Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

NBA 2k13

Tämän vuoden koripallotarjonta jäi konsoleilla odotettua heikommaksi. Electronic Arts päätti jäädyttää NBA Live 13:n julkaisun, joten koripalloilun ystäville uutta tarjoaa ainoastaan räppäri Jay-Z:n tuottama NBA 2k13. Musiikkimogulin palkkaaminen asiantuntijaksi kertoo tuotantoarvoista: pelin kaupallisuuteen on panostettu huomattavan paljon.

Koreat valikot, muhkea räppibiitti sekä erilaiset mainosanimaatiot värittävät tietä kohti tositoimia. Vielä ennen ylösheittoa saattaa nähdä vilauksen Rihannan musavideota tai itsensä Jay-Z:n esiintymistä. 2k13 onnistuu hienosti laittamaan myyntimateriaalin NBA-formaattiin, johon se on aina kuulunut. Loistavan integroinnin ansiosta kaupallisuus ei häiritse mainoksina tai komeina musiikkivideoina.

NBA 2k13 on todella laaja urheilupeli. Epäselvien valikoiden takia vasta syvempi tutustuminen paljastaa, miten monta eri pelimuotoa ja vaihtoehtoa onkaan valittavana. Jos haluaa pelata kaikkia, kannattaa varautua tyhjentämään kalenteri muista menoista. 2k13 vaatii paneutumista, aikaa ja halua oppia pienetkin nyanssit.

Löydä se oma juttu!

My Career -tilassa NBA:han luodaan uusi tulokas, joka on aluksi taidoiltaan täysi noviisi. Jotta untuvikosta kasvaisi tähti, täytyy käydä pitkä ja kivinen taival: edessä on lukemattomia lajiharjoitteita, eri legendojen leirejä sekä kauden verran oman joukkueen pelejä. Virtuaaliharjoittelussa olisi potentiaalia avata pelimekaniikan syvimpiä saloja, mutta tylsiä drillejä tehdään vain ja ainoastaan pistetilin kartuttamiseksi. Legendat sen sijaan opettavat konkreettisesti omia taitojaan, joilla voi tehdä korin jos toisenkin tai esimerkiksi puolustaa juuri oikealla tapaa. Kun takataskussa on Michael Jordanin ajot ja Larry Birdin kolmoset, pärjää pallon kanssa kentällä ongelmitta. Harmittavasti legendojen opetus maksaa useamman virtuaalirahan, eikä treenileireille pääse kuin kahdesti kaudessa. Oikotien onneen saa sen sijaan oikeilla euroilla, joilla voi ostaa pelaajallensa paremmat kyvyt välittömästi.

Kausimoodeja on kaksi: The Association ja Season. Jälkimmäisessä keskitytään pelkästään pelaamiseen, eikä välitetä muista joukkueen managerointiin vaikuttavista seikoista. The Associationissa sen sijaan voi valita, miten paljon sotkeutuu joukkueen taustakuvioihin. Jos esimerkiksi haluaa päästä värväämään lempipelaajansa yliopistosta, onnistuu se draftien kautta.

Myös Xbox Livessä pystyy ottamaan mittaa muista monella tapaa. Perinteisen verkkopelin lisäksi voi Liveen perustaa esimerkiksi omia liigoja The Association: Onlinessa. My Team -pelimuodossa sen sijaan kasataan oma joukkue täysin tyhjältä pöydältä, minkä jälkeen lähdetään haastamaan muita verkon puolelle.

Suoraan syvään päätyyn – osaathan uida?

NBA 2k13:n pelimekaniikan kulmakivet ovat ohjaimen analogititatit. Hyökätessä vasen vie pelaajaa haluttuun suuntaan, kun taas oikealla pystyy kikkailemaan ja heittämään. Eri temppuja on kunnioitettava kirjo, mutta niiden valjastamisessa pelaaja jätetään pitkälti omilleen. Muutaman legendaarisen pelaajan nopeat neuvot tai kikkojen kuvaukset ohjainasetuksissa tuntuvat turhan elitistiseltä lähestymistavalta uusille pelaajille. Noviisin on helpompaa lähteä etsimään apua kaveriporukasta tai esimerkiksi YouTuben syövereistä. Jos edellinen 2k:n NBA on tuttu, uuden opettelu luonnistunee suhteellisen näppärästi.

Graafiselta ilmeeltään peli jättää toivomisen varaa valikoiden ulkopuolella. Siinä missä eri NBA-tähtien lempiliikkeet muistuttavat monesti esikuviaan, ulkonäöltä tunnistaa harvan palloilijan. Muuten niin prameat animaatiot ja valikot saavat muun pelin näyttämään paljon huonommalta. Esimerkiksi My Careerissä joutuu otteluiden jälkeen lehdistötilaisuuksiin, jotka näyttävät ja kuulostavat sanalla sanoen surkeilta. Sama pätee myös managereiden haastatteluihin ennen alkavaa uraa.

NBA 2k13:n ääniraita on nimekäs ja sisältää pääasiassa räppiä. Kolikon kääntöpuolena pelintekijät ovat ilmeisesti joutuneet tekemään kompromissin kappalemäärässä. Suhteellisen lyhyt soittolista alkaa toistaa itseään muutaman pelikerran jälkeen.

2k Games palvelee fanikuntaansa mainiosti. NBA 2k13 ei ole missään nimessä huono nimike, vaikka tuntuukin julmetun vaikealta noviisille. Laaja ja monipuolinen koripallopeli ansaitsee kehunsa sarjan faneilta. Jos on kerran opetellut tikkuohjauksen selkärankaan, pääsee uudessa NBA 2k:ssa nopeasti kärryille muutoksista ja luultavasti nauttii joka hetkestä sen jälkeen. Muille täytyy toivoa pitkää pinnaa tai suositella helpommin lähestyttävää koripalloilua. Esimerkiksi ladattava NBA Jam on bilepelinä mainio, mutta läheskään samanlaista syvyyttä se ei tarjoa kuin NBA 2k13.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi