Legaia 2: Duel Saga

Parasta ennen

PlayStation ykkösen roolipelien runsauteen hukkunut Legend of Legaia oli melko yhdentekevä seikkailu. Kakkososasta löytyy mittaa ja sivujuonia useamman pelin tarpeiksi, joten sen luulisi kelpaavan PlayStation 2:n omistajille, joita on hellitty vasta yhdellä Final Fantasyllä ja tukulla heikompia roolipelejä. Eidoksen Fresh Games -sarjaan kuuluva peli on kuitenkin liiankin tutunoloinen ja yllätyksetön, jotta siihen mielellään vapaa-aikaansa varaisi. Vanhaa reseptiä on hämmennetty muutamalla omaperäisellä elementillä, jotka ovat kuitenkin liuenneet lähes huomaamattomiin.

Eidos on tuonut Fresh Games -nimikkeen alla joitakin aiemmin vain japanilaisille pelaajille suotuja nautintoja täkäläisiin pelikauppoihin. Kun Fresh Games -julkaisuihin kuuluu seikkailua niin hyttysenä kuin kapellimestarinakin, olisi jatkolta odottanut nuutunutta roolipeliä tuoreempaa tavaraa. Legaia 2 voisi olla minkä tahansa julkaisijan yritys iskeä kiinni roolipelaajien rahoihin. Se muistuttaa sopivassa määrin Final Fantasyjä, jotta kuluttajamassat saattaisivat vastata sen kosiskeluihin. Yrityksestä huolimatta se ei ole tarpeeksi uudistava erotakseen edukseen kilpailijoistaan.

Olipa kerran ja toisenkin

Tarina lähtee vyörymään rauhaisasta Nohlin kylästä ja sille suotuisat olot takaavasta kristallista. Kylän turvana on myös armeija, jonka tavoille nuori Lang on vasta opettelemassa. Kuten arvata saattaa, tarttuu kristalli varkaiden matkaan ja epäonni moukaroi Nohlia. Ilman kristallia kylä on voimaton sen ulkopuolella asustavia hirviöitä vastaan. Tihutyön pääarkkitehdiksi paljastuu Avalon-niminen ilkimys, jonka perään Lang säntää. Yksin Lang ei pärjää mittaamattomia voimia omaavaa Avalonin vastaan, mutta onneksi Nohl ei ole ainoa sivistyksen kehto maailmankartalla.

Taistelujärjestelmää mainostetaan pelin mullistavimpana piirteenä. Nuolinäppäimillä avattavat erikoisliikkeet näyttävät hienoilta, mutta niiden suorittaminen on hidasta. Vähempikin kahlaaminen valikoissa riittäisi. Liikeyhdistelmiä on kyllä melkoisesti ja ne on jaettu eri luokkiin, joten syvyyttä systeemistä voi sanoa löytyvän. Perusmonstereiden pilkkomiseen vain kyllästyy nopeasti. Vähemmän kekseliäs lisä hahmojen ominaisuuksiin on kyky kutsua suojelusolentoja mättämään vastustajia. Yhdisteltävine esineineen ja aseineen Legaia 2 tarjoaa paljon kokeiltavaa. Jos peli sattuu viehättämään, saa rahoilleen kunnolla vastinetta, sillä läpäisykerrat eivät välttämättä jää yhteen.

Kunpa Legaia 2:sta löytyisikin enemmän vetovoimaa. Yllättävät juonenkäänteet pitävät mielenkiintoa yllä aikansa, mutta siihen se jääkin. Toteutus ei edistä viihtyvyyttä, vaan kuvallinen ilme on varsin mielikuvitukseton. Yksityiskohdat ovat harvassa ja kentät on kyhätty päätä sen kummemmin rasittamatta. Luolastot tuntuvat jatkuvan samana tunnelina alusta loppuun. Peli voisi toimia paremmin tiiviistä kaksiulotteisesta näkökulmasta katsottuna. Nyt ruudulla on liikaa tyhjää tilaa. Ankeat taustat eivät auta elokuvamaista ilmettä hakevia kohtauksia.

Seuraavalla kerralla paremmin

Hahmosuunnittelu noudattaa moneen kertaan nähtyjä kaavoja sankariryhmän muodostuessa eri alojen taitajista. Joukosta löytyy yhtä lailla tappelupukareita kuin taikojenkin tekijöitä. Hahmojen animointiin eteen ei ole tehty ylimääräistä työtä, mistä johtuen ne liikkuvat vaivalloisesti. Etenkin lähikuvia seuratessa on vaikea uskoa, että peli kurittaisi PlayStation 2:ta täydellä teholla. Legaia 2:n tullessa Japanin markkinoille, oli konsoli ehtinyt olla kaupan jo puolitoista vuotta, joten pelin tehnyt Contrail ehti varmasti tutustua rautaan. Keväällä nähdään, onko firman ote ollut yhtä lepsu muissa projekteissa, kun Wild Arms 3 pääsee eurooppalaispelaajien syyniin.

Legaia 2:sta puuttuu kaikki tekijät, jotka saisivat sen ääressä vietetyt tunnit tuntumaan sen arvoisilta. Taistelut vielä kestää, jos kärsivällisyyttä riittää, mutta erikoinen järjestelmä ei juurikaan lisää niiden nautittavuutta. Sankarien matkaan ehtii tulla monta mutkaa ennen viimeistä näytöstä, mutta pitkä roolipeli vaatii tiheämmän juonikuvion. Kunnollisista roolipeleistä on PlayStation 2:lla pulaa ja seuraavaa Final Fantasyä odotellessa täytyy pelattava valita varsin keskinkertaisista tuotoksista. Legaia 2 on yksi uusi edustaja tähän ryhmään. Parempiakin roolipelejä julkaistaan Japanissa ja niiden kääntämiseen pelitalojen pitäisi panostaa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi