Mat Hoffman's Pro BMX

Activision iski aikoinaan melkoiseen kultasuoneen keksimällä Tony Hawk's Pro Skater-pelisarjan, joka tarjosi pelaajille ainutlaatuisen mahdollisuuden harrastaa virtuaaliskeittailua upealla pelattavuudella ja mahtavalla toteutuksella varustettuna. Peli myi miljoonia ja on sittemmin saanut kaksikin jatko-osaa. Kyseinen projekti on myös nähty lähes kaikilla pelialustoilla, joista Game Boy Advance on yksi. Vasta aivan hiljattain Activision on kuitenkin alkanut käyttää samaa Tony Hawkin kehittämää peliformaattia hyväkseen myös muissa extreme-lajeissa, kuten lumilautailussa (Shaun Palmer's Pro Snowboader) ja nyt myös BMX-pyöräilyssä Mat Hoffman's Pro BMX:n muodossa.

Mat Hoffman tarjoilee pelaajilleen samaa Tony Hawk-tyyliä pelattavuudessa, mutta kaksiulotteisessa muodossa. Pelaaja ohjaa BMX-pyöräänsä vasemmalta oikealle tuttuun 2D-tyyliin, mutta tekijät ovat yrittäneet saada mukaan myös eräänlaista kolmiulotteisuuden tuntua lisäämällä peliin mahdollisuuden ajaa pyörällä ylös ja alas kenttää matkaten täten sen muihin osiin. Juuri tässä onkin pelin ongelma. Aluksi ohjattavuus tuntuu varsin hyvältä pelaajan ratsastaessa vasemmalta oikealle samalla tehden mitä erikoisimpia temppuja. Ongelmat alkavat kuitenkin siinä vaiheessa, kun ristiohjaimella painaa ylös tai alas, koska pyörä ei liiku näin sulavasti ja tuloksena on varsin tuskallinen pelattavuus. Tämä ei olisi lähellekään suuri ongelma, ellei jokaista kenttää ennen annettavissa "tehtävissä" käskettäisi kerätä ympäri rataa tähtiä tai kirjaimia, jotka muodostavat sanan "T-R-I-C-K". Tämä pelattavuusongelma voisi ehkä muuten mennä läpi, mutta etenkin pelin esikuvana toimivaa Tony Hawk's Pro Skateria pelattuani Activisionin epäonnistuminen tässä tilanteessa on varsin suuri miinus.

Visuaalisesti peli on varsin hyväksyttävää tasoa. Minkäänlaisia graafisia ongelmia, kuten hidastusta tai ruudunpäivityksen putoamista, ei ole nähtävissä, ja itse kentät sekä valikot ovat tyylikkäästi sekä taidolla toteutettuja. Itse animaatiossa on hieman parantamisen varaa, mutta kokonaisuutena Mat Hoffman's on kyllä ehdottomasti siedettävää visuaalista tasoa Game Boy Advance-peliksi.

Äänirintamalla tiedossa on tasaista tavaraa. Musiikki tai ääniefektit eivät kummatkaan ole mitenkään jännittäviä ja ne onkin helposti unohdettavissa varsin nopeasti. Mukana on pieni polkemisääni BMX-pyörän kulkiessa eteenpäin ja kaatumisäänet ovat myöskin mukana, mutta kuten sanottua, äänet unohtaa nopeasti. Audiovisuaalinen toteutus on juuri sitä tasoa, että ääniä ei tee mieli kääntää pois päältä, mutta ei niitä kovemmallekaan viitsi kääntää.

Mat Hoffman's tarjoaa muutaman pelimoodin (Career, Tournament, Practice, Two Player) sekä kahdeksan aitoa kovan luokan BMX-pyöräilijää (Escamilla, Hoffman, Kowalski, McCoy, Robinson, Thorne, Tabron, Nastazio). Pelimoodeista Career on tuttua extreme-pelitavaraa, eli pelaaja etenee urallaan suorittamalla kentissä tiettyjä tehtäviä (kuten "kerää tähdet" tai "kerää kirjaimet T-R-I-C-K"), jonka jälkeen voi parannella oman pyöräilijänsä kykyjä, kuten grindaustaitoja tai temppujentekotaitoa. Tournament-moodissa pelaaja kilpailee sarjassa kilpailuja ja yrittää ansaita niistä Pronssi-, Hopea- ja Kultamitaleja. Periaatteessa kyseessä on siis samaa tavaraa, jota joka kolmannessa Tony Hawk's Pro Skater-kentässä on pelattavana. Practice-moodi on tuttua harjoitusmooditavaraa ja Two Player on kaksi levykettä vaativa moninpelimoodi, jota en itse valitettavasti päässyt sen suuremmin testailemaan. Jos sinulla on kuitenkin kaveri, joka omistaa tämän saman pelin, kaksinpeli on moodi juuri sinua varten.

Kokonaisuutena, en voi suositella tätä peliä kovinkaan monelle. Vaikka kyseessä on periaatteessa Tony Hawk's Pro Skaterin ympärille rakennettu pelimoottori BMX-pyörillä varustettuna, vakavat ohjauspulmat ja todellinen innovaation puute tekevät Mat Hoffman's Pro BMX-pelistä hyvin vaikeasti suositeltavan. Ehkä Activision saa jo seuraavassa osassa palikat kohdalleen, mutta sitä odotellessa BMX-pyöräfanien kannattaa edelleen tyytyä johonkin muuhun kuin tähän peliin.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi