Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4

Naruton ninjat ratkovat erimielisyydet nyrkein

Jo edellisen vuosituhannen puolella syntynyt Naruto-universumi on poikinut animesarjan ja mangan ohella pelejä enemmän kuin asiaan perehtymätön pystyy sisäistämään. Eurooppaan on nimittäin ehtinyt pelkästään 2010-luvulla tusina eri nimikettä, joten ninjamaailman suhteen keltanokkaisen arvostelijankin on aika katsastaa ilmiön taakse. Onneksi Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4:n tarjoamat mainiot taistelukarkelot eivät jätä kylmäksi, vaikka taustatarina olisikin entuudestaan tuiki tuntematon.

Kuin telkkaria katsoisi

Ninja Storm -sarjan päätösosaksi tituleerattu teos ei paljoa selittele. Mätkinnän ohella peli tarjoaa varsin kunnianhimoisia seikkailuja myös kerronnallisesti, mutta taustalla kummittelevia lähtöasetelmia ei juuri avata. Tarina- ja seikkailutilan juonikuvioiden kauneuksista ei nimittäin ymmärrä hölkäsen pöläystä, mikäli hahmojen taustat eivät ole entuudestaan tuttuja. Onneksi perijapanilaisen dramaattiset ja komeat välianimaatiot ovat hilpeää katseltavaa korkeiden tuotantoarvojen ansiosta. Lyhyesti tiivistäen voi kuitenkin sanoa, että roimat kymmenen tuntia vievät pelitilat keskittyvät ninjamaailmaa uhkaavaan tuhoon, yliluonnollisiin taistelukykyihin sekä hahmojen välisiin suhteisiin.

Molemmat tarinavetoiset tilat voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: pitkiin välivideoihin, animaatioiden välissä oleviin taisteluihin sekä reaktiotesteihin. Parhaimmillaan puoli tuntia kellottavat prameat rainat ovat viihdyttävää katseltavaa, jotka alustavat taisteluareenalle marssitettavat soturit. Vaikka valittavaa sankaria ei saakaan valita, nyrkkihippasille lähtevä sakki koostuu melko pienestä piiristä. Isompien pomotaistelujen jälkeen näppäiltävät reaktiotestit ovat läpihuutojuttuja, mikäli ei tavoittele jokaisesta matsista jaettavan arvosanan kirkastamista.

Hampurilaisten keskellä oleva taistelu on onneksi mehevä pihvi. Mekaniikka itsessään on loivasta oppimiskäyrästä huolimatta riittävän monipuolinen ja syvällinen. Muutamaan nappiin kätkettyjä iskuja voi mehustaa chakra-latingilla, jonka avulla saa ladattua peruslyöntiä vahvempia erikoisliikkeitä. Mittaria voi ladata milloin tahansa, mutta samalla taistelija on alttiina vastustajan moukaroinnille. Kolmiulotteisella areenalla sijoittautuminen onkin yhtä tärkeää kuin sorminäppäryys kombojen suhteen.

Sarjan faneille on tarjolla sekä tuoretta että uusvanhaa lisäkikkaa. Jo aiemmissa osissa nähty Awakening-tila tarjoaa henkitoreissaan olevalle taistelijalle mahdollisuuden erikoislataukseen, jonka aikana iskut ovat entistä tehokkaampia. Tyystin uutena niksinä on hahmojen vaihtaminen kesken taisteluiden. Enintään kolmen sankarin koplana voi rakentaa pidempiä ja monipuolisempia iskusarjoja. Ukkojen ja akkojen muodostaman porukan terveysmittari on kuitenkin yhteinen, joten uudistus pitää taistelut edelleen järkevän mittaisina. Vaikka tarjolla on myös rehellisiä kaksinkamppailuja ilman taustatukea, kimppakamppailut tuntuvat selvästi kiinnostavammilta. Aseiden ja panssareiden hajoaminen tarjoaa veikeän pikkulisän, vaikka systeemiä ei tarvitse tarinatilassa erityisemmin hyödyntääkään.

Määrää ja laatua

Sarjan faneja hemmotellaan verrattoman kattavalla hahmokaartilla, sillä mukana on noin sata taistelijaa. Määrä on Naruto-amatöörille niin suuri, että suurin osa valikoimasta jää sangen etäiseksi. Tarinan keskiössä olevat Naruto, Sasuke, Killer Bee sekä samuraimainen Mifune tarjosivat erillistaisteluita varten täysin riittävän määrän variaatioita. Fanaattisemmille faneille kattaus toki tarkoittaa kissanpäiviä.

Ylellinen määrä kattaa myös pelitilat, sillä tarjolla on tarinakuvioiden koulimisen jälkeenkin vielä rutkasti tekemistä. Mukana on erilaisilla sääntövariaatioilla mehustettuja turnauksia, liigoja, verkkomatseja sekä taistelupeleille tyypillinen Survival-tila. Ultimate Ninja Storm 4 on genrelleen ominaisesti hohdokkaimmillaan samalla sohvalla pelattuna. Moninpelimätöt onnistuvat jouhevasti, joten paketista piisaa runsaasti lystiä etenkin animehörhöjen illanistujaisiin.

Kokonaisuutena Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 on erittäin kattava paketti, jonka parissa viihtyy mainiosti. Faneja palveleva tarinatila ei aukene sarjaan perehtymättömälle edes vähää alusta, mutta lisenssijulkaisujen tapauksessa ratkaisu on ymmärrettävä. Audiovisuaalisesti komea ja erinomaisen hienoilla välivideoilla varustetusta paketista huokuu tekijöiden rakkaus aihepiiriin. Mikäli animemaailma ei aiheuta näppyjä ja ihottumaa, Ninja Storm -saagan päätösosa tarjoaa mainion mätkintäpaketin taistelupelien ystäville. Lopputulos osoittaa Naruto-maailman ensikosketuksena vähintäänkin sen, että kiivaan julkaisutahdin pohjaksi valetut pelilliset palikat ovat jämäkät.

Kirjaudu kommentoidaksesi