajan hurjiin seikkailuihin, joissa tavataan merirosvoja, -hirviöitä ja kadotettu aarre.

Ylös, ulos ja leikkimään

Nokkelasti nimetty jatko-osa jatkaa A Fisherman’s Talen majakanvartijan tarinaa – tai oikeastaan palaa muistelemaan sitä. Vuonna 2019 julkaistu pulmapeli leikitteli perspektiivien kanssa. Teoksen keskiössä oli kryptinen majakkarakennus sekä sen isompi ja pienempi versio. Yhdessä oltiin sisällä, toinen oli pienoismallina pöydällä ja kolmas näkyi valtavana ikkunasta. Jos esimerkiksi pienoismallissa liikutti esinettä, sama tapahtui myös kahdessa muussa rakennuksessa. Idea muistuttaa vahvasti Maquetten vastaavaa.

Another Fisherman’s Talessa päädytään kuuntelemaan lisää Bobin elämänkertomuksia, jännittäviä satuja lapsille. Hänen aikuinen tyttärensä siivoaa kellaria ja samalla uppoutuu tutkimaan isänsä jäämistöstä löytyviä pienoismalleja: veneitä, rakennuksia ja Bobin näköistä nukkea. Peli ei tyydy jatkamaan samaa kaavaa, vaan irtautuu avausosan pulmalogiikasta ja samalla myös itse majakkarakennuksesta. Tällä kertaa hypätään seikkailuun läpi merten ja mantujen. Pelimekaniikka nojaa Bobin hahmon liikutteluun, mutta sillä eroavuudella, että majakanvartijan pää ja kädet voivat irrota tarvittaessa muusta kehosta. Ja nakkisormien tilalle löytyy koukkua, ravulta lainattuja saksia ja muita virityksiä. Hauska idea kantaa hyvin, vaikka kontrollien tarkkuus ei aina tyydytäkään.

Irti arjesta

Bob-nuken kädet voivat lennähtää irti muusta kehosta, jolloin kädet kipittävät ympäristössä menemään kuin Perhe Addams -elokuvan Thing. Kädet voi myös vetää takaisin, jolloin niillä saa napattua esineitä paikoista, joihin muu kroppa ei yletä. Pään voi myös heivata esimerkiksi linnunpesään, jolloin kehoaan pääsee liikuttamaan etäältä ja kenttää voi pällistellä täysin uudesta näkökulmasta. Todellinen kehosta irtautumisen kokemus.

Käsien tilalle löytyy lisäksi kiipeilyä helpottavia koukkuja tai muita variaatioita. Puuhastelu on ihan hauskaa, mutta varsinkin vapaana vilistävien käsien liikuttaminen liikeohjauksella vaatii hermoja. Harmittavasti myös muutamat puzzlet ovat hieman epäselviä, eikä pelin sisäinen vinkkisysteemi toimi kovin mallikkaasti.

Pelata voi niin istuen kuin myös seisten.

Pulmat nojaavat vahvasti fysiikkaan sekä asioiden löytämiseen. Ratas tuolta, oikea käsi täältä. Samalla Bob tarinoi taustalla suuresta aarteesta, jonka löytämisen tiellä ovat merirosvot ja muut vaarat. Kentissä on kiitettävästi vaihtelua, sillä tällä kertaa kalamies matkaa useissa paikoissa. Vapaa liikkuvuus toimii mallikkaasti, ja tarjolla on useita erilaisia asetuksia pahoinvointia estämään. Pelata voi niin istuen kuin myös seisten, joskin ensimmäinen vaihtoehto tuntui itselleni luonnollisemmalta.

Graafisesti jatketaan tutun värikästä ja sarjakuvamaista linjaa, joka toimiikin ilman suurempaa mutinaa. Ympäristössä vilisee jokapäiväisiä välineitä, koska tarinassa ”leikitään” pienikokoisella nukella pienoismallien sisällä, joten jättimäiset mutterit ja sakset kuuluvat kuvioon. Laadukas ääninäyttelykin on linjassa muun sisällön kanssa.

Mieluisa jatko-osa

Humoristinen ja kevyt Another Fisherman’s Tale muistelee sydämellisesti yhteishetkiä edesmenneen vanhemman kanssa. Tarinoita, joita Bob jakoi pienelle tyttärelleen leikin ohessa. VR-pelien rintamalla teos tarjoaa viihdyttävän kokonaisuuden, joka kompuroi ajoittain epätarkkojen kontrollien ja tavoitteiden kanssa, mutta siitäkin huolimatta tarjoaa tarpeeksi vaihtelua sisällössään, jotta sen pelaa mieluusti kerran läpi. Ei siis mullistava kokemus, mutta avausosan ystäville varmasti mieluisa paluu kalamiehen seikkailuihin.

Kirjaudu kommentoidaksesi