Mass Effect 3: Special Edition

Komentaja Shepardin tähdittämä Mass Effect -trilogia ehti päättyä jo viime keväänä ilman ensimmäistäkään julkaisua Nintendon konsoleille. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, sillä Wii U:n julkaisupelien kiistatonta kärkeä edustava Mass Effect 3: Special Edition paikkaa tätä vääryyttä parhaansa mukaan. Vaikka muille alustoille samoihin aikoihin ilmestynyt trilogiapaketti jää ainakin toistaiseksi vain haaveeksi, ei se pilaa erinomaista pelikokemusta millään tavoin.

"Eikö tätä voisi selvittää puhumalla?"

Koska trilogian juonikuviot lienevät pääsääntöisesti Nintendon laitteilla pelaaville tuiki tuntemattomia, pohjustaa alun interaktiivinen sarjakuva aiemmat tapahtumat mallikkaasti. Oleellisimpien ratkaisujen tekeminen pikakelatussa kuvakollaasissa ei toki tarjoa samanlaista tunteiden hirmumyrskyä kuin varsinaisten pelien hissukseen rakennetuissa kliimakseissa, mutta pelaajalle onnistutaan kuitenkin välittämään riittävät pohjatiedot universumin kohtalonhetkiä varten. Jos Mass Effect 3 onnistuu jollain saralla erityisen hyvin, on se dramaattisessa tarinan käynnistämisessä: reaper-rodun Maasta aloitettava etninen puhdistus sykähdyttää tosissaan. Tarinan kannalta onkin harmi, ettei Telluksen kohtalon kiinnostavuus säily huipussaan tarinan loikkiessa tehtävästä toiseen. Vaikka dialogissa kuinka mehustellaan ihmiskunnan kärsimistä miestappioista, Shepardin tiimillä riittää silti aikaa käydä tutkimassa kaikkea mahdollista ympäri galaksia. Kenties vähän tiiviimpi kerronta pitäisi päätarinan paremmin kasassa, mutta toisaalta samalla laadukkaasti toteutetut sivutehtävät olisivat jääneet lapsipuolen asemaan.

Tarina ja dialogi ovat kaikesta huolimatta Mass Effect 3:n parasta antia. Shepardin väsymätön taistelu armeijan kasaamiseksi tarkoittaa mutkien vetämistä suoraksi sekä ylittämättömien erimielisyyksien sovittelua. Dramaattiset käänteet seuraavat toisiaan, kun eri lajien vanhat arvet eivät olekaan ehtineet parantua. Jännitteiden purkautumista jopa oman ryhmän sisällä on todella kiinnostavaa seurata. Perspektiivi on ehtinyt laajentua trilogian päätöksessä myös median saralle, mikä näkyy reportterin lyöttäytyessä matkaseurueen jatkoksi. Vaikka kyseessä on vain pieni lisä entuudestaankin laajaan pakettiin, sodan ja galaksin kokonaisvaltaisempi käsittely viihdyttää läpi seikkailun.

Wii U -versio erottuu muista painoksista hyödyntämällä toiminnassa kosketusnäyttöä. Kartan lisäksi pikkuruudulle voi sijoittaa hahmojen erikoistaitoja ja -hyökkäyksiä, mikä sulavoittaa räiskintää rutkasti. Ei tiukkaan putkeen rajattu suojasta ammuskelu vieläkään ole erityisen kiinnostavaa tai omalaatuista, mutta se toimii kuitenkin riittävän hyvin. Biowarelle on annettava iso kiitos mahdollisuudesta pelata seikkailu läpi tarinatilassa, jolloin vihollisarmeijan taidot lasketaan alhaiselle tasolle. Pelin helppous ei häiritse, sillä kiinnostava tarina pitää pihdeissään surullisenkuuluisaan loppuun asti. Ainoa todenteolla raivostuttava asia on taistelujoukon komentoaluksena toimivan Normandyn turvatarkastushuone, jonka kautta marssiminen kestää aina tuhottoman kauan. Vertailu ensimmäisen Mass Effectin hissikohtauksiin ei ole tässä tapauksessa liian kaukaa haettua.

Korkealaatuista viihdettä

Kuten Wii U -peleillä on tähän mennessä ollut tapana, ei Mass Effectinkään verkkopelissä ole pelaajia ruuhkaksi asti. Neljän hengen taistelu vihollisaaltoja vastaan on periaatteessa toimivaa, mutta pidemmän päälle melkoisen yksitoikkoista. Peliseuran vähyyden johdosta kovin tiukkoja rajauksia kentän tai haasteen suhteen ei kannata tehdä, mutta kaikkiin tehtävin avoimesti suhtautuvalle pelaajalle riittää tekemistä. Kovin kiehtovaksi tai omaperäiseksi verkkopeliä kokemuspistejärjestelmineen on kuitenkin vaikea kehua. Mass Effect 3 on lähtökohtaisesti tarinavetoinen yksinpeli, johon moninpeli on vain kiva lisämauste.

Vaikka tarinan alkuperäinen loppu jättikin äänekkään nettiyleisön närkästyneeksi, ei pelin tuotantoarvoja käy kritisoiminen. Graafisesti Mass Effect 3 on hetkittäin kauniimpi kuin sika pienenä. Alkuvideossakin nähtävä hyökkäys Maahan on niin tunteikasta katsottavaa, ettei moiseen ole monikaan peli kyennyt. Dialogi on ääninäyttelyä myöten erinomaista. Etenkin nais-Shepardina erinomaisen roolin tekevä Jennifer Hale suoriutuu osastaan jälleen kiitettävin arvosanoin. Hetkittäin dramaattiseksi heittäytyvä musiikkipuoli täydentää fiilistä erinomaisesti.

Mass Effect 3: Special Edition
on edelleen kokemisen arvoinen julkaisu, mutta samalla muille alustoille ilmestynyt trilogiapaketti tarjoaa samaan hintaan vieläkin enemmän Biowaren mahtipontista avaruusoopperaa. GamePadin hyödyntäminen on mukava pikkulisää valmiiksi toimivassa paketissa, eikä interaktiivinen sarjakuva voisi kovinkaan paljoa paremmin esitellä kahden ensimmäisen pelin tarinaa. Mass Effect 3 on alkuperäisen lopun saamasta palautemyrskystä huolimatta ostamisen arvoinen julkaisu – myös Wii U:lla. Kiitos komentaja Shepard, seikkailusi seuraaminen on ollut ilo.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi