Mario Party: Island Tour

Sattuman soittoa

Mario Party -sarjassa on yhdeksän varsinaista osaa. Lisäksi niitä on julkaistu Game Boy Advancelle, Nintendo DS:lle ja nyt Nintendo 3DS:lle. Pelien idea on yksinkertainen: Mario-hyppelyistä tutut hahmot keräävät laudalla kolikkoja ja tähtiä. Vuoron lopussa seuraa minipeli ja vuorojen loputtua paras voittaa. Konsepti ei ole vallankumouksellinen, mutta se on johtanut vuosien varrella hauskoihin hetkiin etenkin moninpelinä. Yksin koettuna siitä ei ole viihteeksi.

Mario Party: Island Tour yrittää muuttaa kaavaa. Se on perusolemukseltaan sama, mutta osallistujat eivät enää kasaa pelkästään kolikkoja ja tähtiä. Tavoitteet vaihtuvat pelimuodon mukaan. Niissä joudutaan muun muassa välttelemään Bullet Billiä, lentämään taikamatolla ja keräämään rakettiin polttoainetta. Vaihtelua on periaatteessa tarpeeksi, mutta todellisuudessa voittajaksi selviytyy tuurilla. Mario Party korostaa edelleen liikaa sattumaa.

Laudat on luokiteltu onnen ja taidon mukaan, vaikka kaikki luottavat ensimmäiseen jälkimmäisen kustannuksella. Nintendon pakkomielteenä on tässäkin julkaisussa pitää huonot pelaajat loppuun asti mukana. Jokaisella laudalla on tapahtumia, joiden tarkoituksena on tasoittaa tilannetta ja estää yhtä kilpailijaa pääsemästä karkuun. Pärjäämiseen leikkimielisesti suhtautuvat eivät siitä harmistu, mutta voitonhaluiset kiroavat Island Tourin epäreiluuden.

Bowserin tornissa

Moninpeli on uuden Mario Partyn parasta antia. Neljä 3DS:n omistajaa voi osallistua karkeloihin, vaikka vain yksi heistä omistaisi pelin. Ominaisuus on toimiva, mutta verkkotuki puuttuu valitettavasti kokonaan. Nintendo laahaa tässä suhteessa Microsoftin ja Sonyn jäljessä, eikä sen jääräpäisyys tee hyvää Mario Partyn kaltaisille muiden kanssa nautittavaksi tarkoitetuille peleille. Juhlien tulevaisuus on netissä. Tuen puute, yhdistettynä haluttomuuteen uudistua, ei auta kiotolaista konsolijättiä saamaan uusia ystäviä.

Island Tourin yksinpeli sijoittuu ankeaan Bowser's Toweriin, jossa kiivetään ylipitkässä tornissa. Joka kerroksessa on läpäistävä minipeli, ja silloin tällöin kohdataan loppuvastus. Meno on puuduttavaa. Ympäristö on tylsempi kuin varsinaisilla laudoilla ja maaliin pääsee vasta tunnin hikisen hinkkaamisen jälkeen. Bowser's Towerin läpäisystä saa palkintoja, kuten lisää pelattavaa, mutta lahjuksia ei ole lopulta tarpeeksi.

Mario Partyt elävät minipeleistään, eivätkä ne ole Island Tourissa tarpeeksi hyviä. Laudat ovat hyvin suunniteltuja. Minipeleistä ei ole kuitenkaan mihinkään, vaikka osa niistä käyttää kosketusnäyttöä ja muutamassa pitää kallistaa konetta. Niistä liian moni on samanlaisia. Ideat ovat lopussa, sillä Mario Party ei ole juuri uudistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sarja kaipaisi perinpohjaista tuuletusta ja rakenteen miettimistä uudelleen.

Menneisyyden kahleet

Tekoäly jättää toivomisen varaa. Island Tour on tarkoitettu moninpeliksi, mutta tietokone ohjaa tarvittaessa muita hahmoja. Näillä vastustajilla ei ole vähääkään persoonallisuutta, eivätkä ne onnistu yllättämään edes helpoissa paikoissa. Ne ovat minipeleissä tiellä ja liikkuvat laudalla hitaasti. Ystävien hankkiminen on Mario Partyja varten suositeltavaa. Island Tourin tapauksessa heidän arvaamattomuutensa piristää tympeää peliä.

Audiovisuaalisesti Mario Partyt ovat muuttuneet vain vähän Nintendo 64:n vuosista. Käytössä saattaa jopa olla sama pelimoottori. Värikäs toteutus muistuttaa muista Nintendon peleistä, mutta tämä ei ole hyväksi. Mariot tunnetaan kekseliäisyydestään, Mario Partyt kyvyttömyydestään päästää irti menneisyyden kahleista. On selvää, että lautapeleissä liikkumavaraa on vähemmän, mutta Island Tourin ulkoasu on kuin 1990-luvulta.

Mario Party: Island Tour
on kohtalainen yritys uudistaa itseään toistavaa kaavaa. Ideasta ei valitettavasti saada tämän enempää irti. Mario Partyt ovat aina olleet kuluttajien suosiossa ja kriitikkojen hampaissa. Rahansa voi kuitenkin käyttää paremmin. Nintendo 3DS:llä muun muassa Mario Kart 7 ja Mario Tennis Open sisältävät paremman moninpelin. Island Tourista nauttii vain hetkittäin, eikä siitä ole pitkässä juoksussa mihinkään.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi