Kutsu ystäväsi mukaan universumin hupaisimpiin kemuihin

Talven juhlakausi lähestyy jo kovaa vauhtia, ja bilehileet miettivät kuumeisesti miten järjestää vuoden parhaat pippalot. Notkuvien ruokapöytien sekä kuplivien kuohujuomien ohella kemuilta vaaditaan tietysti laadukasta viihdettä. Mikäpä muu sopisikaan paremmin juhlien huipennukseksi kuin legendaarinen Super Mario Party. On siis aika heittää ykköset päälle, ottaa ohjain tiukkaan otteeseen ja bilettää kuin viimeistä päivää viiksekkään putkimiehen ja hänen ystäviensä parissa.

Super Mario Party sisältää useita erilaisia pelimuotoja, mutta suurimmassa roolissa toimii tälläkin kertaa se perinteinen neljän hengen lautapeli. Idea lienee tuttu kaikille, jotka ovat edes kerran elämässään pelanneet Afrikan tähteä: Laudalla edetään heittämällä noppaa, ja voittajan korokkeelle astuu ylpeänä se henkilö, joka kerää eniten loistavia tähtiä. Täysin suoraviivaisesti ei seikkailu silti etene, sillä toisia pelaajia pystyy kiusaamaan hidastamalla heidän matkaansa käyttäen erilaisia esineitä.

Sä kätes ojenna ja taakse taivuta

Aluksi valitaan pelinappula Super Mario -universumista tutuista olennoista, ja määritetään kierroksen kesto, joka vaihtelee 60 ja 120 minuutin välillä. Jokainen tyyppi käyttää hyödykseen omaa erikoisnoppaansa perinteisen arpakuution lisäksi. Esimerkiksi Prinsessa Peachin noppaan on kirjattu numerot 0, 2, 4, 4, 4 ja 6, kun taas Bowserin työkalu sisältää luvut -3, -3, 1, 8, 9, 10. Seikkailun vilinässä saattaa myös laskeutua kumppani-ruutuun, jolloin matkaan mukaan tarttuu uusi toveri erikoisine noppineen. Valitettavasti hahmoa valikoidessa ei näe millaisia numeroita kunkin sankarin henkilökohtaiset nopat sisältävät, joten ne täytyy aina tarkistaa erikseen vaikkapa netistä.

Iloisen värikkäitä pelilautoja on kaiken kaikkiaan neljä kappaletta, joista osa avautuu vasta myöhemmin. Jokaisella kentällä piilee omat pikku erikoisuutensa, tuoden mukanaan pientä vaihtelua. Alueella haahuillessa kerätään tähtien ostamiseen vaadittavia kolikoita ja yritetään ehtiä valopallojen luo ennen kilpakumppaneita. Taktikoinnista hyötyy hieman joissakin kohdin, mutta Super Mario Party ei vaadi oikeastaan minkäänlaista taitoa. Kaikki riippuu hyvästä tuurista tai sen valitettavasta puutteesta.

Sä kätes ojenna ja sillä piirrä ympyrä

Jokaisen kierroksen lopussa pelataan minipeli, joka valikoituu noin 80 erilaisen mittelön joukosta. Nämä pikaiset pyrähdykset käyttävät upeasti hyödykseen ohjainten ominaisuuksia eli liikeohjausta ja tärinää. Ennen varsinaisen kisan alkua toimintoja päästään kokeilemaan pikaisella harjoittelukierroksella, joten itse koettelemuksen alkaessa kaikki seisovat samalla viivalla ja tietävät miten homma hoidetaan. Kehittäjät ovat onnistuneesti muuttaneet aivan arkipäiväisetkin asiat todella hilpeiksi kokemuksiksi: ikinä ennen ei ikkunoiden peseminen tai imuroiminen ole aiheuttanut näin paljon äänekästä naurun käkätystä. Muiden ihmisten seurassa minipelit toimivat mainiosti, mutta tietokoneohjattavien pelaajien kanssa niiden kimppuun ei mielellään käy. Tekoäly ei tunnu kovinkaan älykkäältä, ja usein nämä hahmot örveltävät ihan omiaan. Tämä alkaa ärsyttämään varsinkin silloin, kun tietokonehahmo kuuluu pelaajan kanssa samaan joukkueeseen.

Jos kilpakumppaneiden nöyryyttäminen muuttuu jossain vaiheessa pitkästyttäväksi, pystyy Super Mario Partyn annista nauttimaan hulvattoman River Survival -yhteistyömoodin muodossa. Uutuutta hohkaavassa koskenlaskussa pelaajien täytyy toimia saumattomasti yhdessä tai muuten maali jää saavuttamatta. Koko jengi heitetään punaisen kumiveneen ohjaksiin, ja tehtäväksi lankeaa kuohuvan kosken laskeminen aikarajan puitteissa käyttäen melomiseen Joy-Conien liikeohjausta. Ajoittain vastaan leijailee ilmapalloja, joihin törmäämällä päästään minipelien pariin. Hyvin sujuneesta pikakisasta saa palkinnoksi lisäaikaa, joka tuleekin tarpeeseen: Melominen ei aina luonnistu kitkattomasti, sillä kapuloita rattaisiin pistävät esimerkiksi kivet, pomppivat kalat sekä jopa joen mutkaiset seinämät. Taidokkaasti toteutettu koskenlasku lukeutuu pelimoodien parhaimmistoon, ja yhdessä kavereiden kanssa onnistuneesti suoritetut tehtävät saavat ystävyyden jälleen kukoistamaan.

Sä Juugi Buugi tee ja pyöri ympäri

Toisena ennennäkemättömänä tuttavuutena esitellään eräänlainen rytmipeli, Sound Stage. Siinä heilutellaan ohjainta rytmikkäästi konemusiikin tahdissa annettuja ohjeita noudattaen. Voittajaksi selviytyy se, joka kerää lyhyehkön matkan aikana eniten pisteitä. Kädellä hervokkaasti heiluttaminen tuntuu hauskalta ja käy hyvin pienestä jumpasta. Tosin jos rytmitaju puuttuu täysin tai on hieman vajavainen, menee homma usein täysin plörinäksi. Onneksi tärkeintä ei kuitenkaan ole voitto vaan hauskanpito.

Super Mario Partyn omistajien ei tarvitse vaipua epätoivoon, vaikka ystävät asuisivat satojen kilometrien päässä. Bailata voi yksinkin, tai internetin välityksellä ihan kenen kanssa tahansa. Jälkimmäinen toki vaatii maksullisen Nintendo Switch Online -palvelun jäsenyyden. Verkossa tapahtuva Online Mariothon vaikuttaa hieman laimealta, sillä tahkoamaan pääsee kerrallaan vain viittä minipeliä, jotka vaihtelevat tietyn ajan välein. Yksinpelikään ei hurjia hurraa-huutoja ansaitse, sillä tietokonevastustajien hakkaaminen ei suo sitä samaa tyydytystä, mitä rakkaiden frendien voittaminen saa aikaan.

Ja sitten lopeta

Tutussa kaveriporukassa minipelit toimivat hienosti ja niistä riittää hupailua useiksi tunneiksi. Yksityiskohtaisten ohjeiden ansiosta toiminnot oppii nopeasti, joten ilonpidosta nauttimaan voi kutsua iloisin mielin myös ne henkilöt, jotka eivät niin pelaamisesta välitä. Super Mario Party käyttää hyväkseen hienosti Joy-Con-ohjainten kaikkia ominaisuuksia, ja koska konsolin saa niin helposti otettua mukaansa, voi sen viedä juhliin jos juhlat eivät saavu sinun luoksesi.

Parhaimmillaan Super Mario Party täyttää huoneen nauravaisista ihmisistä ja iloisesta tunnelmasta. Pahimmillaan se taas saa ystävykset kinastelemaan keskenään sekä iskostaa mielen syövereihin ajatuksen, että onnetar lomailee kaukana jossakin. Kaikesta huolimatta nimikettä voi suositella jokaiselle ensiluokkaisia juhlia järjestävälle bilehirmulle, vaikkapa pikkujoulujen huipennukseksi.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi