Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

New Super Mario Bros. U

Siinä missä Nintendo Land keskittyy esittelemään Wii U:n ohjaimen ominaisuuksia, vetoapua konsolin myynteihin haetaan vanhan tutun putkimiehen charmista. Tuoko Marion ensimmäinen teräväpiirtoesiintyminen mieleen kesäiset kukkakedot vai tuoksahtaako peli koopan jätöksiltä? Sehän selviää lukemalla eteenpäin.

Sama vanha tarina, osa 63

Vähemmän yllättäen Bowser punoo taas juoniaan Marion päänmenoksi. Tällä kertaa Peachin emännöimä teehetki keskeytyy, kun pahalainen kidnappaa prinsessan kesken kaiken ja sinkauttaa Marion kumppaneineen pippurin kasvumaille. Viiksekäs sankari ei jää neuvottomaksi, vaan pistää saman tien juoksuksi. Näin alkaa pitkä ja jännittävä matka läpi useiden erilaisten maailmojen kohti pulassa olevaa neitoa.

New Super Mario Bros. U muistuttaa rakenteeltaan legendaarisen Super Nintendon Super Mario Worldia. Pelin maailma on tehty yhtenäiseksi suureksi kartaksi, jossa edetään kenttä ja linna kerrallaan. Välillä poiketaan kiperissä kummitustaloissa, joissa eteneminen ei ole aina itsestään selvää. Tasojen välilläkin riittää pientä tapahtumaa sienitaloissa tai erinäisissä kohtaamisissa tietynlaisten vihollisten kanssa. Molemmista voittaa palkinnoksi etenemistä helpottavia tavaroita tai lisäelämiä. Yoshi-dinosaurustakaan vauvoineen ei ole unohdettu: ajoittain hänestä sekä jälkikasvusta saa korvaamatonta apua Bowserin kätyreitä vastaan.

Marion aikaisempiin kaksiulotteisiin edesottamuksiin tutustuneet ovat välittömästi kotonaan. Pelaamiseen tarvitaan vain ristiohjain sekä kaksi nappia, joista toisella hypätään ja toisella juostaan nopeampaa. Kentistä kerätään kolikoita, suurentavia sieniä, sun muuta mukavaa. Uusiakin temppuja on opittu, sillä jo alkuvaiheilla esiteltävä tammenterho antaa liito-oravamaisia ominaisuuksia. Kentät ovat täynnä salaisuuksia, joiden etsimiseen saa kulutettua hetken jos toisenkin. Osa tasoista sisältää salaisia reittejä, jotka avaavat uusia alueita maailmankartalla. Sisältöä siis piisaa useammaksi illaksi.

Terävät tasangot

Graafisesti New Super Mario Bros. U ei ehkä esittele Wii U:n tehoja kovinkaan kummoisesti, mutta se on omalla tavallaan varsin kaunis peli. Nintendolle tyypilliseen tapaan värejä käytetään rohkeasti, ja tietyt uudet elementit sopivat täydellisesti sarjan peruskuvastoon. Kenttien taustoissa on enemmän syvyyttä ja yksityiskohtia kuin aiemmissa osissa. Siellä täällä pelaaja pääsee nauttimaan varsin tunnelmallisista valaistusefekteistä, jotka maustavat pelinautintoa omalla kauniilla tavallaan. Musiikit ja ääniefektit ovat tuttua huttua sarjan historiasta, eikä mitään uutta ja mullistavaa ole juurikaan tiedossa. Audiovisuaalinen puoli kuitenkin toimii, luoden kokonaisuudesta varsin mariomaisen kokemuksen.

Jo Wiin ajoilta tuttu moninpeli on löytänyt tiensä viiksivallun uusimpaan seikkailuun. Neljä pelaajaa voi suorittaa kenttiä joko auttaen toisiaan tai vaikeuttaen toistensa hyppelyä entisestään. Lisäohjaimina käytetään wiimoteja, jotka toimivat Wii U:ssa ongelmitta. Uutena jujuna Boost Mode -tilassa mukaan voi ottaa viidennenkin kaverin, joka näytöllistä ohjainta käyttäen piirtää kenttiin vähitellen katoavia alustoja hyppelyä helpottamaan. Viides pelaaja pystyy toki auttamisen sijasta vaikeuttamaan muiden etenemistä, mikä luo kokemukseen oman hauskuutensa. Parhaimmillaan moninpeli on hektistä ja jännittävää menoa, pahimmillaan yhtä kaaosta. Hyviä nauruja se kirvoittaa yhtä kaikki.

New Super Mario Bros. U sisältää myös haastetilan, jossa todelliset taidot punnitaan. Tutuissa maisemissa tapahtuvat tehtävät asettavat eri tavoitteita, jotka on suoritettava useimmiten aikarajan puitteissa. 3DS:n Mariosta tuttu Coin Rush on jälleen mukana, ja kolikkoja voi ahnehtia yksin tai kavereiden kanssa. Moninpeleissä ei enää tarvitse tyytyä ennalta määrättyihin Sienivaltakunnan asukkeihin, sillä pelattavaksi voi valita Mii-hahmoja. Wii U:n nettipalvelu Miiversen mukanaan tuomia ominaisuuksia ei valitettavasti ollut vielä mahdollista päästä kokeilemaan.

Yksinpelissä Wii U:n ohjaimen kosketusnäytölle ei ole käyttöä, ellei pelikuvaa halua seurata välillä pienemmältä ruudulta. Konsoli lähettää kuvasignaalia kapulaan kaiken aikaa, joten pelaamista ei tarvitse keskeyttää, jos televisiolle tulee muuta käyttöä. Näppärän toiminnon avulla Marion saa vaikka mukaansa sänkyyn, mikäli Wii U:n ja ohjaimen välissä ei ole liikaa esteitä. Pienen näytön kuva on terävä ja sopivan kirkas hieman valoisampaankin huoneeseen.

Ei ihmeitä, ei valittamista

New Super Mario Bros. U on rakkaudella suunniteltu kokonaisuus, jolla kosiskellaan vanhoja faneja. Etenkin loppuvaiheilla se herättää parhaimmillaan ihmetystä, jota sarjan parissa ei ole koettu sitten Super Mario Worldin. Haastettakin on lisätty verrattuna sarjan pariin aikaisempaan osaan, mutta turhautumista pääsee harvoin syntymään. Vaikka kyseessä ei ole erityisen omaperäinen tekele, peli tarjoaa laadukasta tasohyppelyä haalarihemmon ystäville. Ei tämän vuoksi välttämättä kannata konsolia ostaa, mutta jos Wii U on jo hankinnassa uusi Mario ei petä. Viides tähti silkasta nostalgian huumasta.

Galleria: 

Kommentit

Kiitos mielenkiintoisesta arvostelusta! NSMB U on varmasti yksi Wii U:n odotetuimmista julkaisupeleistä ja Nintendon nimikkeistä kenties juuri se odotetuin. Siksi onkin hienoa, että uutuuskonsolin (ja samalla koko uuden konsolisukupolven) arvostelut käynnistyvät KFIN:issä juuri tällä pelillä. Ja täydet viisi tähteä, tästä on hyvä jatkaa...

Ja alusta vaihdettu oikeaksi.

Pahoittelut tekniikkapäivitysten hitaudesta :)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi