Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Madden NFL 08

Madden NFL 07 oli Wiin ilmestymisen yhteydessä julkaistuista peleistä yksi tärkeimmistä, sillä se demonstroi hienolla tavalla liiketunnistavan ohjauksen mahdollisuudet urheilupeleissä. Kun itse pelikin oli sitä perustoimivaa Madden-jefua, niin ei ihmekään että peli veti puoleensa myös niitä, joille tämä amerikkalainen urheilulaji on vieras. Tämän myötä Wiin Madden NFL 08:ssa luulisi olevan suuri määrä potentiaalia. Vain pikkuviilauksia sinne tänne, mukaan vielä odotettu verkkopeli ja käsissä pitäisi olla klassikko. Kuinka sitten kävikään?

Tämän vuotinen varsinainen uudistus Maddeneissa ovat ”aseet”, joilla tarkoitetaan erityisen hyvien pelaajien erikoistaitoja. Esimerkiksi half backin ”aseena” saattaa olla nopeus, mikä tarkoittaa sitä, että hän on erityisen nopea juoksemaan keskivertopelaajaan verrattuna. Näitä erityistaitoja on jokaiselle pelipaikalle omansa ja varsin kiitettävä määrä. Pelinrakentaja voi olla erityisen tarkka heittäjä tai hänellä voi olla todella vahva heittokäsi, jolla soikiopallo lentää paljon pidemmälle. Vastaavasti puolustajilla on omat salaiset aseensa. Väkivahva linjamies murtautuu helposti pelinrakentajaa suojaavan linjan läpi voimalla, kun taas ketterä pelaaja puikahtaa liukkaasti vastapelaajan ohi. Järjestelmä ei tarkoita että pelaajat olisivat yliluonnollisen hyviä, se ei siis anna mitään lisäkykyjä. Käytännön hyöty uudesta ominaisuudesta on lähinnä kentällä pelaajien kohdalla näkyvät logot, joiden avulla on helpompi taktiikoita hioessa hahmottaa kuka on hyvä missäkin asiassa.

Rähmäkäpälien joukkue

Itse peli on kokenut joitakin viilauksia, jotka ovat näkyviä lähinnä lajin eksperteille. Itseni kohdalla heittopeli vaikuttaa tämän vuotisessa versiossa paljon vaikeammalta kuin ennen, kun taas juoksupeli on jopa entistäkin helpompaa. Näin on siis perusasetuksilla, mutta liukusäädöillä ja vaikeustasoa rukkaamalla jokainen voi yrittää löytää omaa pelityyliä miellyttävimmät asetukset. Varsinainen huomio kiinnittyy liiketunnistavaan ohjaukseen, joka erotti edellisen Maddenin Wiillä positiivisesti edukseen muista. Muutokset ovat näennäisesti pieniä. Pallonkuljettajalla pelatessa vastaantulevien pelaajien väistäminen tapahtuu edelleen nunchukilla ja kädellä estäminen kapulaohjaimella. Toisaalta voimalla päin runttaaminen on virtaviivaistettu molempien ohjaimien eteenpäin puskemisesta vain kapulalla survaisuksi.

Periaatteessa kaiken pitäisi ohjauksen puolesta olla edelleen kunnossa, mutta jostain syystä Madden NFL 08 ei tunnu yhtä hyvältä pelata kuin ennen. Liiketunnistuksen tarkkuuden kanssa oli joitakin satunnaisia ongelmia jo 07-versiossa, mutta nyt ohjaus vaikuttaa entistäkin epätarkemmalta. Erityisesti tämä korostuu pallon potkaisemisessa, jolloin kapulaa huitaistaan suoraan ylös. Erittäin usein potkaisun voima jää todella alhaiseksi, tai potku menee katastrofaalisesti vinoon. Mikään ei turhauta enempää kuin epäonnistua varmassa potkumaalissa epätarkan ohjauksen vuoksi, mutta tänä vuonna kyseiseen ilmiöön saa tottua. Myös hyökkäyspeli on epävarmempaa samasta syystä. Pelin aloitus tapahtuu edelleen vetämällä kapulalla taakse ja heitto huitaisemalla eteen. Välillä peli luulee heiton tapahtuvan heti aloituksen jälkeen, jolloin pelinrakentaja viskaa pallon välittömästi valmiiksi valitulle pelaajalle. Liiketunnistuksen tarkkuus olisi vaatinut siis todella paljon enemmän työtä.

Merkittävä uudistus on myös verkkopelin lisäys, mutta siinäkin on omat ongelmansa. Mistään monipuolisista verkkoliigoista ei tässä vaiheessa kannata haaveilla, mutta Wiin verkkopeliskenen ollessa lapsenkengissään tämän vielä antaisi anteeksi. Normaali yksi-yhtä-vastaan pikapeli olisi siis jo tarpeeksi. Ongelmana vain on pelaajien vähyys. Suurimmaksi osaksi päivää linjoilla ei liiku pelaajia juuri yhtään. Kun vihdoinkin saa jonkun pelaamaan kaverikseen, ei tarvitse pitkään miettiä syytä sille, miksi Madden NFL 08:n Wii-versio on verkkopelinsä osalta hylätty jo kalkkiviivoilla. Peli kärsii aivan uskomattomista vasteaikaongelmista. Pelatessa tämä näkyy siinä, että kaikki annetut ohjausliikkeet toteutuvat noin sekunnin tai jopa parin viiveellä. Amerikkalaisen jalkapallon nopeatempoisuuden vuoksi tämä on pelinautinnolle murhaavaa. Tilanteiden muututtua sekunnin murto-osissa ei yksinkertaisesti käy päinsä, että pelinrakentaja heittää pallon vasta sekunti sen jälkeen kun kapulallaan on heilauttanut. Tarkkojen harhautusliikkeiden toteuttaminen on tämän myötä verkkopelissä käytännössä mahdotonta. Lyhyesti sanottuna verkkopeli on tässä Maddenissa rikki.

EA teki eeaat

Viime vuonna graafinen ulkoasu oli oikeastaan ainoa varsinainen kehitystä vaativa osa-alue muuten toimivassa paketissa, nyt se on vain yksi vika muiden ohessa. Jos hieman tarkemman ruohotekstuurin jättää huomioimatta, on Madden NFL 08 Wiillä yhtä ruma kuin ennen. Pelaajamallinnukset ovat yksinkertaisia ja oikeastaan jokainen pelaaja näyttää identtiseltä toisiinsa verrattuna ihonväriä lukuun ottamatta. Outo ratkaisu on sekin, että pelaajamallit ovat kaikki saman pituisia. Kuvaruutukaappauksia vertaamalla ei Madden NFL 08 eroa juurikaan takavuosien GameCuben versioista. Ainoa parannus on hieman dynaamisemmat hahmoanimoinnit. Erityisesti taklaukset näyttävät jo varsin todellisilta. Äänimaailma on läntätty sellaisenaan edellisestä versiosta, mutta toisaalta efektit ovat asiaan kuuluvine rytinöineen toimineet ennenkin hyvin, joten parasta olla rikkomatta sitä mikä toimii. Kommentaattorit kannattaa suosiolla mykistää jo alkuvaiheessa.

Madden NFL 07:aan verrattuna Wiin tämän vuotinen versio tuntuu kuin sylkäisyltä naamaan. Ainoa varsinainen pelillinen uudistus on pelaajien erityistaitoja visualisoivat ”aseet”, mutta sekin toimii itseasiassa PS3 ja Xbox 360 -versioissa luontevammin. Wiin kannalta merkittävä lisäys on verkkopelaamisen mukaantulo, mutta mitä tehdä nettipelillä, jos kukaan ei sitä pelaa eikä se edes toimi. Kun soppaan heitetään vielä entistä epätarkempi liiketunnistusohjaus, täytyy vain ihmetellä että mihin pelinkehittäjät oikein aikansa käyttivät. Maddenilla piti Wiillä olla loistava tulevaisuus, mutta nyt EA on kadottanut hienon pelin potentiaalin pahemman kerran. Aina on tietysti seuraava vuosi uusine versioineen.

Galleria: 

Kommentit

Wii.

"EA teki eeaat" No olisihan se pitänyt arvata. Toivottavasti muut EA:n viime vuonna onnistuneet pelit eivät koe samaa kohtaloa.

Wii on sinänsä hauska ja uudenlainen konsoli, mutta sille on hankala tehdä hyviä urheilupelejä.

Mutta uskon, että tästä olisi saatu parempi, jos EA olisi panostanut tähän vähän enemmän. Silti Wiin versiosta olisi tullut huonompi kuin esim . PS3:n versiosta.

Arvostelu lienee kirjoitettu ja arvosana saatu vertailusta kuinka paljon parempi 08 on verrattuna 07:aan. Jos 07 saa halvemalla kuin 08:in kannattaa ennemmin ostaa se, mutta molemmat ovat Wiin pelien ehdotonta parhaimmistoa ja kyllästymiskynnys on todella korkealla johtuen monista pelimoodeista ja mahdollisuudesta pelata superstar moodia kaikilla pelipaikoilla.

Itse en ole kokenut liikkeentunnistusta ongelmaksi varsinkaan potkaisuissa.

"Mutta uskon, että tästä olisi saatu parempi, jos EA olisi panostanut tähän vähän enemmän. Silti Wiin versiosta olisi tullut huonompi kuin esim . PS3:n versiosta."

Olipa hyvin ja pätevästi perusteltu väite.

En ole paljon pelin valmistumista seurannut, mutta muistaakseni joku tätä hehkutti joskus konsolisodassa... Taisi tulla paha floppi..

""Mutta uskon, että tästä olisi saatu parempi, jos EA olisi panostanut tähän vähän enemmän. Silti Wiin versiosta olisi tullut huonompi kuin esim . PS3:n versiosta."

Olipa hyvin ja pätevästi perusteltu väite."

Niin, no mitä odotit -93:lta?

Kyllähän 07-versio oli erittäin hyvä peli ja wii-versio taisi olla juurikin se paras versio. Ikävä kyllä pelisarja otti takapakkia rutkasti tänä vuonna. Ei näin EA.

eddy93: fanipojan salakieltä: wii on täys paska.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi