The Sims 4 Seasons

Kesä ohi – jo oli aikakin!

The Sims 4:n lähes nelivuotiseksi venynyt kesäaika tuli päätökseensä, kun perinteeksi muodostunut Seasons-laajennus (suomeksi Vuodenajat) saapui viimein piristämään pysähtyneisyyden kalvamaa maailmaa.

Nimensä veroinen paketti tuo simien ihmeteltäväksi neljä tuttua vuodenaikaa sekä kourallisen oheistoimintaa. Kevät, kesä, syksy ja talvi kestävät kukin pelaajan valinnasta riippuen joko 7, 14 tai 28 Sims-päivää. Tällä kertaa vuoden etenemistä ei voi estää, eikä epämieluisia kausia voi hypätä yli. Lisäosaan ei myöskään ole pakattu uutta kaupunkia, sillä kehittäjien mukaan resurssit käytettiin jo olemassa olevien kylien muovaamiseen vuodenaikojen kaipaamaan kuosiin.

Näin vaikuttavia kuvankaappauksia ei The Sims 4:stä ole aiemmin saanutkaan.

Talviyön tunnelmaa

Luonto muuttaa muotoaan ihailtavan saumattomasti, ja vuodenaikojen virtuaaliset versiot mallinnetaan näytöille paikoin satumaisen kauniisti. Kohokohdaksi nousee itseoikeutetusti talvi, jolloin hiljalleen leijuva lumisade, lampien päälle kertyvä kevyt jääpeite ja narskuvat askeleet luovat suomalaisille tuttua, haikeaa pakkastunnelmaa ja pysäyttävät ihailemaan ympäristöä. Ainoa merkittävä puute on ennen julkaisua mekkalaa herättänyt olemattoman ohut lumikerros – kylmää kidettä kertyy maahan vain parin sentin verran, eivätkä simit pääse kahlaamaan hangessa niin kuin aiemmissa peleissä. Tekijöiden kompromissi ei pääse pilaamaan kokonaisuutta ja häiritsee kokemusta lopulta yllättävän vähän.

Toinen visuaalisesti erottuva kausi on luonnollisesti syksy. Puut saavat vähitellen uutta väriä, ja lehdet varisevat lopulta maahan muistuttaen elämän raadollisesta rajallisuudesta. Syysmasennusta saattaa aiheuttaa myös se, että lehdillä tarkoitetaan tässä tapauksessa kevyttä ympäristön päälle maalautuvaa tekstuuria, joka varsinkin ensimmäisinä päivinään näyttää häivytettyjen reunojensa vuoksi kirpaisevan karmealta. Tilanne kuitenkin paranee kauden edetessä, ja parhaimmillaan oikea syysfiilis saavutetaan vallan mainiosti.

Lehtikasoissa voivat leikkiä niin lapset kuin aikuisetkin.

Lumipyryn ohella uusia sääilmiöitä ovat vesisade ja ukkosmyrskyt. Ensimmäisenä mainittu osoittaa, miten maailmasta voi tehdä huomattavasti elävämmän paikan verrattain pienillä asioilla. Vieläkin mukavampaa olisi, jos yksityiskohdissa ei olisi säästelty. Nykyisellään kadut eivät kastu, eivätkä pisarat kerry ikkunoihin. Rankimmat sateet saavat sentään aikaan lätäköitä, ja maa muuttuu paikoin muhevaksi mutavelliksi.

Vuodenajat pakottavat myös pohtimaan pukeutumista aivan uudesta näkökulmasta, minkä kunniaksi asuvalikoima on jaettu kylmälle tai kuumalle ilmalle sopiviin vetimiin. Säälle sopimaton sotisopa voi pahimmillaan johtaa jopa menehtymiseen, joten pelkissä shortseissa ei parane kekkuloida talvisäällä. Rusketuksesta tai ihon palamamisesta ei kuitenkaan tarvitse olla enää huolissaan, sillä ne on tiputettu pois kyydistä.

Kevään ja kesän visuaalinen ilottelu jää luonnollisista syistä vaisuimmaksi. Helteet saavat ilman väreilemään, ja luonnon herääminen tuo mukanaan satunnaisia pörriäisiä.

Tylsät perhejuhlat? Tee itse paremmat!

Pelillisellä puolella prameinta antia ovat juhlapyhät sekä mahdollisuus luoda niitä. Järjestelmä tarjoaa iloa parissakin mielessä: ympäri maailmaa asuvat pelaajat voivat muovata bileet kulttuurinsa mukaisiksi, kun taas mielikuvituksella tai huumorimielellä siunatut simittäjät pääsevät viihdyttämään itseään mitä kummallisimmilla kemuilla.

Pyhät muodostetaan enimmillään viidestä vapaavalintaisesta perinteestä, joita on tyrkyllä kutakuinkin tyydyttävä valikoima. Suuren päivän koittaessa jokaisen eteen ojennetaan valituista perinteistä koostettu tehtävälista, jonka suorittamisesta palkitaan iloisella mielellä ja huijauskoodeihin vertautuviin palkintoihin käytettävillä tyytyväisyyspisteillä.

Hilpeä juhannusjuhla syntyy käden käänteessä.

Järjestelmä palauttaa mieleen Get Together -laajennuksen (suomeksi Kimppapuuhaa) mainion Club-toiminnon, jonka avulla saattoi kehitellä jos jonkinlaisia kerhoja sääntöineen ja aktiviteetteineen. Mahdollisuuksien kirjoltaan vajavaisempi juhlapyhien värkkääminen jää tässä vertailussa auttamatta kakkoseksi, mutta eroaa käyttötarkoitukseltaan tarpeeksi, jotta sen olemassaolo erillisenä systeeminä voidaan oikeuttaa.

Ja mitäpä olisivat muoviset juhlat ilman valtavaa määrää värikkäitä koristeita? Kynttelikkö pöydälle, kurpitsalyhty kuistille, serpentiinit seinille ja jouluvalot vilkkumaan! Pakettiin on sullottu melkoinen määrä monenmoista roinaa ja härpäkettä, joilla jokainen saa ehostettua unelmiensa perhepippalot tai elettyä lapsuutensa kauhut uudestaan.

Lirpukkeiden ja larpukkeiden väri- ja mallivaihtoehdot ovat kiitettävän kattavat.

Puutarhasta se pienikin ponnistaa

Tekemistä tarjotaan myös arkeen. Kaaleille, krysanteemeille ja muille rehuille lämpiävät larppaajat pääsevät multaamaan mukuloita uuden puutarhuriammatin parissa. Hommaa voi toteuttaa joko lähettämällä hahmonsa tutulle mielikuvitustyöpaikalle tai tekemällä etätyöpäiviä, jotka käytännössä koostuvat yhdestä tai kahdesta yltiöyksinkertaisesta toimeksiannosta. Uralla voi halutessaan erikoistua myös kukkasidontaan, joka on samalla täysin uusi taito. Mahdollisia asetelmia on valtavan laaja kattaus, mutta muilta osin näpertely ei eroa suurimmasta osasta muita kykyjä: klikataan jotakin esinettä pari kertaa ja katsellaan, kun sim hoitaa hommansa.

Samalla jo olemassa olevaa puutarhurointitaitoa on osin syvennetty ja paikoin suoraviivaistettu. Kasvit on jaettu nyt kasvukausiin, joten samat lehdykät eivät rehota penkissä jatkuvasti. Sadon myyminen ja kasvien laadun parantaminen käy puolestaan huomattavasti aiempaa sutjakammin.

Kukka-asetelmat ovat jälleen yksi lisäys pitkälle listalle simien tunteisiin vaikuttavista esineistä.

Perheen vanhempien puurtaessa puutarhassa voivat lapset ja teinit ottaa osaa uuteen, mukamas kehittävään harrastukseen partion muodossa. Luvassa ei suinkaan ole metsäretkiä ja telttailua, vaan yksinkertaisten arkitehtävien suorittamista ja hyödyttömien merkkien haalimista. Uutuuden tuoma lisäarvoa jää olemattoman ja vähäisen välimaastoon.

Vieläkin pienimuotoisempaa ja simppelimpää oheispuuhaa tarjoavat mehiläispesät, joiden avulla pistoksia pelkäämättömät puuhailijat voivat hankkia taloudelleen tuoretta hunajaa leivän päälle. Hieman vähemmän vakavana vaihtoehtona mehiläisistä voi kouluttaa tottelevaisia lemmikkejä, jotka voi komentaa hyökkäämään vaikkapa ärsyttävän naapurin kimppuun. Tai voisi, jos naapuritalot eivät olisi ainaisten latausruutujen takana.

Vähäpätöisimpien virikkeiden virkaa toimittaa maltillinen kokoelma kausikohtaista pikkupuuhaa, kuten lumiukkojen rakentelua, taitoluistelua, hävettävän heikoilla animaatioilla toteutettua lumisotaa ja haravointia.

Tarjonta viimeistellään kiitettävällä valikoimalla huonekaluja ja vaatteita. Sisustusesineet ovat jo mainittuja koristeita lukuun ottamatta varsin vuodenaikaneutraaleja ja keskimäärin mukavasti pelissä jo ennestään pönöttävistä pömpeleistä erottuvia. Vaatekaappiin taas on viikattu perinteisiä helle- ja talvitamineita toppatakeista hihattomiin t-paitoihin.

Seasons on kummallinen paketti – sitä tekee mieli suositella kaikille aktiivisimsuttelijoille, vaikka itse sisältö tyydyttää määrällisesti vain vaivoin, ja toteutus yskii useampaan otteeseen. The Sims 3:n vastaava lisäosa päihitetään pitkälti vain juhlapyhäjärjestelmän osalta, mikä noudattaa ikävän uskollisesti neljänteen osaan valittua linjaa: Asiakkaille toimitetaan yksi tai kaksi mielenkiintoista ominaisuutta, mutta muilta osin kokonaisuus on aiempiin peleihin verrattuna laihempi ja yksinkertaisempi. Tästä huolimatta pelkkä vuodenaikojen tuoma elämäruiske on pelityylistä riippumatta niin merkittävä, että laajennusta on hyvin vaikea ohittaa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi