Leedmees (XBLA)

Parinvuosikymmenen takainen Lemmings on ongelmapelien varhaisia pioneereja. Aivottoman sopulilauman kaitseminen on säilynyt ideana nykyhetkeen saakka. Eikä suotta, sillä idea on yksinkertaisuudessaan nerokas. Viimeisin yritys rintamalla on Kinect-ohjausta hyödyntävä Leedmees, jossa pelaaja auttaa fyysisesti suojattinsa turvaan.

Sinä olet silta

Leedmeesissä pelaaja on valtava tikku-ukko, jonka tehtävä on saattaa pikkupirpanat sinisestä pallosta punaiseen. Otukset osaavat kävellä vain eteenpäin ja vaihtaa suuntaa törmättyään seinään, mikä pistää heidät alttiiksi tippumaan suoraan kuolemaan. Tämän vuoksi pelaaja nousee elintärkeään asemaan pitääkseen aivottomat epelit elossa. Alussa riittää, kun muodostaa käsillä sillan kahden tasanteen väliin, mutta edemmäksi mentäessä ongelmat vaikeutuvat. Kuljetuspalvelun lisäksi myöhemmin täytyy varoa samalla erilaisia ansoja, painella vipuja oikeaan tahtiin ja huitoa haamuja toisaalle.

Vaikeustaso nousee äkkiä kiitettävän jyrkästi, mutta etenemistä helpottaa pieni pelastusprosentti. Useimmat kentistä läpäiseekin helposti välttävin meriitein, mutta täydellisiin suorituksiin tarvitaan jo kylmäävää osaamista. Kärkiarvosanoihin ei nimittäin riitä pelkästään kaikkien sopulien pelastaminen, vaan myös tason kaikki viisi tähteä on kerättävä. Rennon ajanvietteen ja pirullisen haasteen välinen tasapaino on juuri sopiva, minkä vuoksi Leedmees sopii kaikentyyppisille pelaajille.

Viidenkymmenen tason mittaisen kampanjan ohella Leedmees sisältää 12-kenttäisen kaksinpelin. Tiimipohjaiset ongelmat ovat moninkerroin haastavampia ja vaativat saumatonta yhteistyötä. Punainen pallo saattaa esimerkiksi liikkua toisen pelaajan ruumiinosissa holtittomasti ja päätyä vaikkapa nivusiin. Kimppakivasta muodostuu kevyesti pelin paras anti paitsi huumoriltaan niin myös ongelmiltaan. Siksi vain tusinan kentän mittainen hauskuus on auttamattoman lyhyt.

Holtitonta menoa

Kinect-tunnistus toimii pääsääntöisesti ongelmitta, eikä pieni viive haittaa kärsivällisyyttä vaativassa ongelmanratkonnassa. Sen sijaan nopeat paniikkiliikkeet tuntuvat sekoittavan kameran totaalisesti, mikä johtaa usein pirpanoiden massakuolemaan. Sensorilla on myös paikoin vaikeuksia tunnistaa joitain asentoja, vaikka pelaaja pysyy kameran näköalueella. Tämän takia otuksia on joskus miltei mahdoton saada kääntymään omin avuin. Moitteista huolimatta peli lukeutuu tunnistusohjauksen parempaan kastiin.

Leedmees piristää vanhaa ideaa mielenkiintoisella tavalla. Kinect tuo ongelmanratkojana onnistuneen lisän genreen, eikä se häviä juuri tarkkuudessakaan. Kenttiä voisi toki olla enemmän puhtaasti sisältöä ajatellen, mutta tähtiarvosanoja metsästäville nykyisessäkin valikoimassa riittää tekemistä.

Leedmees on saatavilla Live Arcadesta 800 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi