Liian tuttu, liian turvallinen

Viime kevään lätkäkiima haki vertaistaan, kun superjunnut Sebastian Aho, Patrik Laine ja Jesse Puljujärvi tekivät Liiga-jäillä mitä halusivat. Kesän varaustilaisuudessa jatkettiin vielä samaista riemujuhlaa, mutta World Cupin jälkeen on syystä tai toisesta ollut hiljaisempaa. Ehkä Huuhkajien tehokkuutta muistuttanut ”maali kolmeen peliin” -tahti oli keskeisimpänä syynä tunnelman latistumiselle, mutta kyseinen muoviturnaus tunnuttiin unohtaneen ennen kuin Toronton hallia saatiin toisen finaalin jäljiltä edes siivottua. Onneksi tällä viikolla alkava NHL-kausi sekä tietysti NHL 17 antavat kelpo syyn palauttaa jääkendon takaisin osaksi arkista elämää.

Virtuaalilätkän saapuminen nykyiselle konsolisukupolvelle ei ollut helpoimmasta päästä. NHL 15 kimmelsi ulkoasultaan kauniisti, mutta sisältö oli jäänyt siirtymävaiheessa vanhoille raakkineille. Vaikka viimevuotinen painos lisäsi puuttuneet pelitilat mukaan, uudistukset jäivät turhan vähälle. Harmillisesti tuore NHL 17 jatkaa edeltäjänsä tiellä, sillä mukana on vain kaksi uutta pelitilaa sekä hienovaraisia uudistuksia.

Lisää tilaa

Tuoreista tiloista World Cup vie ajatukset takaisin muoviturnauksen tunnelmiin. Lisäykseen on onneksi panostettu täysin eri lailla kun aiempien osien maajoukkueskaboihin, jotka ovat tarjonneet lähinnä uudet peliasut. Selostajat ovat saaneet World Cup -jengeistä nippelitietoa, minkä lisäksi joukkueiden kokoonpanot ovat ajan tasalla. EA Canada on nähdyt selvästi vaivaa luodakseen autenttista kisatunnelmaa. Virtuaali-Leijonien menestys tuntuu tuoreen tilan ansiosta ensimmäistä kertaa kiinnostavalta vuosikymmeniin.

Toinen uusi tila on Varausmestarit, joka jatkaa tutun Hockey Ultimate Teamin linjoilla. Pelaajan tehtävänä on varata itselleen mahdollisimman kova joukkue 12 kierroksen Draft-tapahtumassa, minkä jälkeen menestys pitäisi vielä viedä kaukaloon. Tarjolla olevat pelaajat eivät ole ainoastaan nykyisiä kolmoskentän jyriä, sillä mukana on myös legendaarisia pelaajia aina Jeremy Roenickista Eric Lindroosiin. Joukkueen valinnan jälkeen on edessä enintään neljän ottelun mittainen matka tekoälyä tai nettipelaajia vastaan. Tiimin matka päättyy ensimmäiseen tappioon, mutta mukaansa saa aina HUT-tilassa käytettäviä kortteja. Palkitseminen tekee lyhyestä tilasta kiinnostavaa ja hauskaa pelattavaa, jonka pariin palaa herkästi uudelleen.

Kahden lyhyttä lisäiloa tuovan lisäyksen rinnalla ovat toki tutut ja turvalliset pelimuodot. Näistä suurimmat uudistukset ovat päätyneet entiseen Be a GM -tilaan, jossa johdetaan tätä nykyä kokonaista organisaatiota. Seuran voi halutessaan siirtää uudelle paikkakunnalle, minkä lisäksi manageroinnissa pyöritetään kokoonpanojen ohella myös päivänpolttavia asioita aina hallin palveluista lähtien. Johtoportaissa on mukavasti eroja menestyksen ja talouden saralla: esimerkiksi itara seurapomo tyytyy vaatimattomampiin tuloksiin. Lisäykset ovat tuoneet merkittävästi lisäsyvyyttä klassikkotilaan.

Tila pois

Harmi vain, etteivät uudistukset saa innostumaan liiaksi, kun pelimekaniikka tuntuu sarjan parissa viihtyneen silmissä väkisin nuutuneelta. Pelilliset uudistukset keskittyvät lähinnä maalin edessä käytäviin hässäköihin. NHL 17 laittaa maskiin hakeutuvat hyökkääjät maksamaan muhkeaa hintaa tontistaan, sillä puolustajat käyvät huomattavasti aiempaa hanakammin päälle. Konkaripakin lämpimään syleilyyn päätynyt maalintekijä pystyy toki pyörähtämään otteesta irti. Lisäys tuo etenkin paikkalukitukseen perustuvissa Be a Pro- ja EASHL-tiloissa lisämaustetta kokemukseen.

Toinen selvä muutos simulaatio-asetuksilla tahkotessa on kiekon fysiikka. Peliväline ei ole enää liimautunut mailaan kiinni, vaan puolustajat saavat pöyhkeästi kikkailevan hyökkääjän aikomukset kuriin aiempaa helpommin. Sama muutos näkyy syöttöpelissä, jonka kanssa täytyy nykyään olla huomattavasti tarkempi. Selän takaa lähtevät sokkosyötöt eivät enää narahda lapaan.

Koska tekoäly tuntuu aivan yhtä huijaavalta ja epäreilulta kuin aina ennenkin, on NHL 17 sarjalle tyypilliseen tapaan parasta kaverien kanssa. Tuoreimmassa painoksessa on sulavoitettu valikkoja samalla sohvalla vietettävien peli-iltojen riemuksi. Varsinkin PlayStation-versioita riivanneet hitaat valikot eivät ole vieläkään salamannopeita, mutta esimerkiksi pelipaitojen valinta vie selvästi aiempaa vähemmän aikaa. Muutos on minimalistisuudestaan huolimatta merkittävä parannus.

Teknisesti teos toimii erinomaisesti. Pelaajat ovat komeita, hallit yksityiskohtaisia ja studiolähetykset uskottavia. Selostajat ja kommentaattorit jauhavat tosin harmillisesti samoja tuttuja fraaseja kuin aiempinakin vuosina. Etenkin World Cup -joukkueiden pelaajista on kuitenkin kaivettu mukavia ja autenttista tunnelmaa luovia nippelitietoja.

Musiikkipuolella jäähalliin oleellisena osana kuuluva raskas rock on saanut väistyä vuosi vuodelta enemmän ja enemmän listahittigenrejen tieltä. Mukana on melko kattava valikoima erilaisia tyylejä EDM-vaikutteisesta renkutuksesta vaihtoehtorokkiin. Musiikkimausta väitteleminen ei luonnollisesti johda mihinkään, mutta vanhan lätkämenon ja metallimusiikin yhdistävä tuhahtaa nykylinjalle nyrpeästi.

Pelikirja pitäisi uudistaa

Kokonaisuutena NHL 17 on toimiva paketti, joka tarjoaa tutun ja turvallisen täytekakun uudella kuorrutuksella. Edellisosan omistajilla ei ole todellista syytä päivittää versiotaan, jollei World Cup -tila sekä kokoonpanojen päivittyminen riitä verukkeeksi. Kun pelaa vain kulmiltaan hiottua teosta kolmatta vuotta putkeen, haaveet livahtavat väkisinkin isomman vuosipäivityksen puolelle. NHL 17 sai konsolin hurisemaan alkusyksyn ajan, mutta kyllästymisen merkit puskivat päälle jo muutaman viikon jälkeen. Ensi vuodeksi olisi jo keksittävä jotain uutta, jotta edes kaveriporukan illanvietot riittävät hankintaperusteeksi.

Kommentit

Ei EA:n tarvitse lätkässä edes yrittää, rosteripäivitys, uusi vuosiluku ja massaan uppoaa kun ei vaihtoehtoja ole. Koriksessa taas heti kun kilpailija pisti kampoihin ja meni ohi, EA luovutti kokonaan.

Eikä ne ensi vuodeksikaan tule keksimään mitään uutta ja myy silti. Samaa fraasia ollut arvosteluiden lopussa joka vuosi ehkä skill stick -systeemin kehittäminen pl.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi