NBA 2K16

Kuka donkkaa tykimmin? Arvostelussa NBA 2K16

Jääkiekko pitää Suomessa pintansa vuodesta toiseen, mutta myös muita lajeja fiilistellään innokkaasti. NBA 2K -sarja on ollut pitkään monen koripallon ystävän suosiossa, ja sitä viilataan vuosi vuodelta parempaan suuntaan. Uusinkaan osa ei mene siitä mistä aita on matalin, vaan se lisää muun muassa syvyyttä uraan. Tällä kertaa mukaan on hankittu jopa Hollywood-ohjaaja Spike Lee. Lisäksi pelimuotoja on viety eteenpäin, joista yksi on MyTeamiin sisällytetty The Gauntlet. 

MyCareer tarjoaa mahdollisuuden nousta aloittelevasta korislupauksesta suureksi tähdeksi. Livin' Da Dreamiksi nimetty ura vie Frequency Vibrationsin - kavereiden kesken Freqin - lukiosta yliopistoon ja sieltä isoille kentille. Koripallolupaus asetetaan valintojen eteen, sillä kykyjenetsijät koettavat varastaa menestyvän pallottelijan omiin riveihinsä.  

Tarinaan kuuluvat Freqin lisäksi muun muassa kaksoissisko Cee-Cee ja lapsuudenkaveri Vic. Hahmojen välistä draamaa on hauska seurata sivusta, ja hankalien valintojen tekeminen ystävien sekä uran välillä on todentuntuista. Koripallotähtenä olo ei nimittäin ole kovin helppoa. Valmentaja ja tiimikaverit luovat jatkuvasti paineita, mikä asettaa Freqin vaikeiden päätösten eteen. Juoni etenee kaavamaisesti, mutta se onnistuu välittämään hyvin katsojalle urheilumaailman raakuuden.

Freqin taitoja voi kehittää ansaituilla pisteillä ja kykyjä pystyy muokkaamaan omaan pelityyliin sopivaksi. Pisteiden keruu on työlästä, jos haluaa luoda todellisen supertähden. Niitä kun ansaitaan näyttävillä ja hyvillä suorituksilla. Kehitys on tehty pitkäkestoiseksi prosessiksi, jota helpottavat mikromaksut. On suuri houkutus käyttää oikeaa rahaa, koska pelaajastaan haluaisi nopeasti mahdollisimman hyvän. Kehittäminen on tärkeä osa peliä ja täysi kädettömyys kentillä kostautuu pian tärkeimpien matsien aikana. Pisteitä jakaessaan kannattaakin tarkasti miettiä minkä tyylisen pallottelijan luo. 

Spike Lee on onnistunut ohjaustyössään suhteellisen hyvin. MyCareerin tarjoama tarina ei tunnu videopeliltä, mistä iso kiitos kuuluu näyttelijöille. Hahmojen väliset kinastelut ja rakkauden osoitukset heijastuvat elokuvamaisesti kotisohvalle asti. Vaikka näyttelijäsuoritukset ovatkin loistavia, on tarina täynnä useasti tavattuja kliseitä. Köyhyydestä tähteyteen ponnahtanut poika joutuu vaikeiden valintojen eteen, kun rahanahneen managerin mielestä ystävät ovat suosion kertyessä vain tiellä. 

Kaivattuja uudistuksia

NBA 2K16 tuo mukanaan hirveästi uudistuksia, joista yksi on netissä pelattava "korttipeli" The Gauntlet. Se on kolme vastaan kolme katukorista pienellä lisämausteella, sillä tiimiinsä voi valita vain yhden palloilijan ja muu joukkue arvotaan. Koskaan ei siis tiedä onko oma joukkue valtavan ylivoimainen vai ei. Paremmat pompottajat saanut pelaaja ottaa helposti ylilyöntiaseman, jolloin altavastaajan täytyy tosissaan taistella pisteistä.

Temppujen ja mekaniikan opiskelu on aluksi hankalaa, varsinkin jos sarja ei ole entuudestaan tuttu. Saloihin voi tutustua opetusvideoiden avulla, joissa kuitenkin käydään läpi vain murto-osa erilaisista kikoista. Esimerkiksi puolustukseen ei perehdytä lainkaan, ja se on sentään tärkeä osa toimivaa matsia. Opiskelua helpottaakseen onkin lähes pakollista käyttää Googlea ja Youtubea, joiden vinkkien avulla palloilu helpottuu huomattavasti.

Ilman hakukonettakin on silti mahdollista huomata, että peli kulkee erittäin sulavasti. Pelattavuus on hiottu huippuunsa, ja esimerkiksi pallon kanssa kikkailuun on tuotu uutuuksia. Syöttöpeli sujuu entistä helpommin hyödyntämällä erilaisia tyylejä. Kaverille voi syöttää nyt monipuolisemmin käyttämällä kolmea siihen tarkoitettua nappulaa.

Upeannäköistä koripalloilua

NBA 2K16 näyttää ja kuulostaa todella hyvältä. Pelaajat on mallinnettu tarkasti ja areenat muistuttavat esikuviaan. Animointi on toteutettu oikeiden näyttelijöiden avustuksella, mikä antaa hahmoille luonnollisen ilmeen. Ajoittain on kuitenkin huomattavissa pieniä epäkohtia, jotka huvittavat tapahtuessaan. Esimerkiksi ilmeet ja eleet eivät aina istu puheen kanssa samaan muottiin, mikä sattuu useimmiten joidenkin nauhoitettujen pelaajien puheiden kanssa.

Äänityökään ei jää ulkoasun jalkoihin, sillä näyttely on aidon oloista. Ääniraita siivittää pelaamista loistavasti ja saa pään hytkymään rytmikkäästi biittien tahdissa. Lukuisat nimekkäät hip-hop- ja räp-tähdet säestävät pompottelua väkevin sävelin.

Visual Concepts ja 2K ovat luoneet lähes täydellisen koripallokokemuksen. Meno on realistista, hyvännäköistä ja -kuuloista sekä takaa pitkäkestoisen viihtymisen lajin parissa. NBA 2K16:n onnistuneet uudistukset tekevät siitä lähes pakollisen hankinnan. Se ei välttämättä sovi aivan noviiseille sen korkean oppimiskäyrän vuoksi, mutta pienen opiskelun jälkeen myös keltanokan on mahdollista rakastua. Tämän lähemmäksi NBA-kokemusta on mahdotonta päästä kotisohvalta käsin.

Kommentit

No mustathan ne donkkaa tykimmin.

Itse arvosta heittotaitoa donkkailua enemmän ;)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi