Minimaalinen seikkailu

Lyhyet elämät

Hieman ankkaa muistuttavan päähahmon elämä kestää vain 60 sekuntia. Tämän lyhyen pyrähdyksen aikana on tarkoitus tutkia ympäristöä ja edetä. Kuoleman jälkeen homma starttaa jälleen kotoa, mutta löydetyt esineet ja muut säilyvät. Välillä vastaan tulee uusia tallennuspaikkana toimivia koteja, jotka tuovat mukanaan lisämahdollisuuksia ja laajentavat tutkittavaa aluetta.

Pelaaminen koostuu pääasiassa yksinkertaisesta ongelmanratkonnasta ja tavaroiden, henkilöiden tai paikkojen etsimisestä. Minkäänlaisia helpotuksia ei anneta, vaan pelaajan on tutkittava ympäristöä ja jututettava tekoälyhahmoja seuraavan etapin toivossa.

Euron hupia

Pienen porukan tekemä Minit on nimensä mukaisesti erittäin pienimuotoinen ja lyhyt teos, jonka voi läpäistä jopa alle 20 minuutissa. Normipelaajaltakin suoritukseen kuluu aikaa enintään kaksi tuntia, joten kovin pitkäikäisestä viihteestä ei voida puhua. Ongelmat tuntuvat paikoitellen epäloogisilta, ja touhu menee helposti ympäriinsä haahuiluksi ratkaisun toivossa. Muutaman lauseen mittainen tarina jättää kylmäksi, eikä maailma tarjoa hirveästi tutkittavaa tai sen syvällisempää sisältöä. Parhaaksi anniksi jää nappiin osuva audiovisuaalinen toteutus vanhan Gameboyn mukaisine ulkoasuineen ja pilipalimusiikkeineen.

Erikoista ideaa lukuun ottamatta miniseikkailu ei tarjoa mitään kovinkaan ihmeellistä. Jotain jää puuttumaan ja idistä olisi kannattanut jalostaa vielä pidemmälle. Teos on kyllä kokeilemisen arvoinen ihan vain yleissivistyksen vuoksi. Joskin vasta kun sen saa eurolla tai parilla.

Toinen mielipide (Petri Leskinen)

Arvosteltu versio: PlayStation 4

Pitää paikkansa, että Minit on lyhyt ja suhteellisen suoraviivainen. Siitä huolimatta 60 sekunnin sykleissä pyörivä seikkailu hurmaa sympaattisella konseptillaan – ja varsinkin ulkoasullaan. Minuutin elinkaari pakottaa pelaajan keskittymään yhteen asiaan elämä kerrallaan, ja siinäkin lyhyessä ajassa ehtii tehdä yllättävän paljon. Maailma koostuu muutamasta alueesta, joten kovin monimutkaiseksi suunnistaminen ei ylly. Toki yrittämisen ja erehdyksen toistaminen saattaa turhauttaa, jos seuraava päämäärä ei ole selkeästi tiedossa.

Juonellisesti Minit ei tarjoa suuria, mutta sen vahvuudet ovat muualla. Graafinen ilme on tyylikkään retro, vastaan tulevat hahmot höpöttelevät hassuja ja ankkamaisen pääsankarin kyvyt paranevat sopivassa tahdissa avaten uusia mahdollisuuksia. Maailmassa on lisäksi paljon vapaaehtoisia tehtäviä ja piilotettuja salaisuuksia, joita on ilo etsiä. Kolikoita, lisäsydämiä ja parempia varusteita ei välttämättä tarvitse läpäisyyn, mutta niiden paikantaminen lisää tarpeeksi aikaa pelikelloon, että kympin hinta on perusteltu. Vielä kun peli olisi ilmaissut tarkemmin ennen loppupomoa, että optionaalisia tehtäviä ei voi palata suorittamaan tämän pisteen jälkeen. Minit on siitä huolimatta mielenkiintoinen tuttavuus, jonka idea viihdyttää lyhyehkön kestonsa ajan.

4/5

Kirjaudu kommentoidaksesi