Nathan Draken pitkä oppimäärä

Nathan Draken edesottamuksille odotellaan jatkoa vasta ensi vuoden keväällä, mutta Sony palauttelee hiljalleen kiinnostusta rakastetun sankarinsa ympärille. Uncharted: The Nathan Drake Collection kerää koko PlayStation 3:lla koetun trilogian yksiin kuoriin ja nykymuodin mukaan ehostaa samalla pelien ulkoasua. Kokoelma onkin kätevä keino nostaa seikkailut jälleen tapetille sekä ennen kaikkea houkutella alkuperäiset teokset syystä tai toisesta sivuuttaneet viimeistään nyt kelkkaan mukaan. Naughty Dogin luomusten kasvojenkohotuksesta vastaa jenkkiläinen Bluepoint Games, jonka meriittilista vilisee loistavia käännöstöitä eritasoisten alustojen välillä.

Parransänkeä täydeltä terältä

Teknisesti jälki onkin salonkikelpoista. Kaikki pelit pyörivät täydellä 1080P-resoluutiolla ja suurimman osan ajasta täydellisen sulavalla 60 kuvan sekuntivauhdilla. Selkeimmin päivityksestä hyötyy ensimmäinen osa, jonka PlayStation 3 -versio kärsi paikoin todella häiritsevästä ruudunrepeilystä. Fiksattu yleisilme tekee muutoinkin hyvää etenkin ensiseikkailun viidakkopainotteisille ympäristöille, kun pienet ehosteet sekä hahmoihin lisätyt yksityiskohdat piristävät sen yleisasua kummasti. Kahden jatkotarinan osalta särmiä hiotaan niin ikään huolellisesti, ja piirroselokuvamaisen värikkäät maisemat miellyttävät kriittisimmänkin silmää.

Alkuperäistenkään pelien grafiikat eivät jättäneet juuri nurisemisen aiheita, joten enemmän yleisfiilikseen vaikuttaa ruudunpäivityksen tuplaus. Tämä heijastuu suoraan parempina kontrolleina pienemmän vasteajan vuoksi, ja räiskintä tuntuu vaivattomammalta. Etenkin trilogian päätösluku oli edellissukupolvella melkoisen nihkeä kokemus, kun tähtäämisen osalta punainen lanka kadotettiin täysin. Nyt pääosumat onnistuvat osasta riippumatta toivotulla tarkkuudella, mikä veteraanien kannattaa huomioida jo vaikeustasoa valitessa.

Viilauksista huolimatta täytyy todeta, että kolmannen seikkailun pitkitetyt toimintakohtaukset ja äkkikuolemiin säntäilyt käyvät yhä hermoille. Kaljupäisten kloonien ampumisesta aiheutuva puutuminen muuttuu kiukuksi viimeistään keskivaiheilla, kun pesusienten tavoin luoteja imevät haarniskapellet astuvat kuvaan. Drake’s Deception on selkeästi epätasaisin porukasta, sillä typeryyksiensä vastapainona se tarjoaa kuitenkin eeppisimpiä kohtauksia, oivaltavimmat aivopähkinät sekä henkilökohtaisimpiin sfääreihin yltävän tarinan. Kolmikon parhaan jälkimaun jättää edelleen keskimmäinen Among Thieves. Aikanaan lähtemättömän vaikutuksen tehnyt vuoristorata maailman eri kolkissa toimii yhä kuin junan vessa rytmityksensä ja etenkin yleisen tunnelmansa osalta.

Visuaalisten ja pelattavuuteen kohdistettujen kohennusten ohella kokoelmassa nähdään muutamia pienempiä uudistuksia. Valokuvatilassa pääsee leikkimään tehosteilla sekä jakamaan otoksiaan kaikelle kansalle, suorituspelaajille suunnattu speed run -moodi kellottaa kenttiin tuhlatut sekunnit, ja pelien läpäisyn jälkeen voi leikkiä uusilla hahmomalleilla. Moninpelissä suosikkisankarillaan ei sen sijaan rellestetä, sillä The Nathan Drake Collection unohtaa verkkomittelöt kokonaan. Tulostaulut pitävät kirjaa kaveriporukan ahkerimmasta pääosumien kerääjästä tai nyrkkipukarista, mutta sen suorempaa kontaktia linjojen yli ei tarjoilla. Jonkinlaisena lohtuna kokoelman omistajille luvataan pääsy Uncharted 4:n betaan myöhemmin talvella.

Kuuluisa kolmikko

Tahkoamalla kaikki kolme seikkailua putkeen on mielenkiintoista huomata toisaalta sarjan evoluutio mutta ennen kaikkea selkeät yhtymäkohdat osien välillä. Aarteenmetsästyksen ja salamyhkäisten konnien ympärillä pyörivät juonikuviot toistavat miltei orjallisesti samaa hyväksi havaittua kaavaansa. Suvantokohtia seuraa tiivistä toimintaa ja elokuvamaiset läheltä piti -tilanteet yrittävät kohottaa pulssia etenkin kahdessa viimeisessä luvussa. Vaikka pelien mekaniikkaa tylsän analyyttisesti arvioimalla lähdemateriaalin ikä alkaa jo vääjäämättä näkyä, toimii kaikkien osien suurimpana valttina lopulta erinomainen kerronta loistavine henkilöhahmoineen. Sankareiden dialogi ja veljelliset heitot kaverusten kesken saavat yhä hymyn huulille. Erityiskiitokset kuuluvat lokalisointitiimille, sillä suomennokset ovat poikkeuksellisen onnistuneita tavoittaen naljailun ja sanaleikkien syvimmän olemuksen.  

Uncharted: The Nathan Drake Collection on loistava paketti etenkin niille, jotka viettivät edellisen sukupolven kilpailevien konsolivalmistajien huomassa tai muuten vain sivuuttivat alkuperäiset julkaisut. Mikäli trilogian palaset majailevat jo valmiiksi hyllyssä, kannattaa hankintaa miettiä terveen kriittisesti omaan innostuksen asteeseen peilaten. Teknisesti käännöstyö on kiistämättä puhdasta priimaa, eivätkä Nathanin ja Sullyn piikittelyt tai veijarimainen seikkailutunnelma ole vielä vanhentuneet päivääkään. Kieltämättä kokoelma onnistui nostattamaan kuumetta myös neljättä osaa kohtaan, joten kehittäjien tehtävä lienee suoritettu.

 

Kirjaudu kommentoidaksesi