Karaoke Stage 2

Karaoke Stage 2 on peli, joka tarjoaa karaoketeeman lisäksi joukon muita herkkuja. Omien kasvonpiirteiden mallintaminen ja tanssimaton yhdistäminen varmistavat perinteistä karaokea moniulotteisemman kokemuksen.

Idea kyseisen genren peleissä on tyypillisesti hyvin yksinkertainen ja tälläkään kertaa ei poikkeusta tapahdu. Tarkoitus on laulaa, kuten kappale on levytetty ja tulkinta arvostellaan pistein. Välineinä toimivat oma kultainen kurkku ja mikrofoni.

Pistejahdissa pärjää sitä paremmin, mitä enemmän ääniä osuu oikeaan aikaan oikeaan säveleen (oikealla oktaavilla ei ole merkitystä). Kovaa ja korkealta laulettaessa kannattaa huomata, että kappaleet jakautuvat fraaseihin. Useampi hyvin laulettu fraasi muodostaa yhdistelmän, joka aiheuttaa yleisössäkin hurmostilan ja näin artisti on sävelaskeleen verran lähempänä suurta läpimurtoa.

Lavan takana tapahtuu

Omien kasvonpiirteiden luominen tapahtuu mukana tulevan Cameo-ohjelman avulla ja edellyttää EyeToy-kameraa, joka ei tosin peruspakettiin sisälly.

Mallintaminen vaatii hetken aikaa ja aika kulkee siinä vaiheessa tuskastuttavan hitaasti, kun muutkin pelaajat haluavat viilata hahmonsa viimeistä piirtoa myöten tunnelmaan sopivaksi ja itse haluaisi jo päästä avaamaan ääntä. Mallinnetun kuvan voi tallentaa muistikortille 640kb:n hinnalla, joten seuraavalla kerralla kasvonpiirteet ovat nopeasti käytettävissä.

Peliin kuuluu runsas joukko läpimurron kynnyksellä olevia tähtiä, joita pääsee muokkaamaan oman maun mukaiseksi. Muokkausmahdollisuuksia on runsaasti aina vartalonrakenteesta ja hiusten väristä hikinauhoihin. Ilman EyeToy-kameraa tulee siis vallan mainiosti toimeen ja saa luotua mieleisensä taiteilijan.

Aluksi siis luodaan alter ego, valitaan kappale, kappaleen pituus, vaikeustaso ja säädetään ääniominaisuudet kuntoon: musiikki, laulu, mikrofoni, yleisön äänenvoimakkuus ja korvamonitori (mikäli käyttää headsettiä). Ääniominaisuuksia pääsee säätämään myös pelin aikana ohjaimen avulla.

Kappaletta valittaessa kuullaan pätkä kappaleen kertosäkeestä, nähdään ennätystulokset sekä tiedot siitä, millä vaikeustasolla ja pituusversiolla kyseinen ennätys on tehty. Muiden tietojen lisäksi näytetään kappaleen haasteellisuutta kuvaavat nuotit, joita on jokaiselle kappaleelle annettu yhdestä kolmeen kappaletta. Valitettavasti kappaleesta mainitaan vain nimi, eli alkuperäisestä esittäjästä ei ole mitään viitettä missään valikossa.

Säätömahdollisuuksia on runsaasti. Voi valita haluaako sanojen vyöryvän ruudulla vai pysyvän paikalla, tai sanat voi jättää kokonaan pois. Lisätään tähän vielä mahdollisuus sävelkorkeuden kuvaajan poispudottamiseen, niin on selvää, että haastetta riittää. Runsaat säädettävyydet vaativat käyttäjältä muutaman napinpainalluksen enemmän, mutta onneksi käyttöliittymä on alkuhankaluuksien jälkeen nopeasti omaksuttavissa.

Stagelle

Kappaleen lopuksi näytetään prosenttiosuuksina yhteenvetotiedot sävelten oikeaan osumisesta sekä loppupisteet ja pokataan saavutetut palkinnot, joista lukkojen takana olleet kappaleet varmistavat show busineksen pyörimisen.

Kappaleita on viisikymmentä, joista kaikki eivät ole heti pelattavissa, ja pelimuotoja yksinpeleistä kahdeksan pelaajan kamppailuihin. Lisäksi tarjolla on puhtaasti äänenkäyttöön perustuvia minipelejä kolme kappaletta, joissa on valittavissa omalle äänelle sopiva korkeus. Esimerkkinä tästä Yo! Dude! Rock!, jossa ruudun vasemmalta reunalta kohti lavan reunaa möyryää tyyppejä, jotka pitää saada hyppäämään yleisön joukkoon äännähtämällä oikealta korkeudelta oikeaan aikaan.

Oman mielenkiintoisen haasteensa tarjoaa pelimuoto, jossa tanssitaan ja lauletaan. Karaoke Stage 2 tukee siis tanssimattoa ja näin saadaan kappaleisiin väkisinkin menoa mukaan, kun sävelkorkeuden lisäksi pitää hallita myös oikeat askelkuviot. Joissain esiintymispaikoissa on mahdollista myös hyödyntää EyeToyta, eli omat taustalaulajat saadaan tällä tavalla heijastettua lavalla näkyviin valotauluihin.

Backstagella

Koska Singstareja on julkaistu Euroopassa jo viisi osaa, niin pieni vertailu on paikallaan. Pelejä yhdistää ainoastaan laulaminen. Singstarissa lauletaan perinteiseen karaoketapaan, eli taustalla pyörii video ja päälle lauletaan. Karaoke Stage 2:ssa taas ei ole taustavideoita pyörimässä, vaan tarkkailun kohteena on oman hahmon esiintyminen. Tästä ja esittäjätietojen puuttumisesta syntyy tyystin erilainen tunnelma.

Yleisesti ottaen genren peleille olisi suotavaa, ettei tarvitsisi hankkia mikrofoniparia per valmistaja, eli Singstarin mikrofonit eivät ole tämän pelin kanssa yhteensopivat - toisaalta Socomin headset kyllä, sekä muut Logitechin headsetit ja usb-mikrofonit.

Kappalevalikoima tarjoaa perinteisesti jokaiselle jotain ja niin kauan kuin itse ei saa kappaleita valita, on vaikea olla täysin tyytyväinen tarjottuun valikoimaan. Odotan innolla sitä peliä joka tarjoaa Queenin 'Bohemian Rhapsodyn' tulkittavaksi.

Kappalelista:

* (I've Had) The Time of My Life
* (You Make Me Feel Like) A Natural Woman
* Ain't Nothing Like the Real Thing
* Ain't Too Proud To Beg
* Always
* American Woman
* Brick House
* Call Me
* Crazy
* Crazy in Love
* Do You Really Want to Hurt Me
* Drive
* Dust In the Wind
* Endless Love
* Every Little Thing She Does is Magic
* Everybody Wants to Rule the World
* Everywhere
* Fame
* Fly
* For You I Will
* Headstrong
* Here I Go Again
* I Don't Wanna Be
* I Left My Heart in San Francisco
* I Love Rock and Roll
* I Will Always Love You
* If You Could Only See
* I'll Be
* Material Girl
* Me and Bobby McGee
* Pain
* Pieces of Me
* Play That Funky Music
* Start Me Up
* Superstition
* Sweet Caroline
* Take On Me
* Taking Care of Business
* That's Amore
* The Game of Love
* The Greatest Love of All
* Time After Time
* Truth Is
* Turn The Beat Around
* Unforgettable
* Uptown Girl
* Waiting For A Girl Like You
* What I Like About You
* Who Can It Be Now?
* You're My Best Friend

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi

Pelin tiedot

Arvostelussa: 
Arvosteltu versio: 

Mikrofonit: Logitechin tai pelin omat, Logitechin headset.

Kiitokset arvostelukappaleesta PAN Visionille.