Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX

Kingdom Hearts on pitänyt suosionsa jo toista vuosikymmentä. Menestys perustuu sarjan alati laajenevan universumin ohella sen alkuasetelmalle, jossa yhdistyvät Final Fantasy -hahmot ja Disneyn piirretyistä tutut maailmat. Huikean suosittu toimintaroolipelisarja on nyt siirtynyt PlayStation 3:lle ja kokenut samalla teräväpiirtopäivityksen.

Kingdom Hearts HD 1.5 ReMIX kokoelma sisältää sarjan ykkösosan lisäksi sitä seuranneen Chain of Memoriesin ja tarinaa täydentävän Kingdom Hearts 358/2 Daysin. Eurooppalaisten riemuksi saadaan nyt ensimmäisestä pelistä aiemmin vain Japanissa julkaistu Final Mix -versio. Vaikka eroavaisuuksia ei ole paljon, antavat ne yhdessä lisätyn Playstation trophy-tuen kanssa pelin useamman kerran kolunneille intoa uudelleenpelaukseen. Kokoelman hienoin piirre on kuitenkin sen kaksi aikanaan Nintedon käsikonsoleille kehitettyä peliä, jotka Square Enix tuo tällä kokoelmalla kotikonsolipelaajien nautittavaksi.

Your journey begins at midnight

Ensimmäisen osan tarina alkaa Destiny’s Islandilta, jossa ystävykset Sora, Rikku ja Kairi haaveilevat tuntemattomista maailmoista ja jännittävistä seikkailuista. Lapsenomaiset haaveet merelle seilaavan lautan rakentamisesta kaatuvat, kun Soran unissa pyörineet tummat hahmot, sydämettömät, hyökkäävät saarelle. Yöllisten tapahtumien seurauksena päähenkilömme ajautuu erilleen ystävistään ja herää täysin tuntemattomasta kaupungista. Kun hän uudessa maailmassa kohtaa kuningas Mikin apurit Aku Ankan ja Hessu Hopon, hänelle selviää, ettei mikään ole sattumaa. Parivaljakko kertoo kuinka maailmat ovat hukkumassa pimeyteen ja vain Sora pystyy palauttamaan valon tasapainon universumiin.

Peliä on hienosäädetty kameran ja kontrollien osalta muistuttamaan enemmän Kingdom Hearts II:n mekaniikkaa. Ylimääräinen pomotaistelu, uudet musiikit ja lopun ennennäkemätön videoanimaatio ovat kaikki vihjeitä tulevien pelien tapahtumista. Kingdom Heartsin fanille näissä ei ole mitään jännittävää, mutta huoliteltu teräväpiirtokuva itsessään riittää pitämään uudelleenpeluun miellyttävänä kokemuksena ja nostamaan nostalgisen hymyn kasvoille.

X määrä kortteja pakassa

Kokoelma jatkuu pari vuotta ensimmäisen osan jälkeen Game Boy Advancelle julkaistulla Chain Of Memories -pelillä. Alkuperäisversio on yksikertaisten grafiikkojen takia tunnelmaltaan todella erilainen ensimmäiseen osaan verrattuna. Euroopan ulkopuolella siitä saatiinkin nauttia jo vuonna 2008 päivitetyillä grafiikoilla ja lisätyillä ääninäyttelijöillä.

Re:Chain of Memories jatkuu suoraan ensimmäisen osan lopusta. Sora, Aku ja Hessu päätyvät Rikun ja Mikin perässä mystiseen linnaan, jossa he joutuvat taistelemaan läpi linnakkeen useiden kerrosten. Seikkailun aikana kohdataan ensimmäistä kertaa etenkin myöhemmissä osissa tutuksi tuleva Organisaatio XIII. Tapahtumat sijoittuvat Soran omiin muistoihin, joten paikat ja hahmot ovat tuttuja sarjan ensimmäisestä seikkailusta.

Pelin rikkaus on sen taistelusysteemi. Reaaliaikaisen mätkimisen tilalle on tullut korttipohjainen strategiamyllytys. Pelikortit vaikuttavat seikkailussa muuhunkin kuin taisteluun: niitä keräämällä ja käyttämällä Sora pääsee etenemään linnan syövereissä. Strategisointia vaativat taistelut tekevät tästä aivan omanlaisensa pelin Kingdom Heartsien joukossa.

Rahansäästöä?

Pelaajat saattavat yllättyä Kingdom Hearts 358/2 Daysin muodosta, joka onkin kokonaisen pelin sijasta kolmituntinen yhdistelmä välianimaatioita ja juonitiivistystä. Visuaalinen pakkaus käy läpi pelin päähenkilön Roxasin menneisyyttä ja suhdetta Organisaatio XIII:a.

Päätös olla laittamatta koko peliä kokoelmaan saa sen tuntumaan hieman juostenkustulta. Varsinkin kun huomioidaan, että Kingdom Hearts 358/2 Daysia kritisoitiin tarinan turhasta monimutkaistamisesta. Kehuja saaneista pelimekaniikasta ja moninpelistä ei tässä versiossa päästä lainkaan nauttimaan. Epäselvää on, oliko päätös rahallinen vai ajallinen kompromissi, mutta se jättää pahan maun suuhun muuten niin onnistuneesta HD-kokoelmasta.

Laadukas henkiinherätys

Varhaismurrosikäinen sarja on saanut kunnon kiillotuksen ulkokuoreensa – eikä turhaan. Square Enix käyttää fiksusti aikaansa ennen Kingdom Hearts III:n julkaisua julkaisemalla teräväpiirtoaikaan päivitettyjä sarjan aikaisempia osia. Suunnitelma on selkeä: uudet pelaajat ja vanhat fanit mukaan hypeen. Kokoelma on onnistunut tarkoituksessaan, ja sen ainoana miinuksena on 358/2 Daysin pelattavien osien puuttuminen. Päivitetyt grafiikat pääsevät loistamaan Kingdom Hearts -peleille ominaisten värikkäiden ja eloisien maailmojen takia. Jos ensi vuonna julkaistava kokoelma HD 2.5 onnistuu yhtä hyvin, lievittyy kolmannen osan pitkän odotuksen tuottama mielipaha.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi