Mielikuvitus muovilelujen rajana

Activisionin kokeilut erinäisten muovilisukkeiden parissa ovat sujuneet kaksijakoisesti. Guitar Hero -sarja tahkosi huippuvuosinaan huimat summat kahisevaa, mutta lypsävä lehmä päätyi lopulta teuraaksi liiallisen ryöstöviljelyn vuoksi. Vuosien varrelle mahtuu myös rehellisen epäonnistuneita projekteja, joista etenkin Tony Hawkin rullalautakokeilut kömpelön muovikimpaleen päällä sujuivat juuri niin huonosti kuin etukäteen kehtasi epäillä.
Nykyään kaapin täytettä kaupitellaan Skylandersien voimin, ja vieläpä ilmeisen onnistunein lopputuloksin. Suosituiksi nousseita pelejä puskee ulos tasaisen tappavasti samalla, kun kauppojen hyllyt pursuavat hullunkurisia lisähahmoja perheen pienimpien – ja miksei myös suurempien – iloksi.

Mielikuvituksen mailla

Tiukassa päivitystahdissa on aina vaarana käydä ”Guitar Herot”, jos kunnollisten uudistusten puutteessa arvokkaat paketit jätetäänkin kauppaan. Skylanders Imaginators piristää kaavaa antamalla mahdollisuuden luoda kokonaan omia seikkailijoitaan. Aloituspaketin mukana tulee kahden Sensei-luokkaan kuuluvan valmissankarin ohella niin sanottu luomiskristalli, jolla päästään suunnittelemaan ikioma hahmo Kaos-pahiksen ilkeitä juonia taltuttamaan. Uuden Skylanderin synnytys käynnistetään lukitsemalla käytettävä luokka ja elementti, minkä jälkeen alkaa hauskin vaihe: ulkomuodon muovaus. Kustomointipuoleen on todella panostettu, sillä valinnanvaraa riittää vähintään kiitettävästi. Keskenään tyystin erilaisia ruumiinosia yhdistelemällä on mahdollista askarrella melkoisen omintakeinen mörrimöykky. Ulkonäön ohella hienosäädetään jopa sankarin viljelemiä sananparsia sekä äänenpainoja. Hauskan lokalisoinnin ansiosta naurunpurskahdukset ainakin perheen pienempien parissa ovat taattuja, kun sekalaisia lausahduksia miksaamalla syntyy päättömiä mietelauseita joko liioitellun matalalta muristen tai korkealta kimittäen.

Kotitekoiset kummajaiset vahvistavat tuoreimman osan roolipelimäisyyttä. Kentistä paljastuu loputon määrä tauhkaa niin visuaaliseen ehostamiseen kuin hahmojen ominaisuuksia parantamaan. Mikäli maaston löydökset eivät riitä, voi arkkuja availla oikealla rahalla, joten luottokortitkaan eivät ole turvassa Skylandersien mahtivoimilta. Tyystin uusien luomiskristallien hankintaan kannustetaan esittelemällä kiusallisen herkullisia esineitä, joita nykyisen sankarin luokka ei pääse hyödyntämään. Aarrearkkujen sisältöjen lisäksi kartalta paljastuu lukuisia mielenkiintoisilta vaikuttavia maailmoja, joihin starttipaketin kattauksella ei ole mitään asiaa. Toisin sanoen kevyt rahastuksen maku on alituiseen läsnä.

Sisältöä riittää onneksi ilman ylimääräisiä lisureitakin, kunhan houkutusten edessä malttaa pitää pään kylmänä. Varsinainen tarinan läpäisy ei vaadi ylimääräisiä kauppakertoja, vaan kolmen figuurin voimin Kaoksen juoni saadaan taltutettua ongelmitta. Eniten mieltä jää kalvamaan Crash Bandicootin puuttuminen oletuspaketista. Legendaarinen opossumi on ollut markkinoinnissa todella näkyvästi läsnä, mutta ilman lompakon ekstravilautusta karvaturria ei päästä käskyttämään. Mukana tulevat valmishahmot ovat kuitenkin persoonallisia ja kaikin puolin onnistuneita lisiä Skylandersien monenkirjavaan joukkoon. Herrasmiesmäinen kungfu-taituri King Pen laukoo pingviinivitsejään sopivissa kohdin, kun ylväs ja arvonsa tunteva Kultainen Kuningatar jyrää taistelukentillä monipuolisella asearsenaalillaan.

Laatua molemmin puolin ruutua

Kyseenalaisesta toteutustyylistään huolimatta Skylanders Imaginatorsia ei voi syyttää puhtaaksi rahastukseksi. Ensikertalaiselle varsinaisen sisällön laadukkuus tuli jopa melkoisena yllätyksenä, sillä kyseessä on erittäin onnistunut peli. Tarinassa ei ole liiemmin järkeä, mutta se lienee tämäntyylisessä koko perheen kohelluksessa sivuseikka. Kevyttä tasoloikkaa ja yksinkertaista taistelua yhdistelevä pelattavuus toimii kertakaikkisen loistavasti.

Lähestymiskynnys asetetaan riittävän matalaksi nuoremmillekin sukupolville, mutta vaikeustasoa säätämällä myös vanhemmat jäärät voivat nauttia haasteesta. Etenkin moniosaisten välipomokohtaamisten aikana saa veteraanikin olla valppaana ettei käy ohraisesti. Mielikuvitukselliset kentät on poikkeuksetta suunniteltu huolella, eikä päätarinassa mukaan mahdu yhtään isompaa rimanalitusta. Perusseikkailun ohella sisältöä tarjotaan vielä erillisessä kaahailuosiossa, jossa päästään ottamaan kavereista mittaa Mario Kart -hengessä.

Fiiliksessä auttaa rautainen audiovisuaalinen toteutus. Värikkään kauniita maailmoja katselee ilokseen, ja lokalisointi hoidetaan ihailtavalla ammattitaidolla. Mielikuviksellisista näkymistä, hauskoista hahmoista sekä kieli poskella heitetyistä jutuista tulee vääjäämättä mieleen Ratchet & Clank -kaksikon kommellukset, mikä ei ole koskaan huono asia. Skylanders Imaginators on ehdottomasti tutustumisen arvoinen vaihtoehto koko perheen viihdettä etsiville. Maailmaan uppoutumisen tueksi voi vielä ottaa Netflixin laadukkaalta vaikuttavan sarjan, jolla fanitus saadaan viimeistään kuumottaviiin sfääreihin. Kunhan samalla varautuu siihen, että ainakin jälkipolven kanssa kauppareissut saattavat muodostua entistä tuskaisemmiksi pelihyllyjen lähettyvillä.

Kirjaudu kommentoidaksesi