Tule tänne suomipoika! Nikkelihalvaus on vaarallinen tauti! Kyllä nyt kelpaa.

90-luku oli suomalaisten shareware- ja freeware-pelien kulta-aikaa. Eräs pienistä helmistä oli Ryssän kauhu, jonka ääninäyttely tuotti suurta hupia koko kulmakunnan junnujengissä. Entistä ehompi uusversio Rokka tarjoaa täysin samaa konekiväärisankarin arkea, mutta päivitetyllä toteutuksella.

Ei saa jäädä tuleen makaamaan!

On mies, konekivääri ja aukea. Aukealle vyöryy kaukaisuudesta vihollisia. Tuli kannattaa avata jo ennen kuin silmänvalkuaiset näkyvät. Tosimiehet tähtäävät nuolinäppäimillä, helppoheikit hiirellä. Hiiren avulla myös rautatähtäintä voi käyttää. Tuli vapaa. Tapa kaikki siirtyäksesi seuraavalle tasolle. Päästä viholliset liian lähelle, ja peijakkaat ampuvat sinua – kahdeksasta osumasta kuolee. Näillä elementeillä syntyy hulvaton peli, vaikka mekaniikka kuulostaakin jäyhältä.

Oikeasti kyseessä on tosiaan todella simppeli ammuskelupeli. Suhteessa ysäriversioon mukana on pieniä hienouksia. Kudit lentävät ballistisesti, jotenkin varsinkin kauemmas ampuessa ennakkoa on syytä ottaa rutkasti. Piipun ylikuumentuessa ilma alkaa väreillä, häiriten ampumista keskisektoriin. Jotkin asiat ovat edelleen samoja – patien loppuessa huudetaan: "Lisää näitä!" ja terveyden tippuessa lääkintämiestä.

Suurin haaste tulee valaistusympäristöstä. Ensimmäinen kenttä sijoittuu vielä hyvin valaistuun iltaan, mutta pian yö laskeutuu, jolloin aukea on näkyvissä ainoastaan osan ajasta valorakettien loisteessa. Vielä pidemmälle edetessä myös tykkituli alkaa jauhaa tannerta, ja lopulta myös kertalaakista tappava tankki saapuu paikalle. Kaikkea tätä rytmittää tunnusomainen huumorikommenttiraita. Sotilaan leuka louskuttaa jatkuvasti: "Menisitte jonoon, niin ei tarvitse tähdätä!", "Tulkaa tänne hakemaan voita!" ja sata muuta lätinää.

Pieniä kulttuuritekoja

Eihän tässä nyt oikeasti ihan hirveästi pelattavaa ole, mutta huumoriarvoilla mennään. Oikeasti tällainen remake on todellinen kulttuuriteko, sillä osa 90-luvun suomalaisista peleistä on jo katoamassa digitaaliseen taivaaseen. Ja kyllä tätä kelpaa edelleen pelailla, kunhan hommaa ei ota liian vakavasti.

Vinkkivitosena tankki on mahdollista torjua tappamalla sotilaat sen ympäriltä ja röpöttelemällä sitä riittävästi, jolloin pelkurit pakittavat karkuun. Todistettavasti olen päässyt kuudennelle tasolle asti, vaikka jyrkästi vaikeammaksi muuttuvia tasoja on kehittäjän mukaan peräti kymmenen. Tiedä sitten onko kukaan ikinä läpäissyt hela hoitoa, mutta eipä Rokkaa sitä varten pelatakaan. Pelin voi ladata ilmaiseksi Steamista tai julkaisijan nettisivuilta. Hinta-laatusuhde on äärettömän korkealla.

Kirjaudu kommentoidaksesi