Madden NFL 07

Amerikkalainen jalkapalloliiga NFL päättyi tältä erää jo aikaa sitten, mutta kauden huipennuksen Superbowlin nähneitä saattoi jenkkifutiskärpänen puraista täällä koti-Suomessa vasta silloin, kun oikeat soikiopallon käsittelijät päästettiin jo kesälomalle. Konsolipelaajien kohdalla akuuttiin jefukuumeeseen määrätään lääkkeeksi sitä ainoaa tämän hetkistä vaihtoehtoa eli EA:n Madden 07:ää. Mikäli pelialustaa tarvitsee miettiä, on Wiin Madden 07 tämänvuotisista ehdottomasti harkitsemisen arvoinen.

Pelinä Madden 07 on sitä tuttua EA:n jenkkifutista niin hyvässä kuin pahassakin. Muiden alustojen aikaisempiin versioihin verrattuna uudistukset itse sisällössä ovat suorastaan triviaaleja. Tämän vuotisessa versiossa ainoa varsinainen pelillinen uudistus on mahdollisuus pallonkantajan suojelemiseen juoksupelissä ohjaamalla pallonkuljettajan sijasta esimerkiksi fullbackiä, jonka avulla puolustuksen miesrivistöön voi yrittää taklata juuri sopivasti miehenmentävän aukon. Toisaalta esimerkiksi franchise-pelimuodon pelaajia Wiin versio palvelee huomattavasti paremmin kuin esimerkiksi Xbox 360:n. Tällä kertaa voi leikkiä jopa joukkueen omistajaa ja säätää lippujen hintoja sun muita hienouksia. Mukaan on heitetty myös jo vanhastaan tuttu superstar-pelimuoto, jossa on tarkoituksena luoda itselleen pelaaja, ja kehittää siitä futisuransa aikana Hall of Fame -tason urheilutähti.

Kapula heiluu ja kylkiluu paukkuu

Liiketunnistavan ohjauksen myötä Wiin Madden 07 uudistaa ehkä koko urheilupeligenreä kaikkein merkittävimmin. Kaikki pelin vaatimat erikoisliikkeet tehdään kapulaohjainta ja Nunchukia heiluttaen. Esimerkiksi pelin aloittava snappi tapahtuu nostamalla kapulaohjain napakasti ylös ja pallon heittäminen huitaisemalla eteenpäin. Vastaanottava pelaaja määritetään ristiohjaimen avulla juuri ennen heittoa. Pelaajan liikuttaminen tapahtuu Nunchukin tatilla. Palloa kantaessa puolustajan väistäminen tapahtuu Nunchukia rivakasti heilauttamalla. Mikäli pallonkantajalla on tarpeeksi ruista ranteessa, voi taklausta yrittävää puolustajaa hidastaa myös kädellä, mikä tapahtuu kapulan heilautuksella. Perustaklaukseen riittää pelkkä ohjaaminen pelaajaa päin, mutta kunnon tällin voi yrittää aiheuttaa painamalla Z-nappia ja puskemalla molemmilla ohjaimilla nopeasti eteen. Liikkeitä on siis monia ja kehollisuuden merkitys pelissä korostuu erinomaisella tavalla.

Mikäli amerikkalaisen jalkapallon periaatteet ovat tiedossa, ei uutta ohjausmalliakaan tarvitse pelätä. Peli opastaa pelaajaa kädestä pitäen siinä, miten kapuloita kannattaa missäkin tilanteessa huitoa. Ensimmäisiä otteluita pelatessa ilmestyy lähes joka pelikatkolla jonkinlainen tutoriaali opettamaan jotakin tilanteeseen sopivaa kikkaa. Tärkeimmät liikkeet oppii nopeasti, ja pelaamisen makuun pääsee tuossa tuokiossa.

Rähmäystä tyylillä

Mitä graafiseen ilmeeseen ja muuhun ulkoiseen presentaatioon tulee, niin Madden 07 ei varsinkaan Wiin versiossa yllä takavuosien 2K Sportsin NFL-pelien tasolle. Valikot ovat mielikuvituksettoman valjut. Itse pelikään ei ulkoisesti ole kauneimmasta päästä. EA on kierrättänyt samaa grafiikkamoottoria jo pitkän tovin, joten yksinkertaisen näköiset pelaajat eivät juurikaan säväytä. Wii ei uuden sukupolven laitteista ole se graafisesti vetävin, mutta näin pahasti menneessä ei EA:n pitäisi enää olla kiinni. Äänitoteutus ajaa asian peliin kuuluvine rytinöineen ja musiikkeineen, mutta kommentaattorit ovat jälleen kerran lukeneet repliikkinsä ilman kiinnostuksen häivääkään. Onneksi kommentaattoreiden jorinat saa kokonaan pois.

Wiin versio EA:n jenkkifutispelistä on tällä hetkellä se kiinnostavin. Liiketunnistukseen perustuva ohjaus on pitkälle mietitty, ja se tuo rutkasti lisää tunnelmaa pelaamiseen. Itse peli ei aiempiin versioihin verrattuna ole juuri olennaisesti ottanut askeleita eteenpäin. Samat vanhat ongelmat, kuten juoksupelin tai pitkien syöttöjen helppous, ovat joissain määrin mukana. Jenkkifutikseensa vakavasti suhtautuvalla onkin alkuun niiden sopivien säätöjen etsiminen edessä. Verkkomoninpeliä ei luonnollisesti ole peliin voitu laittaa, joten ihmisvastusta kaipaavat joutuvat jefunsa ostamaan jollekin toiselle laitteelle. Tästä huolimatta Wiin versiolle kannattaa antaa mahdollisuus, sillä se on viime kädessä oivaltavin ja onnistunein laitteen tämän hetkisistä urheilupeleistä.

Galleria: 

Kommentit

Jeps, hyvin kirjoitettu arvostelu. Itseäni korpeaa pelissä huonosti toteutettu valikko. Pointteri ominaisuus on "kustu" ihan huolella. Hyvä peli muuten. Madden 08-versiossa on nettipeli pakko olla.

Peli kyllä kiinnostaa paljonkin, mutta taidan odottaa ensi vuoden painosta nettipelin takia. Samoin pitänee tehdä Tiger Woodsin kanssa, jollei Pangya (kirjoitetaanko noin?) tule hankittua.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi