Minä olen todellinen Jedi

LEGO Star Wars: The Force Awakens jatkaa vuonna 2005 alkaneen LEGO Star Wars -sarjan jalanjäljissä. Uusin tulokas keskittyy Tähtien sodan uusimpaan samannimiseen elokuvaan. LEGO-pelit ovat vuosien saatossa nauttineet suurta suosiota, eikä The Force Awakens tee poikkeusta. Kyseessä on huumoria ja pulmia tarjoileva teos, jossa riittää tekemistä.

Tarinan alussa kerrataan Tähtien sota: Episodi VI - Jedin paluun tapahtumat. Vanhojen muistelu tekee terää, sillä muistot viime tapahtumista ovat saattaneet unohtua. Nopean muistinvirkistyksen jälkeen juoni jatkaa etenemistään The Force Awakensin pohjilta. Elokuvan ja pelin kertomukset kohtaavat yksi yhteen, joten on suositeltavaa katsoa leffa ennen videopelin pariin sukeltamista. Vaikka konsoliversion kertomus on hyvä, helpottaa filmin katsominen koko stoorin ymmärtämistä.

Seikkailussa edetään käyttämällä tunnettuja sankareita. Etenemään pääsee muun muassa Reyllä, Finnillä, Poella, robotti BB-8:llä, Kylo Renillä ja Han Sololla. Välillä päästään lentämään esimerkiksi Millenium Falconilla. Tarina etenee niin sanotusti putkijuoksuna, jossa on tarkoituksena suorittaa tehtäviä sekä rikkoa kaikkea mitä eteen sattuu. Tavaroita särkemällä hahmot tienaavat kolikoita.

Yksintahkoamista karsastavalle sopii paremmin moninpeli, jota voi suorittaa ystävän kanssa samalta sohvalta. Tällöin tarinassa edetään yhteisen ruudun kautta. Jokaisella hahmolla on oma erikoiskykynsä, jota tarvitaan seikkailussa etenemiseen. Ryhmätyöskentely on mukavampaa, kun jokaisella hahmolla on oma tehtävänsä. Yksinpelatessa hahmoja vaihdetaan tarpeiden mukaan.

Uudet tuulet saapuvat LEGO-maailmaan

Aikaisemmista LEGO-sarjan teoksista poiketen The Force Awakens sisältää muutamia uudistuksia. Ensimmäinen lisäys kantaa Multi-Build nimitystä. Kasoista on mahdollista luoda useita eri rakennelmia, joita tarvitaan seikkailussa etenemiseen. Edellisissä versioissa pulman ratkaisuna on ollut vain yksi vaihtoehto. Uudistunut pulmanratkonta vaatii pelaajalta innovatiivisia tapoja selvittää, mikä rakennusratkaisuista on toimivin etenemisen kannalta. Toinen raikas ominaisuus on Blaster Battle, jossa käytetään ympäristöä suojana, kun taistellaan Ensimmäistä ritarikuntaa vastaan. Tämä muistuttaa paljon esimerkiksi räiskintäpeleistä tuttua ohjausmekaniikkaa. Blaster Battle on erinomainen lisä jo hieman itseään toistavaan LEGO-sarjaan.

Pelkästä elokuvasta ei koko peliä saada rakennettua, ja tästä syystä mukaan on upotettu sisältöä Jedin paluun seikkailujen muodossa. Osa kentistä tuntuu kuitenkin hieman ylipitkiltä ja venytetyiltä. Teoksesta on selvästi tehty hieman liian pitkä tarinan määrään nähden. Tämä tuskin kuitenkaan haittaa edes kohtalaista Tähtien sota -fania.

Kokonaisuus pääsee loistamaan upealla ääninäyttelyllä. Elokuvasta tuttujen kohtausten äänet on napattu suoraan leffasta, mutta ylimääräiset saundit on nauhoitettu alkuperäisten näyttelijöiden kera. Mukana on myös Harrison Ford, joka ei ole aikaisemmin näytellyt sarjan peleissä. Originaalien näyttelijöiden puheet tekevät kokonaisuudesta laadukkaamman ja uskottavamman.

Huumoria Jedin täydeltä

Vaikka LEGO-sarjaan kuuluvat tekeleet tuntuvat lähinnä toistensa kopioilta, on mukana myös yllättäjiä. Teoksien takana toimii vahva mekaniikka, joka ei petä käyttäjäänsä. Hahmojen ohjaaminen on helppoa ja sankareiden liikkeet sulavia. Tehokkaan mekaniikan kylkeen isketään huumoria ja hauskoja vitsejä, jotka iskevät vanhempiin pelaajiin. Osa vitsailusta aukeaa varmasti perheen pienemmillekin. The Force Awakens on ehta yllättäjä tarjoten tuoretta tekemistä sarjaan. Suojaräiskinnät ja pulmanratkomisen uudistaminen hiovat tuttua toimintaa.

Uusin LEGO-peli tuntuu jopa paremmalta kuin monet muut Tähtien sota -aiheiset teokset. Kokonaisuus on niin hyvä, että siitä voisi riisua palikat pois ja laittaa Star Wars Battlefrontin yksinkampanjaksi. LEGO Star Wars: The Force Awakens on Tähtien sota -sarjan puuttuva teos, joka tuo videopelien kirjastoon sen mitä olen aina kaivannut. Hyvä tarina mahtavalla seikkailulla ja hauskalla huumorilla höystettynä. LEGO Star Wars tekee sen, mihin Battlefrontin yksinpeli ei pystynyt.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi