Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Hot Wheels -autot herättävät minussa lämpimiä muistoja. Ikoninen leluautolinjasto juhli 50-vuotissynttäreitään vuonna 2018, eikä loppua ole vieläkään näkyvissä. Videopelirintamalla on ollut viime vuosina hiljaisempaa, mutta nyt Hot Wheels Unleashed koittaa haastaa mikroautoilut omalla tyylillään.

Kehittäjätiimi Milestonella on takanaan pitkä historia ajopeleistä, eikä firma ole lähes 30-vuotisella taipaleellaan juuri muun genren tuotoksia kehittänytkään. Yhtiö tunnetaan kenties parhaiten Monster Energy Supercross-, MotoGP- ja Ride-sarjan peleistään. Ajatuksen tasolla Hot Wheelsit ovat siis suhteellisen hyvissä käsissä, mutta miten käytännössä?

Hanaa!

Raidataan ympäri ämpäri mukkelis makkelis

Pelattavuudeltaan Hot Wheels Unleashed tuntuu hyvältä. Autoissa on sopivasti painoa, ja driftaaminen puolestaan luonnistuu mainiosti pienen harjoittelun jälkeen. Se kannattaakin opetella selkäydintä myöten, sillä näin saa kerättyä boostia, jota ilman ei kisoissa pitkälle pötkitä. Liu’utellessa kannattaa myös olla tarkkana, ettei auto mene katon kautta ympäri. Aseet loistavat poissaolollaan, mutta kisatessa niitä ei osannut kauheasti kaivata.

Graafisesti Hot Wheels näyttää miellyttävältä ja pyörii sulavasti. Ympäristöiltään peli puolestaan keskittyy maanläheisempiin sijainteihin. Kisaa ajellaan muun muassa autotallissa, koulun kampuksella ja pilvenpiirtäjän sisällä, joten mitään kauhean lennokasta ei siis ole luvassa. Vaikka tämä on selkeä tyylivalinta, saattaa linjaus tulla pienenä pettymyksenä. Ripaus mielikuvitusta olisi voinut kieltämättä tuoda kisailuun aimo annoksen persoonallisuutta. Onneksi radat itsessään on suunniteltu hyvin vaaroineen ja silmukkoineen.

Mikä laatikosta paljastuukaan?

Mielikuvitusta olisi puolestaan kaivattu hieman Hot Wheels Unleashedin musiikkiosastolle. Se ajaa asiansa, mutta liian usein tuntuu siltä, että biisit on kaivettu jostain Skrillexin ja Pendulumin hylätystä pöytälaatikosta. Lisäksi boostatessa musiikki reagoi ärsyttävällä tavalla menemällä epävireiseksi, eikä efekti kuulosta kauhean miellyttävältä. Siihen tottuu onneksi ajan myötä.

Klassikkokaara

Kuinka lujaa pääset? Kuinka korkealle lennät?

Hot Wheels Unleashed tarjoaa riittävästi puuhaa niin kisaajille kuin rakentajillekin. Keskiössä on Hot Wheels City Rumble -tila, jossa pelaaja kisaa yksittäisissä kilpailuissa muita kilpureita vastaan. Kaavaa ei juuri piristetä, eikä esimerkiksi cup-mittelöitä ole lainkaan, vaan välillä kisataan kelloa vastaan ja harvakseltaan tulee vastaan ”pomokenttä”. Siinäkään en tosin huomannut mitään muuta eroa normikisaan verrattuna kuin kovemman vaikeustason. Pääpeli ei siis loista vaihtelevuudellaan.

Itse ajaminen on kuitenkin onneksi hauskaa ja jo medium-vaikeustasolla sen verran haastavaakin, että pieninä annoksina Hot Wheelsia pelailee oikein mielellään. Yksinpelitilaa kannattaa vääntää eteenpäin, sillä kisoista saa valuuttaa, joilla voi ostaa joko uusia autoja tai sitten viritellä jo autotallissa nököttäviä kappaleita. Minkäänlaista tarinaa ei taustalla ole, vaan pelaaja saa keskittyä puhtaasti ajamiseen. Tämä on hyvä asia, sillä viimeisenä tähän soppaan kaipaan jotain väkisin väännettyä höpöhöpötarinaa.

Kartalla edetään virtaviivaisesti kisasta ja haasteesta toiseen.

Netissäkin pääsee kisaamaan, kuten asiaan kuuluu. Pelaajan lisäksi 11 muuta vauhtihirmua kerääntyvät joko julkisissa tai yksityisissä auloissa. Alustojen välinen pelaaminen onnistuu, mutta vain saman konsoliperheen laitteistolla. Pleikkaristit ovat siis keskenään ja niin edelleen.

Samalla sohvalla kisaajia odottaa kummallinen ratkaisu, sillä jaetun ruudun pelaaminen onnistuu vain kahden pelaajan voimin, joten bilepeliksi ei Hot Wheels Unleashedista toistaiseksi ole. Muita pelimuotojakaan ei kaverin kanssa pääse toistaiseksi veivaamaan. Lähestyin kehittäjää aiheen tiimoilta, mutta en ehtinyt saada vastausta. Toivon mukaan neljän pelaajan tila lisätään myöhemmin.

​​

Tie on avoin.

Kaikki kerätään ja ne mitä ei kerätä, rakennetaan

Nikkaroijille Hot Wheels Unleashed tarjoaa mukavasti viihdettä. Kaaroja voi muokkailla mieleisillään väreillä, minkä lisäksi pelistä löytyy myös rataeditori, jolla pienen alkukankeuden jälkeen omien kenttien teko luonnistuu mainiosti. Erikoisimpana ajanvietteenä Hot Wheelsissä pääsee sisustamaan omaa ”miesluolaa”. Ominaisuuden olemassaololle on vaikea keksiä järkisyitä, joten tyydyn tällä kertaa lainaamaan Matti Kyllöstä: onpahan muuten vain hauska.

Autoja on julkaisun aikaan kerättävänä 66 kappaletta ja niitä availlaan pelin omalla valuutalla, joten mikromaksuja ei ainakaan vielä ole pelaajan riesana. Lisää autoja on tietenkin tulossa, ja kehittäjä Milestone onkin jo ilmoittanut julkaisevansa ainakin kolme Hot Wheels -passia, joista kukin sisältää tukun autoja ja muuta härpäkettä. Jos kokoelmastaan haluaa täydellisen, saa kaivaa siis kuvetta.

Hot Wheels Unleashed yllätti minut positiivisesti, sillä odotin tuotokselta puhdasta lisenssitauhkaa. Se on puutteistaan huolimatta ajopelinä mainio ja muilta ominaisuuksiltaankin ihan hyvä, joskin bileiden keskipisteeksi siitä ei valitettavasti ole vajavaisten moninpelimuotojen vuoksi, ainakaan vielä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi