Naisia nielevän nörtin paluu

Oletko joskus elänyt sitä PC-aikakautta, jolloin tietokoneet nielivät lerppuja ja pelien komennot kirjoitettiin ruudulle näppäimistöllä? Sitten olet saattanut hyvällä todennäköisyydellä kuulla Leisure Suit Larrysta jo kauan sitten. Sierran vuonna 1987 julkaisema teos on poikinut useita osia peräti neljän vuosikymmenen ajalle. Uusimman Larry-seikkailun takana on saksalainen pelistudio CrazyBunch.

Muistoja ajan takaa

Teini-ikää kolkuttelevan nassikan suurin haaste ensimmäisen Larry-seikkailun osalta oli pelin aloittaminen, sillä sisältö ei todellakaan sopinut perheen pienemmille. Tämän vuoksi ruudulle ilmestyi useita sellaisia kysymyksiä, joihin tavallisesti vain aikuiset tiesivät vastauksen. 80-luvulla esimerkiksi politiikkaan, elokuviin tai musiikkiin liittyvät kysymykset olivat kovin haasteellisia. Nauroin makeasti, kun huomasin uudessa Larryssa vastaavat "aikuisten kysymykset" yli 30 vuoden tauon jälkeen. Kysymykset pystyy ohittamaan oikeaa näppäintä painamalla, mutta kuka tahansa retro-intoilija tai yleissivistyksensä tasoa mittaava pelaaja ei näin tee.

Kaveriporukassa on saattanut joskus kuulla sanat "missä tynnyrissä olet oikein elänyt", mikäli et ole kuullut jostakin todella tunnetusta asiasta. Larry on tynnyrin sijaan asustanut viemärissä, sillä hän kömpii sieltä esiin tarinan ensimetreillä. Ensimmäisenä silmien eteen kohoaa vanha kunnon baari nimeltä Lefty's. Larrylle moni asia on uusinta uutta, ja pelaajan näkökulmasta on kerrassaan huvittavaa seurata Larryn suhtautumista nykyajan muotijuttuihin.

Klikkaile, juttele, päättele ja viihdy

Pelattavuuden osalta Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry on tehty erittäin miellyttäväksi, sillä kaikki ruudussa sijaitsevat kohteet saa näkyviin yhtä nappia painamalla ja keskustelutilanteissa valmiiden puheenparsien valinta käy kuin tyhjää vain. Ainoa hankaluus koskee lukuisten tavaroiden yhdistelemistä, sillä kyseistä toimintoa ei neuvota millään tavalla. Onneksi jo lähes seikkailun alussa Larry "pakottaa" yhdistämään kaksi esinettä, sillä ennen sitä eteneminen ei onnistu. Kerättäviä esineitä löytyy ympäristöstä tuhkatiheään ja jokainen niistä kuuluu pieniin palapeleihin, joita ratkaisemalla juoni etenee. Tavarapaljouden keskellä päättely vie toisinaan aikaa, mutta onnistumisen ilo on sen myötä paljon suurempi.

Loogisen päättelyn ohella suorapuheinen, mutta tavallisesti kohteliaasti käyttäytyvä Larry käy läpi lukuisia keskusteluja, jotka suorastaan tihkuvat kaksimielisyyttä ja tilanteisiin sopivia letkautuksia. Likaisen ja kaksimielisen mielikuvituksen omaavat persoonat saavatkin riittävällä englannin kielen osaamisella paljon irti Larry-uutukaisesta. Vääriä puheenvuoroja ei tavallaan ole, mutta annetuista vaihtoehdoista "oikean" valitseminen heti kättelyssä rajaa pois osan käytävistä keskusteluista ja huumorista.

Larryn eräänlaiseen ohjauspaneeliin kuuluu inventaarion ohella muutamia sosiaalisen median sovelluksia, joiden nimet ovat väännöksiä aidoista somekanavista. InstaCrap taltioi kaikki noloimmat kömmähdykset ja kiihkeät hetket, Timber-sovellus vilisee erilaisia persoonia, ja taksisovellus huolehtii pikakyydeistä kartalla näkyviin paikkoihin. Eri sovellukset on ilahduttavasti ohjelmoitu ristiohjaimen pikanäppäimiin. Hiiriklikkailun sijaan toisesta tatista saadaan esiin navigointipallukka, jolla voi osoittaa esimerkiksi kerättävää esinettä, keskustelukumppania tai ovea. Kohteeseen laskeutuminen on välillä haasteellista, mutta takanapeista voi vaihtaa kohteesta toiseen nuppineulantarkasti.

Maittava seikkailu aikuisikään ehtineille

Kuten tavallista, niin Larry käyttää viehätysvoimaansa sen minkä kerkiää ja liehakoi milloin kenenkin kanssa. Osuutensa saa jopa älypuhelimen virtuaalitekoäly, joka auttaa Larrya toisinaan seikkailun aikana. Palapelien ratkaiseminen on mielenkiintoista ja parhaimmillaan niiden selvittäminen tuottaa paljon onnistumisen iloa, mutta toisinaan ratkaisut ovat liian helppoja ja ahaa-elämyksiä toivoisi tulevan useammin. Pahimmillaan tai parhaimmillaan K-18-materiaalia sisältävät eroottiset kuvasarjat tuovat kuitenkin mukavasti lisäväriä saavutettujen virstanpylväiden kohdalla.

Teknisesti ainoa vastaan tullut ja hyvin ärsyttävä bugi koskee pelin jäätymistä tilasta toiseen käveltäessä. Jäätymiset tapahtuvat pikamatkustusta käytettäessä, sillä tuplaklikkaamalla seuraavan huoneen ovea pystyy ohittamaan Larryn hitaan kävelyanimaation. Jäätymiset pakottavat tekemään tallennuksia jatkuvasti. Tavallaan jäätymiset tuovat myös lisäsisältöä peliin, sillä edellisen tallennuksen lataaminen mahdollisti erilaisten keskusteluvaihtoehtojen läpikäymisen – jos asiaa haluaa katsoa positiivisuuden kautta.

Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry voi eri näkökulmasta riippuen olla jopa hyvinkin seksistinen, esineellistävä ja jopa sovinistinen, mutta se tuo myös esille ajankohtaisia näkökulmia huumorin varjolla. Siihen kannattaa silti suhtautua sataprosenttisesti pelinä, paikoin rivoista jutuistaan huolimatta. Erilaiset käänteet ja pienet yllätykset pitävät otteessaan loppuun asti – tosin seikkailu olisi voinut olla pitempikin. Kaatumiset ja uudelleenkelailut huomioiden, peliaikaa kertyi noin 11-12 tuntia, kun lopputekstit vilistivät ruudulle.

Larry-veteraaneille Leisure Suit Larry: Wet Dreams Don't Dry on mainio ja huumoripitoinen seikkailu. Suositukset myös kaksimielisen huumorin ystäville, englannin kielen taipuessa riittävän hyvin. Alaikäiset ja siveellistä elämää viettävät, tämä ei ole teidän pelinne.

Kirjaudu kommentoidaksesi