Kun Minecraft ja Super Mario tapasivat torilla

Syyskuussa 2014 Microsoft osti ruotsalaisen videopeliyhtiö Mojangin. Mojangin menestynein teos Minecraft julkaistiin alun perin vuonna 2011. Sitä voi pelata jo usealla eri alustalla, mikä tekee siitä yhden aikamme suosituimmista hiekkalaatikkoseikkailuista. Vuosien saatossa Minecraftin maailmaan on päästy niin konsoleilla, tietokoneilla kuin puhelimillakin. Sen ääretön maailma tarjoaa seikkailun, jossa vain mielikuvitus on rajana.

Ne selviytyy vaan, jotka palikoita etsii

Uusi maailma luodaan siemenestä, joka antaa pelaajalle omanlaisensa leikkikentän. Ennen alueen luontia, seikkailija voi valita millaisena hän haluaa kentän kokea. Vaihtoehtoina ovat kolme erilaista pelitilaa: selviytyminen, luova ja seikkailija.

Selviytymistilassa pelaajan on luotava kaikki tavarat alusta loppuun itse, kun taas luovassa rakentajalle aukeaa saman tien kattava valikoima erilaisia tarvikkeita aina puupalikoista aseisiin sekä somisteisiin. Pelin vaikeustasoa voi määritellä aina helposta keskivaikean kautta kovanaaman. Tämä vaikuttaa siihen, kuinka hankalaa Minecraft-maailmassa selviytyminen on.

Rakentajapersoonalle parhaiten sopii luova-tila kaikista rauhallisemmalla vaikeustasolla. Silloin kaikki tarvikkeet ovat käytössä välittömästi, eikä kukaan häiritse monumenttien tekoa. Minecraftia on mahdollista pelata myös moninpelinä. Kavereiden kanssa tarpomisen voi hoitaa kotisohvalta tai verkon välityksellä.

Minecraft ja Mario ne yhteen sopii

Kesäkuun lopussa Nintendo julkaisi Minecraft: Wii U Editionin, jonka mukana ostajat saavat myös Super Mario Smash-Up -lisäosan. Tosin jo aikaisemmin Wii U Editionin omistavat henkilöt saavat päivityksen ilmaiseksi, joten uutta peliä ei tarvitse ostaa lisäosan takia. Paketti tuo konsoleille Super Mario -aiheisen maailman, jossa normaalit Minecraft-kentissä olleet palikat muuttuvat Mario-peleistä nähtyjen värimaailmojen ja tavaroiden mukaisiksi. Tarvikkeet ovat tuttuja muun muassa Super Mario Sunshinesta, Super Mario 64:sta ja Super Mario Worldista. Mukana ovat esimerkiksi ruohokimpaleet, pow-räjähdelaatikot, liikkuvat kukkaset ja ravintona käytettävät Cheep-Cheep-kalat.Lisäosa tuo tullessaan pelattavaksi uusia hahmoja. Valittavana ovat muun muassa itse Mario, Luigi, Peach, Wario ja Bowser. Yhteensä erilaisia skinejä on tarjolla 40 kappaletta. Myös tutut Hammer Bros. ja Dry Bones nähdään tallustamassa pitkin maailmaa. Nämä kaksi ärsyttävää hahmoa ovat korvanneet alkuperäisestä Minecraftista tutut Creeperin ja Zombien.Uudet muutokset eivät keskity pelkkiin esineisiin ja sankareihin, vaan mukaan on pakattu myös vanhoja kappaleita. Mario-aiheisessa maailmassa tarpoessa pelaaja voi kuunnella yhteensä 15 erilaista biisiä, jotka ovat suoraan napattu Super Mario 64 -aikakaudelta. Biisit ovat mukava nostalginen lisä, mutta minulle ne aiheuttavat inhottavaa päänsärkyä. Tämä johtuu ajasta, jolloin Super Mario 64:sta tahkottiin aivan liikaa. Retrohenkisille seikkailijoille musiikki on varmaa sulosäveltä.

Vanhaa, uutta ja tuttua

Super Mario Smash-Up -lisäosa tuo välittömästi tv-ruutuun näkyville suuren Super Mario -aiheisen maailman. Kenttä on rakennettu valmiiksi, ja siellä on jokaiselle hahmolle omat asuinalueensa. Maailmassa on myös muun muassa kuningas Bowser Koopan linnoja, Yoshin iso munafiguuri ja prinsessa Peachin patsas. Alueelle on piilotettu salareittejä, joten tutkimista riittää. Saarten väliin on esimerkiksi sijoitettu maanalainen kaivosvaunu, jonka avulla pääsee kätevästi saarelta toiselle. Myös vuorten sisään on piilotettu onkaloita, joiden syövereistä voi löytyä arkkuja. Näiden kapistusten sisälle on sijoitettuna hieman erikoisempia esineitä, kuten sammakkopuku. Mistään erittäin harvinaisista tarvikkeista ei kuitenkaan kannata haaveilla.Jos Super Marion kanssa tepastelu ei kiinnosta, löytyy Minecraft Wii U Editionista myös muita lisäosia kuten Skyrim ja Halloween – tai se aito ja alkuperäinen Minecraft-maailma. Hinnaltaan levyversio on hieman kalliimpi muihin alustoihin nähden. Wii U -version hinta on noin 30 euroa, kun esimerkiksi Xbox Onelle sen saa jo alle 20 euron. Hintaero pistää miettimään, onko Super Mario -lisäpaketille välttämättä tarvetta.

Wii U ei anna kaikkea hyötyä irti

Minecraftissa on se erikoinen puoli, että jokaisella alustalla pelattavuus on hieman erilainen. Pienemmässäkin mittakaavassa eroja nähdään, kun verrataan esimerkiksi PlayStation 4:n ja Wii U:n tekeleitä keskenään. Minecraft Wii U Edition ei sisällä suomen kieltä, toisin kuin PlayStation 4 -versio, joten peliä on pelattava englanniksi tai jollakin muulla valtavirtakielellä. Lokalisoinnin puute on harmillinen takaisku, joka tuntuu hölmöltä. Äidinkieleni puuttuminen alentaa arvosanaa yhdellä tähdellä.Nintendon versio Minecraftista tukee myös Off-TV-pelaamista. Etenemistä voi seurata sekä ohjata Wii U:n GamePadin kautta ja samalla TV:stä voidaan katsoa muuta ohjelmaa. Tämä ominaisuus on varmasti tarpeellinen talouksissa, jossa on vain yksi kuvaruutu mutta monia käyttäjiä. GamePad on kuitenkin liian pieni ollakseen täydellinen peliväline. Laatikot sekä valikot ovat niin pieniä, että suurennuslasille olisi tarvetta. Nakkisormet osuvat vääriin kohtiin ja tekstejä ei erota, vaikka silmiä siristelisi.Hauskaa hurvittelua ja päätöntä sekoilua

Super Mario Smash-Up on mukava lisäosa, joka tuo värikkään uudistuksen normaaliin Minecraftiin. Se sopii erityisesti Super Mariosta pitäville seikkailijoille, jotka haluavat rakentaa omanlaisensa maailman. Sitä voi pitää yhdistelmänä vanhoista Mario-peleistä sekä uudemmasta Super Mario Makerista. Erona kuitenkin on, että maailmassa oleva peli ja saavutukset täytyy luoda itse. Kaikki palikat ovat olemassa, vain pelaajan mielikuvitus puuttuu!Paketin sisältö on suhteellisen laaja, ja sen ilmaisuus jo Wii U Editionin omistaville on miellyttävä kädenojennus. Mietintään kuitenkin jää, tuleeko tätä enää hankittua koristamaan pelikirjastoa, jos hyllystä tai tietokoneelta löytyy muiden alustojen versiot?


Kirjaudu kommentoidaksesi