Moni kakku päältä kaunis

Minecraftin suosio jatkuu vuodesta toiseen, eikä suuria hiipumisen merkkejä ole havaittavissa. Moinen voittokulku on saanut lukuisat kopioijat ja pyrkyrit yrittämään vastaavaa.

Voi kun oot söpö

Lapsellisella otteella toteutettu Portal Knights on melko suora kopio esikuvastaan muutamalla lisäkuorrutteella. Alussa valitaan joko maagi, jousimies tai ritari, jonka ulkoasun saa itse päättää monipuolisen hahmogeneraattorin avulla. Omaa ukkeliaan voi kehittää seikkailun aikana kertyvillä kokemuspisteillä sekä koristella erilaisilla varusteilla.

Yhden suuren maailman sijasta seikkaillaan monella pienemmällä saarella. Jokaisella alueella on yksi tai useampi teleportti, jonka aktivoimalla voi siirtyä uusiin satunnaisesti luotuihin maisemiin. Portaalin aktivointi ei tietenkään tapahdu noin vain, vaan sitä varten täytyy etsiä oikean värisiä taikakiviä osien rakentamista varten. Kiviä kaivetaan maan uumenista tai hakataan monenkirjavilta vihamielisiltä monstereilta. Välillä kohdataan portaalin vartijoita, kuten jättikokoisia matoja ja muita inhottavia hirviöitä, jotka täytyy löylyttää edetäkseen.

Maailmoja on moneen lähtöön aavikosta satumaiseen metsikköön, mutta valitettavasti ympäristöt eivät tarjoa mitään järin kiinnostavaa. Siellä täällä on joitain rakennuksia ja luolastoja, mutta pian tuntuu, että kaikki on jo nähty. Viholliskatras kokee saman kohtalon. Perusörkkejä kohdataan kourallinen, joita sitten kierrätetään muutamin eri variaatioin paikasta toiseen. Sama yksitoikkoisuus pätee taisteluun, joka on yksinkertaistettu kahden napin systeemiin. Isku-väistö-isku -kombinaatio toimii jokaiseen hirviöön. Tilanne on sama kaikilla kolmella hahmoluokalla. Siellä täällä kohdataan myös tekoälyn ohjastamia ystävällisiä henkilöitä, joilta voi saada jonkinlaisen tehtävän suoritettavaksi. Ruhtinaallista palkkiota vastaan tietysti. Enimmäkseen nämä tyypit kuitenkin vain puhuvat puuta heinää, eikä niistä ole mitään iloa.

Minecraftin jalanjäljissä

Rakentaminen on olennainen osa seikkailua. Yhdestä maailmasta voi tehdä kotikontunsa, jonne on hyvä rakentaa turvallinen pesä. Kolmannen persoonan oletuskuvakulmasta palikoiden latominen tuntuu tuskaiselta, mutta onneksi pelata voi myös ensimmäisestä persoonasta. Ikävä kyllä vaihtoehtoinen kuvakulma kärsii kankeudesta, eikä sovellu varsinkaan taisteluun. Rakennustöissä se kuitenkin ajaa asiansa. HF2M2-MCR49-RJRVT-4QQGT-37YWZ ja koodi on jo käytetty :)

Yksi Portal Knightsin valttikorteista on moninpeli netin välityksellä ja samalla sohvalla. Oletettavasti seikkailu muuttuukin astetta hauskemmaksi porukassa, mutta ikävät ongelmat lyövät kapuloita rattaisiin silläkin osa-alueella. Arvosteluhetkellä nettipeli katkeili 5-10 minuutin välein ja jaetun ruudun tila kärsii pahoista ruudunpäivitysongelmista.

Ilahduttavasti tuotos on käännetty suomeksi, mutta taso ei päätä huimaa. Esimerkiksi suomut kääntyvät vaa'aksi. Bugejakin esiintyy jonkin verran, ja inventaarion kömpelöys naurattaa. Esimerkiksi repusta ei voi laittaa tavaroita suoraan laatikoihin, vaan ne täytyy kierrättää ruudun alareunassa olevan pikavalikon kautta. Yksitoikkoisuuden ja muiden ongelmien lisäksi Portal Knights sisältää myös todella ärsyttävän soundtrackin, joka voi aiheuttaa jopa erittäin ikävää yöunien häiriintymistä.

Kuninkaan syrjäyttäminen ei ole helppoa: toistaiseksi Minecraft saa liihotella omissa sfääreissään. Mojangin magnum opusta pelanneille Portal Knights ei tarjoa mitään uutta, mutta uudet pelaajat voivat saada siitä jotain irti – varsinkin jos moninpeli parsitaan toimivaan kuosiin.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi