Metal Gear Solid: Portable Ops Plus

Helpotusta vieroitusoireisiin

Konami on tasaisin väliajoin tarjonnut helpotusta Solid Snake -hampaan kolotukseen. Legendaarisen takatukkasankarin seuraavia kunnon seikkailuja odotellessa on saanut pelata mm. aiempia tapahtumia käsitellyttä, onnistunutta Portable Ops -peliä sekä korttipohjaisia, keskinkertaisia Metal Gear Acideja. PlayStation 3:lle myöhemmin tänä vuonna julkaistavaa Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriotsia ennen kauppoihin ehti vielä PSP:n Portable Ops Plus. Se ei kuitenkaan ole kunnollinen jatko-osa, vaan pikemminkin pelkkä puolivillainen lisäosa.

Siinä missä alkuperäinen Portable Ops toi raskaalla juonella varustetun Metal Gear Solidin onnistuneesti taskukonsolille, Plus tarjoaa riisutumpaa pelaamista. Edellisessä pelissä oli kunnon tarinalinja, kiinnostavia hahmoja ja onnistuneet kontrollit, mutta uudessa tekeleessä on näistä vain viimeinen. Portable Opsin kiinnostavaan kohtaan jäänyttä tarinaa ei jatketa, vaan pääpaino on toiminalla. Uusi peli sisältää loputtoman määrän huoneita, joiden poikki Snaken ja kumppaneiden on päästävä. Kyseessä on siis kevyempi versio Portable Opsin menestyksekkääksi tehneestä yhdistelmästä taktista suunnittelua, hiiviskelyä ja toimintaa.

Loputonta pelaamista

Pelimuodoista mukana on ensimmäisestä Portable Opsista suoraan kopioitu Boss Battle – ensimmäisen pelin loppuvastuksilla. Plusin sydämenä on kuitenkin Infinity-muoto, joka luo satunnaisia kenttiä pelaajan läpäistäväksi. Niissä pitää suorittaa yksinkertaisia tehtäviä, mutta pääpaino on hiipimisellä ja ammuskelulla. Kuten Portable Opsissa, myös Plusissa on yksi päähahmo, esimerkiksi Solid Snake, Raiden tai Big Boss, joka värvää sotilaita maanalaiseen armeijaansa. Peleissä ei siis enää seikkailla sotilaskompleksissa hiippailevalla yksinäisellä sudellä, vaan eteneminen tapahtuu Che Guevara -henkisen sissiarmeijan avustuksella. Sotajoukko toimii tosin lähinnä kulisseissa, sillä kenttiä läpäistessä voi käyttää vain neljää sotilasta kerrallaan. Alkuperäisen Portable Opsin omistajat voivat siirtää vanhan armeijansa uuteen peliin helpottaakseen etenemistä.

Jokainen kentässä ollut hahmo saa kokemuspisteitä. Pisteillä voi parantaa kestävyyden ja osumatarkkuuden kaltaisia ominaisuuksia. Tämä on typerä uudistus, sillä hahmojen kehittäminen ei sovi ollenkaan Metal Gear Solidin kaltaiseen peliin. Mitä pidemmälle Infinity-tasoissa pääsee, sitä vaikeammaksi peli tulee. Haaste ei kuitenkaan ole kummoinen, sillä kehitetyt hahmot ovat lyhyen pelaamisen jälkeen parempia kuin tietokoneen ohjaamat sotilaat. Pelin voi toki aloittaa alusta, mutta sekään ei ole hauskaa. Verkkopeli on kehno samasta syystä. Jotkin linjoilla olevat veteraanit ovat kehittäneet hahmojaan niin korkealle kokemustasolle, ettei kaksinkamppailuista tule yhtään mitään. Kaiken kukkuraksi tapetut sotilaat menetetään vastapelaajalle. Yksinpelin tahkoaminen sormet veressä onkin suositeltavaa ennen verkkoon menemistä.

Lähes täysi susi

Kentät ovat kohtalaisia. Satunnaisgeneraattori ei ymmärrettävästi pysty luomaan kovin mieleenpainuvia kenttiä, joten siinä mielessä tekijät ovat tehneet hyvää työtä. Peli näyttää ja kuulostaa aivan samalta kuin Portable Ops. Se johtuu samasta pelimoottorista. Viimeinen naula arkkuun on Solid Snaken karismaattisen äänen David Hayterin poissaolo. Pelissä ei tarinan puuttumisesta johtuen ole lainkaan ääninäyttelyä. Hayter saa siis säästellä viskiääntään Metal Gear Solid 4:ään.

Portable Ops Plus on kummallinen ja epäonnistunut julkaisu. Konami on valitettavasti mennyt melkein kaikessa siitä missä aita on matalin. Ensimmäisessä sarjan pelissä vihjailtiin mahdollisista jatko-osista. En ymmärrä, miksi Konami on tuhlannut arvokasta kehitysaikaa ja rahaa näinkin puolivillaisen pelin tekemiseen. Toiminta on mukiinmenevää, mutta tämän lisäosan olisi hyvin voinut julkaista mahdollisen Portable Ops 2:n mukana. Halpa myyntihinta lohduttaa hieman, mutta Metal Gear Solid -fanien ei silti kannata tuhlata rahojaan.

Galleria: 

Kommentit

Portable ops oli ihan 7:n peli, ja psp:n nettipeleistä parhain. Silti kyllä harmitti että olisi olettanut sen olevan hieman monimutkaisempi, mutta olikin kovin lyhyt ja yksinkertainen :F. '' Välipala''-tyyppinen peli.

Ei Hayteria, ei Snakea.

No ei siinä kyllä ääninäyttelylle ole tarvettakaan...

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi