LEGO Star Wars II: The Original Trilogy

Lisenssipelejä syytetään usein rahastuksesta ja yrityksen puutteesta, mutta monesti vika on jo yksinkertaisesti käytettävän lisenssin tyhjäpäisyydessä. LEGO Star Wars II omaakin harvinaisen hyvän lähtökohdan kun tarjolla on yhden huonon sijaan kaksi legendaarista nimeä. LEGOt ovat olleet osa monien lasten ja vanhempien elämää jo yli puoli vuosisataa. Star Wars puolestaan on kuulunut scifin aateliin siitä asti kun George Lucas 1970- ja 1980 -lukujen vaihteessa loi sillä koko mediaimperiuminsa.

Voiman hyvällä puolen

LEGO Star Wars II on jatkoa viime vuonna ilmestyneelle ykkösosalle, joka käsitteli elokuvasarjan uudempia osia, numeroiltaan 1-3. Lisänimensä The Original Trilogy mukaisesti jatko-osassa mennään alkuperäisten elokuvien eli osien 4-6 tarinan mukaan. Pelissä päästäänkin siis jälleen kerran Luke Skywalkerin, Han Solon, prinsessa Leian sekä tietysti Darth Vaderin – tai siis näiden LEGO-palikoista kasattujen avatarien – matkaan.

Matka taittuu läpi tuttujen maisemien ja seuraa elokuvien kartoittamaa tietä uskollisesti. Pelaaja pääsee tutustumaan LEGO-muodossa mm. Hothin jääplaneettaan ja kuolontähteen. Pelin päätarina sisältää 18 tehtävää, kuusi kutakin episodia kohden. Lisäksi mukana on vielä kymmenen palkkionmetsästäjätehtävää, LEGO-kaupunki sekä muutamia erilaisia bonusosioita. Vielä kun otetaan huomioon, että jokaisessa tarinan kentässä on paljon etsittävää senkin jälkeen kun ne on kerran läpäissyt, voi huoletta sanoa pelattavaa olevan riittävästi. Tämä siitäkin huolimatta, että itse tarinan läpäisee alle kymmenessä tunnissa.

Peliä kuljetetaan eteenpäin välianimaatioilla, jotka on toteutettu virkistävästi mykkäanimaatioina. Alkuun kummallinen ratkaisu tuntuu ajan kanssa mitä loogisimmalta. Ratkaisulta, mikä kaiken lisäksi vielä sopii mainiosti LEGO-teemaan. Huumoria pelistä ei kuitenkaan puutu, vaan tilannekomiikkaa viljellään runsaasti. Elokuvien teemaa on lisäksi kevennetty perheen pienimpiäkin varten sopivaksi, mutta ei kannata luulla että kyseessä olisi puhtaasti lasten peli. Toki LEGO Star Wars II sopii nuorimmillekin, mutta elokuvat hyvin tuntevalle peli tarjoaa paljon enemmän.

Kulmikasta menoa

LEGOn pelimekaniikka on yksinkertainen. Pelaajan tarvitsee tietää ohjaimestaan ainoastaan liikkuminen, ampuminen sekä hyppynappi. Ampuminen on terästetty vahvalla automaattitähtäyksellä, eikä pelissä itse tähtäillä lainkaan vaan ohjattu hahmo ampuu siihen suuntaan mihin katsoo. Yksin ei myöskään kuljeta, vaan mukana tulee tehtävästä riippuen aina yksi tai useampi toveri. Valitettavasti nämä eivät kuitenkaan tee mitään hyödyllistä, sillä pelaajan pitää itse raivata tiensä läpi vihollislaumojen. Pelaaja pystyy toki vaihtamaan pelihahmoaan mihin tahansa joukkiossa mukana kulkevaan hahmoon, joten hyödyttömiä kaverit eivät sentään ole. Pelin ongelmat koostuvat lähinnä hahmojen erikoiskykyjen ja jedien voiman hyödyntämisestä sekä irrallisten LEGO-palikoiden kasaamisesta.

Mielenkiintoisin osa pelattavuutta on co-op -pelitilan nerokas hyödyntäminen. Kakkosohjaimesta käsin voi peliin liittyä mukaan missä vaiheessa hyvänsä, ilman paluuta valikoihin tai pelitilanteen menettämistä. Yhtä helposti käy myös pelistä irtautuminen. Tästä on myös käytännön hyötyä jos kaveri tai lapsi sattuu tarvitsemaan apua. Tallennuspisteitä peli ei tunne, vaan tilanne tulee talteen vain kun kentän on läpäissyt.

Tavallisiin seikkailutehtäviin tuo vaihtelua lentotehtävät, joissa päästään esimerkiksi X-Wingin ja Millennium Falconin kyytiin. Hieman kaoottiselta ajoittain tuntuvat tehtävät tosin kärsivät turhan pitkäksi venähtäneestä kestosta sekä yksinkertaisen pelattavuuden luomasta toistavuudesta. Ne kuitenkin onnistuvat tuomaan vaihtelua peliin, eikä Star Warsia voisi muutenkaan kuvitella ilman avaruustaisteluita.

Palaset loksahtavat kohdilleen

LEGO Star Wars II on paikoittain turhan yksinkertainen, mutta suurimman osan ajasta se riemastuttaa pelaajaa tavoin, joihin vain harvat pelit pystyvät. Yleinen positiivisuus tarttuu pelaajaan. Lisäksi LEGO Star Wars II noudattaa uskollisesti elokuvien lisenssiä. Onhan mukaan saatu jopa John Williamsin hurmaavat alkuperäissävellykset. Muukin äänisuunnittelu noudattaa kultaista ”vähemmän on enemmän” -ajattelumallia, joten pelaajien korvia ei rasiteta turhalla metelillä. Niin valosapelit kuin muutkin aseet sekä yleisesti ottaen kaikki pelissä kuulostaa juuri oikealta.

Grafiikkapuolella peliä ei voine haukkua, sillä LEGOista ei kovin ihmismäisiä voinekaan tehdä. Kaikkiaan hahmot on tyylillä luotuja, erittäin legomaisia ja niiden animaatio on juuri sopivasti kulmikasta. Yksityiskohtiin, kuten Han Solon virneeseen, on kiinnitetty huomiota. Sahalaidoista ei tarvitse kärsiä ja heijastukset näyttävät hienoilta. Vaikka muuta ei liene voi edes odottaa, peli pyörii sulavasti kuin valomiekka jedin kädessä.

LEGO Star Wars II on mainio peli Star Warsin tai LEGOjen ystäville sekä kaikille lapsenmielisille. Helpon pelattavuuden ansiosta tämä soveltuu myös hyvin aloittelevalle pelaajalle. Tässä on peli, josta on vaikea olla pitämättä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi