LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game

LEGO-pelit ovat yhtä tuttuja ja turvallisia kuin LEGO-palikat. Tasohyppelypelien perusmekaniikka pysyy samana, vaikka aihe vaihtuisi Star Warsista Batmaniin tai Harry Potteriin. Tällä kertaa pienet keltaiset miehet lähtevät vesille ja valtaavat Pirates of the Caribbean -leffasarjan. Mukana ovat kaikki neljä elokuvaa, jotka voi pelata haluamassaan järjestyksessä.

"There’s the Jack I know"

Jokainen elokuva on jaettu viiteen kenttään, joissa seikkaillaan valkokankaalla nähdyissä maisemissa. Juonenkuljetus etenee vauhdilla, eikä filmejä näkemättä käänteitä juuri ymmärtäisi. Pelisarjan tuttuun tyyliin vinha kohellus ja absurdi huumori värittävät kerrontaa. Muoviraajat lentävät, mutta esimerkiksi giljotiinikohtaukset on korvattu harmittomalla hedelmäpommituksella.

LEGO Pirates of the Caribbeanin ulkoasu ajaa asiansa. Pikku-ukot tunnistaa esikuvikseen ja animaatio on sujuvaa. Jack Sparrow ilveilee ja hoipertelee tuttuun tyyliin. Muovipalikat eivät synnytä suuria taide-elämyksiä, mutta realistisesti piirretyt maisemat ovat toisinaan upeaa katseltavaa. Kolmososan valtava vesipyörre on jylhä näky, jota pysähtyy hetkeksi ihailemaan.

Elokuvien tunnelmaan päästään tutun musiikin tahdissa. Mahtipontisia kipaleita kelpaa kuunnella, vaikkeivät ne aina täsmää toiminnan kanssa. Soittimet julistavat suursotaa, vaikka pelaaja hortoilisi kulkureittiä etsiskellen. Uuden Vierailla vesillä -elokuvan sävellyksiä ei valitettavasti ole mukana. Ääniefekteistä tutuimmaksi tulee LEGO-palikoiden kilinä ja kolina. Ääninäyttely on hoidettu kielirajat ylittävällä sanattomalla höpinällä ja huudahduksilla.

Kuolleen genren kirstu

Koko perheen tasohyppelyt ovat Xbox 360:llä harvinaista herkkua. LEGO Pirates of the Caribbean ei ole tasohyppelyä perinteisessä merkityksessä, vaan tekeminen painottuu taisteluun, seikkailuun ja kevyeen ongelmanratkontaan. Kiinteä kuvakulma tekee harvoista loikkahetkistä hankalia. Peli estää putoamisen esimerkiksi lankuilla tasapainoillessa, mikä vähentää ärsytystä.

LEGO Pirates of the Caribbean tukee kahden pelaajan moninpeliä samalla koneella. Nettimoninpeliä ei ole. Toinen pelaaja voi hypätä peliin tai siitä pois milloin vain. Yksin seikkailtaessa tekoäly ohjastaa mukana kulkevia apureita. Yksinkertainen yhteistyö koostuu yhdenaikaisista vipujen vetämisistä ja muusta pienestä. Lisäksi eri pelihahmoilla on omia erityiskykyjä, joita etenemiseen tarvitaan. Vanhemmista LEGO-peleistä poiketen hahmoja voi kulkea kerrallaan mukana enemmänkin kuin kaksi.

Perheystävällisyyttä tukee matala vaikeustaso. Elämiä on rajaton määrä, eikä kenttiä koskaan tarvitse aloittaa alusta. Kuollessa osa pelaajan rahoista lentää kerättäväksi. Pelihahmon herätessä henkiin meno jatkuu entiseen malliin. Kokeneempia seikkailijoita helppous häiritsee, kun taistelusta selviää lyöntinappia takomalla ja pomotaisteluista puuttuu jännitys.

Tutuilla vesillä

Merirosvoseikkailun suurin ongelma on vaihtelun puute. Perinteisestä pelimekaniikasta poiketaan vain kerran, kun eräässä kentässä rullaillaan pyöreissä häkeissä eteenpäin. Mukana ei ole edes aiemmista osista tuttuja ajoneuvo-osuuksia. Kaukoputkella tiirailu tai aarteiden etsintä Jack Sparrowin kompassilla ei tuo tarpeeksi uutta tuulta purjeisiin.

Yllätysten puute vaivaa peliä muutenkin. Peli on koottu samoista palikoista kuin suunnilleen kymmenen muutakin LEGO-peliä. Tarinatilan jälkeen tehtäviä pääsee koluamaan vapaasti kaikilla hahmoilla. Näin voidaan etsiä nekin salaisuudet, joihin ei aiemmin pääse käsiksi. Kenttien välissä kuljetaan Port Royalissa ostelemassa uusia hahmoja ja lisäkoodeja. Taukosatama laajenee hieman pelin edetessä. Pelisarja on kehittynyt pikkuhiljaa, mutta suuria mullistuksia ei nähdä.

Insinöörimäisestä tekotavasta huolimatta tekijöiden ammattitaito näkyy. Pääasiassa peli soljuu hyvin toteutetusta kohtauksesta toiseen. Siis pääasiassa. Toisinaan pelaajaa kiusataan ankeilla ja itseään toistavilla tehtävillä. Kookospähkinän ampuminen katapultilla voi huvittaa ensimmäisellä kerralla, mutta tempun toistaminen viisi kertaa peräjälkeen ei takaa moninkertaista iloa. Pelisuunnittelun taso heittelehtii. Näyttävä takaa-ajo Lontoon kaduilla on yksi pelin kohokohdista, jonka rinnalla Kuolleen miehen kirstun taistelu vierivän myllynpyörän päällä on pettymys.

Now back to the good part!

Kitinästä huolimatta LEGO Pirates of the Caribbean: The Video Game viihdyttää koko kestonsa ajan. Sen veikeä huumori naurattaa kaikenikäisiä. Pelin läpäisee reilussa kymmenessä tunnissa, mutta sataprosenttiseen suoritukseen vaaditaan tuplasti lisää aikaa. Peli- tai leffasarjan ystäville LEGO Pirates of the Caribbean tarjoaa seikkailun iloa useammaksi illaksi.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi