LEGO Indiana Jones: The Original Adventures

Supermarkettien alelaarit ovat näin alennusmyyntien aikaan täynnä erilaisia LEGO-pelejä. On tarjolla yhtä jos toista tanskalaisen leluimperiumin logoa kantavaa peliä, joista suurin osa pelaajista ei ole ikinä kuulutkaan. Sen sijaan LEGO Star Wars toi tuotemerkin kaikkien huulille. Syntyihän elokuvasaagan kuudesta elokuvasta onnistuneet pantomiimi-versiot, jotka taisivat koukuttaa pahemmin perheenisiä kuin nuorempia Jedi-toivoja. Siinä sivussa ilmestyneet kaksi peliä ja yksi kokoelma tahkosivat myös ilmeisen mukavasti euroja, koska nyt LEGO-käsittelyyn päätyy kesällä elokuvateattereihin paluun tehnyt ruoskasankari Indiana Jones.

Ruoska ja hattu

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures kattaa nimensä mukaisesti elokuvasarjan kolme ensimmäistä elokuvaa. Toisaalta tämän ansiosta myös ne, jotka eivät ole nähneet uusinta elokuvaa, voivat uskaltautua muovi-Indyn pariin. Indiana Jones aarteenmetsästäjänä voidaan personoida kahteen esineeseen, lierihattuun ja vanhaan ruoskaan. Ensimmäiseen kulminoituu suuri osa koko hahmon karismasta ja jälkimmäinen toimii sekä seikkailun että toiminnan moottorina. Vaikka tässäkin LEGO-pelissä on valittavissa 60 erilaista hahmoa joilla pelata, on lähdemateriaalia huomattavasti vähemmän mitä Star Wars –saagassa, jolloin myös valikoima on huomattavasti yksitoikkoisempi. Silti pelissä riittää tunnelmaa, kiitos särmikkään päähahmon.

Uusi universumi asettaa myös uudet raamit sarjalle, vaikka päältäpäin meno vaikuttaa samalta kuin aiemmin. Jedi-voimat ovat poissa, mutta tilalla on monta uutta kykyä, jotka vievät peliä vahvasti edellisiä seikkailumaisemmaksi. Indy voi käyttää ruoskaansa paitsi vihollisten taltuttamiseen, myös esineiden poimimiseen, suurien rotkojen yli hyppäämiseen sekä muutamiin muihin erikoisempiin etenemistarkoituksiin. Lisäksi välillä päädytään kaivuutöihin ja tulkitaan hieroglyfejä seiniltä. Positiivisena muutoksena pelistä puuttuvat enemmän tai vähemmän kiskoilla etenevät lentotehtävät, jotka eivät aiemmissa peleissä tuntuneet täysin sujuvilta. Ajoneuvojen ohjaimiin päästään silti esimerkiksi moottoripyörien ja rekka-autojen parissa.

Kenttäsuunnittelu on muutenkin aiempaa mielenkiintoisempaa, ja maisemat vaihtuvat kiitettävää tahtia läpi kolmen elokuvan. Pelin 18 kenttää ovat myös selvästi pidentyneet sarjan aiemmista osista, joten nopeat pelituokiot eivät onnistu Indyn parissa. Onneksi peliin on lisätty mahdollisuus tallentaa kesken kentän, jolloin kerätyt rahat sekä aarteet säilyvät, vaikka pitäisikin lopettaa pelaaminen äkillisesti. Harmittavasti jokainen taso pitää silti aloittaa aina alusta, mutta varsinkin pelin läpäisyn jälkeistä aarrejahtia tallentaminen nopeuttaa huomattavasti.

Elokuvien päävihollisen rooleissa olivat natsit, mutta kun kyseessä on lastenpeli, on suora natsisymboliikka poistettu pelistä. Tästäkin huolimatta pelin viholliset on helppo yhdistää saksalaisiin, joten pieni siivous ei ole onnistunut viemään terää juonelta. Tarina on muutenkin jopa vahvemmassa asemassa kuin se oli Star Wars –sarjan peleissä. Lopulta kyse on pitkälti henkilökohtaisista mieltymyksistä, kumpi maailma vetoaa enemmän pelaajaan.

Sortuvat rauniot

Siinä missä Indyn tunnelma on kohdillaan, tekniikka notkahtaa. Grafiikan ja äänimaailman osalta tarjolla on tarkasti elokuville uskollista tyylimaailmaa. Muutamia ongelmakohtia on mahtunut mukaan tökeröiden taustatekstuurien ja lievän kuvan repeilyn toimesta. Laatuvirheet ovat sarjalle harvinaisia, joten toivottavasti jatkossa tekijätiimi jaksaa panostaa entistä enemmän huolelliseen viimeistelyyn. Pahoja ongelmia ei kuitenkaan esinny. Pelin välipätkät ovat jälleen katsomisen arvoisia ja sisältävät paljon pieniä vitsejä, joiden ymmärtäminen vaatii elokuvien tuntemista. Omaa kieltä tekijätiimin huumorintajusta kertoo myös pelin saavutusten nimien ja elokuvatapahtumien väliset yhteydet.

Suurempi ongelma tulee moninpelipuolella. Jaetun ruudun yhteistyöpeli on edelleen mukana, mutta Liven välityksellä pelaaminen ei enää onnistu. Tämä on sinänsä yllättävä ja omituinen puute, sillä Live-tuki tuli sarjaan viimeisimmän Star Wars -osan myötä. Kun pelisarja ei ole ikinä ollut kovin haastava, ja tällä kertaa pelissä tuntuu olevan vähemmän ylimääräistä tekemistä mitä aiemmin, on Indyn seikkailut käyty nopeasti läpi. Hitaampikin pelaaja on parissa viikossa saanut pelistä irti sen, mitä saatavilla on.

Summa summarum, LEGO Indy iskee tunnelmaltaan arvostelijaan enemmän kuin Star Wars -sarjan julkaisut. Etenkin Indiana Jones -elokuvien ystäville LEGO-seikkailut tarjoavat reippaasti huvittavia hetkiä. Silti peli tuntuu jo todella tutulta aikaisemman kaavan toistolta, vaikka maisemanvaihdos ja yleinen tyylin muutos tuovatkin oman positiivisen mausteensa sarjaan. Live-tuen puute ja vähäinen lisäsisällön määrä harmittavat, mutta kokonaisuutena kyseessä on kuitenkin edelleen viihdyttävä paketti. Sarjan ystävät tietävät mitä odottaa, muiden kannattaa ennen ostopäätöstä kokeilla äskettäin julkaistua demoversiota, joka antaa kattavan kuvan koko pelin sisällöstä.

Galleria: 

Kommentit

Harmi, ettei kipinää saatu enempää palikka-Indyn seikkailuihin =/.

Mutta mukava kuitenkin että rakensivat(hih) LEGO-version tästäkin klassikkosaagasta. Parempi ruoskalla kuin ilman, tuumaisi masokistikin.

PS. Hyvä teksti Naperolta.

Huomasin muuten viikonloppuna ensimmäistä kertaa, että noita Indy-Legoja on oikeasti olemassa ja kaupoissa. Ei taida tulla käytyä leluosastoilla kovin usein. Joka tapauksessa, teki mieli ostaa se missä on Indy, Jones Sr. ja sivuvaunumoottoripyörä, mutta jätin vielä kauppaan :)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi