Kirby and the Rainbow Paintbrush

Kakkoskorin sankari

Kirby on tunnettavuudestaan huolimatta aina ollut kakkoskorin sankari. Nintendolla on tallissaan niin monta hienoa hahmoa, että sen kumppanistudio HAL Laboratoryn luomus Kirby jää väistämättä etenkin Marion varjoon. Tämä näkyy ansioluettelossa: vaikka Kirby on hyppinyt kymmenissä peleissä, joista monet ovat hyviä, yksikään niistä ei ole noussut aivan Marion kaltaisiin korkeuksiin.

Samat asiat pätevät nyt julkaistuun Kirby and the Rainbow Paintbrushiin. Se on kauniin näköinen ja kohtalaisen viihdyttävä. Klassikoksi siitä ei kuitenkaan ole, vaikka monet sen ideat ja ratkaisut ovat kiinnostavia. Rainbow Paintbrush on jatkoa Nintendo DS:lle vuonna 2005 ilmestyneelle Kirby: Canvas Curselle. Myös siinä hyödynnettiin kosketusnäyttöä. Uuden pelin mekaniikka sopii Wii U:lle ja sen ohjaimelle. Ihmetystä aiheuttaa lähinnä se, miksi Rainbow Paintbrushin tekemisessä kesti niin pitkään. Ostopäätöksen tekemistä helpottaa sen alhaisempi hinta, sillä Nintendo on Wii U:n keskinkertaisten myyntilukujen takia pakotettu toteuttamaan aggressiivisempaa politiikkaa. Rainbow Paintbrush on Captain Toad: Treasure Trackerin lailla tavallista peliä halvempi.

Tavanomaisen tasohyppelyn sijaan Rainbow Paintbrushissa piirretään sateenkaaria. Kirby liikkuu suurimman osan ajasta itsestään ja pelaajan tehtävänä on ohjata hänet maaliin liikaa vahinkoa ottamatta. Kentät ovat täynnä vaaroja, mutta eteneminen ei ole muutamaa kohtaa lukuun ottamatta vaikeaa. Halutessaan pelaaja voi läpäistä erillisessä pelitilassa haasteita tai kerätä tasoihin piilotettuja aarrearkkuja. Tekemistä riittää lajityypille tyypillisellä tavalla.

Muovailuvahaa ja sateenkaaria

Erikoisen pelimekaniikan lisäksi Rainbow Paintbrush kiinnittää huomiota ulkoasullaan. Siinä missä pian tuleva Yoshi's Woolly World on villateemainen, uudessa Kirbyssä hahmot ja kentät on tehty muovailuvahasta. Ikävä kyllä tämä vaikuttaa vain grafiikkaan. Rainbow Paintbrush on persoonallisen näköinen, mutta muovailuvahaa ei käytetä pelattavuudessa hyväksi. Tämä pettymys nostaa innostavamman Woolly Worldin lähtökohtaisesti Kirbyn yläpuolelle.

HAL Laboratory on tehnyt Rainbow Paintbrushista hidastempoisen. Ratkaisu on pelille hyväksi, sillä hektisimmät kohdat ovat sen turhauttavimpia. Ongelma liittyy suurimmaksi osaksi ohjaimeen. Wii U:n GamePadin näyttö ei ole paras mahdollinen, mistä syystä sateenkaarien piirtäminen kiireessä ei aina onnistu. Tällaisia kohtia on onneksi vähän. Suurin osa Rainbow Paintbrushista on hyvin tasapainossa sekä temmon että vaikeustason osalta. Turha hankaloittaminen johtaisi näin yksinkertaisessa pelissä helposti hauskuuden menettämiseen.

Erityisen ilahduttavaa on se, että vaikka itsestään liikkuva Kirby voi kuulostaa vieraalta, pelattavuuden oppii hetkessä. Kaarilla ei nimittäin vaikuteta pelkästään hahmoon, vaan myös ympäristöön. Esimerkiksi tykinkuulia ja sähkösäteitä pystyy pysäyttämään tarkasti sutaistulla viivalla. Menestyksekkäästä läpäisemisestä palkitaan virtuaalihyllykköön ilmestyvillä hahmoilla ja erillisestä valikosta kuunneltavalla pelin ääniraidalla. Kummatkin bonukset jäävät kuriositeeteiksi. Rainbow Paintbrushin hahmosuunnittelu ja musiikki eivät jää historiaan alan merkkipaaluina.

Perinteitä kunnioittaen

Rainbow Paintbrush tukee kolmea amiiboa: Kirbyä, King Dededeä ja Meta Knightia. Niiden omistaminen ei ole pakollista, mutta niiden käyttäminen antaa hahmolle lisäominaisuuksia ja helpottaa etenemistä. Moninpeli alentaa sekin vaikeustasoa. Sitä tahkottaessa yksi pelaaja käyttää kosketusnäyttöä ja muut kaukosäätimiä. Tasojen tutkiminen, tavaroiden kerääminen ja vihollisten jyrääminen on monen pelaajan voimin vaivatonta.

Kenttäsuunnittelu on kiinnostavaa, vaikkakaan ei aivan Marion tai Donkey Kongin veroista. Muutamassa tasossa Kirby muuttuu tankiksi, sukellusveneeksi tai raketiksi. Nämä variaatiota tuovat kohdat ovat pelin hauskimpia. Välillä kohdataan loppuvastuksia, joista ei ole kuitenkaan mihinkään. Muun muassa Kirbylle kaunaa kantava puu Whispy on mukana. Tekijät kunnioittavat perinteitä, vaikka päähahmo ei enää voikaan imeä vihollisia kitaansa ja viedä heidän kykyjään.

Kokonaisuutena Rainbow Paintbrush on tutun Kirby-kaavan mukainen. Se ei ole loistava, mutta tarjoaa silti mukavaa tekemistä parempia pelejä odotellessa. Uuden Kirbyn grafiikka on hienoa ja pelaaminen luontevaa. Rainbow Paintbrush erottuu edukseen massasta. Se nousee keskinkertaisuuden yläpuolelle, mutta viimeinen silaus jää silti puuttumaan. HAL Laboratory on jälleen tehnyt hyvää työtä. Sen uusi peli osoittautuu kuitenkin vain maistuvaksi välipalaksi ennen kiihkeämmin odotettuja titteleitä, kuten Mario Makeria ja Yoshi's Woolly Worldia.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi