New Super Mario Bros. Wii

Nintendon DS-käsikonsolin suurimmaksi hitiksi noussut New Super Mario Bros. osoitti, että vanhassa on vielä voimaa. Perinteinen 2D-tasoloikka viehättää ja vetää mukaansa pelaajia vuosi vuoden perään. DS-version menestys innosti Nintendoa kehittämään uuden retrohenkisen Mario-tasoloikan kotikonsolillekin – lähes 20 vuotta edellisen jälkeen. Täysin vanhan toistoon ei kuitenkaan tarvitse tyytyä, sillä tällä kertaa tasoja voi tahkota myös yhdessä kavereiden kanssa.
 

Pikkuveljen jalanjäljissä

Pelin nimi itsessään kertoo jo paljon. New Super Mario Bros. Wii muistuttaa monilta osin yli kolme vuotta sitten DS:lle julkaistua pikkuveljeään. Graafinen tyyli on säilytetty, vaikka ulosanti on tehokkaammalla kotikonsolilla luonnollisesti näyttävämpää. Kentät ja hahmot ovat Mario-peleille tyypillisesti siistin yksinkertaisia ja viehättävän värikkäitä. Jos ei grafiikassa ole juurikaan moitittavaa, niin vielä vähemmän musiikeissa. Musiikkiraita ja ääniefektit ovat timantinkovaa Mario-laatua. Vaihteluakin ympäristön mukaista tunnelmaa luovissa melodioissa riittää, joten biisit eivät pääse puuduttamaan.

Ohjaus hoituu perinteiseen tyyliin pitämällä Wiimotea poikittain kädessä. Ristiohjaimella liikutetaan pelihahmoa, 1- ja 2-napeilla juostaan ja hypitään. Tällä saralla ei siis ole mitään uutta. Pienen lisän kontrolleihin tuovat ohjainta heilauttamalla aktivoitavat toiminnot, joita ovat muun muassa ilmassa pyörähtäminen ja kaverin nostaminen harteille moninpelissä. Ohjaustuntuma on samankaltainen kuin DS-versiossa. Hahmo vastaa liikkeisiin pienellä viiveellä eikä veitsenterävästi vanhojen Mariojen tapaan. Pienen totuttelun jälkeen ohjauksen kanssa on kuitenkin kuin kotonaan, ja millintarkkojen loikkien onnistuminen on vain itsestään kiinni. Vaihtoehtoisesti voi käyttää myös Wiimoten ja Nunchukin yhdistelmää, jolloin Nunchukin tatilla liikutetaan hahmoa ja kapulan napeilla hoidetaan muut toiminnot. Tämä ohjaustyyli ei tunnu kuitenkaan läheskään yhtä luontevalta tällaiseen tasoloikkaan – vanhassa vara parempi.

Kentästä toiseen siirryttäessä liikutaan tuttuun tapaan karttaruudulla. Tavallisten kenttien lisäksi kartalla on sienitaloja, joista voi saada lisäelämiä tai bonusesineitä. Kentät on jaettu kahdeksaan maailmaan, joissa jokaisessa on omanlainen ympäristö. Pomppimaan pääsee muun muassa aavikolla, jäällä ja pilvien päällä – niin kuin monesti aiemminkin. Itse kentistä löytyy paljon vanhoista osista tuttuja elementtejä, mutta mukana on myös monia uusia oivalluksia. Esimerkiksi Wiimoten liikkeentunnistusta käytetään hyväksi joidenkin tasojen liikuttelussa samalla, kun ristiohjaimella ohjataan omaa hahmoa. Kallistustoiminnot ovat tervetullut lisä kenttien kiemuroihin; ne eivät tunnu väkinäisiltä väkerryksiltä. Pelissä on sopivassa suhteessa uutta ja vanhaa niin, että se tuntuu ehdalta entisaikojen Mariolta mutta samalla myös uunituoreelta tasoloikkatapaukselta. Yksittäisenä poimintana on vielä mainittava viimeinen taisto Bowserin kanssa: eeppisiin mittasuhteisiin paisuva kujanjuoksu ei jätä kylmäksi.

Mariolla on tuttuun tapaan käytössään paljon erilaisia bonusesineitä, joita saa sekä kentistä että erillisistä sienitaloista. Esineitä jaetaan varsin auliisti, ja niitä kertyykin nopeasti suuret määrät varastoon, josta niitä voi käyttää aina karttaruudulla liikkuessa. Vanhoista osista tuttujen sienten, tulikukkien ja tähtien sekä DS-versiosta tutun minisienen lisäksi pelissä on myös kolme täysin uutta bonusesinettä. Jääkukka on ikään kuin tulikukan vastakohta – sillä voi ampua vihollisen jääkalikaksi. Propelliasulla voi leijailla ilmassa jonkin matkaa ja pingviinipuvulla pääsee liukumaan jäällä ja vedessä. Uudet asut tuovat tasohyppelyyn syvyyttä ja mukavaa vaihtelua. Ne toimivat hyvin, mahdollistavat uusia kikkoja ja niitä on hauska käyttää.

Konkarille ja keltanokalle

Myös kokemattomat pelaajat pääsevät käsiksi kenttien salaisuuksiin, sillä mukana on suuri valikoima tähtikolikoilla avattavia vinkkivideoita. Videoilla näytetään muun muassa kenttien vaihtoehtoisia maaleja ja tapoja saada helposti täydet elämät. Aloittelijaa on ajateltu myös uudella Super Guide -ominaisuudella, jolle voi antaa ohjakset, jos kuolee samassa kohdassa riittävän monta kertaa. Tällöin kone alkaa pelata kenttää itse alusta lähtien, mutta ohjauksen voi ottaa takaisin hyppysiinsä milloin tahansa. Super Guide toimii hyvin, sillä Mario-konkari saattaa läpäistä pelin jopa tietämättä koko ominaisuudesta, mutta se estää kokemattomampaa pelaajaa jäämästä jumiin ja turhautumasta liian hankalissa kohdissa. Luultavasti Super Guiden ansiosta vaikeustasoa on selvästi nostettu edellisestä, turhankin helposta käsikonsoli-Mariosta.

New Super Mario Bros. Wiin läpäisemiseen menee arviolta viidestä kymmeneen tuntia, riippuen tietysti pelitaidoista ja -tyylistä. Kenttiä on aivan riittävästi, sillä sienimaailmassa seikkaileminen ei missään tapauksessa lopu Bowserin kukistamiseen. Tasojen salaisuuksia kalutessa vierähtää tovi jos toinenkin. Kentissä on myös DS-versiosta tuttuja tähtikolikoita, joiden kerääminen palkitaan, kun pelin on läpäissyt. Eniten uudelleenpeluuarvoa antaa kuitenkin moninpeli.

Kovimmat karkelot kavereiden kanssa

New Super Mario Bros. Wii on ehdottomasti parhaimmillaan kaveriporukassa. Saman koneen ääressä puikkoihin pääsee korkeintaan neljä pelaajaa. Mukaan pääsee vaivattomasti, sillä karkeloihin voi liittyä aina kenttien välillä. Jokainen pelaaja ohjaa omaan hahmoaan, kerää ja käyttää omat esineensä ja etenee omaan tahtiin. Käytännössä moninpelissä voi edetä joko saumattomaan yhteistyöhön pyrkien tai toisiaan vastaan kisaillen ja kamppailen. Omassa peliporukassa jälkimmäinen osoittautui suositummaksi. Riemunkiljahdukset raikuivat, kun joku nappasi bonusesineen muiden nenän edestä. Ja kun heti perään kaveri pomppaa päälle rotkon yllä, ei manailulta voi välttyä. Kentissä voi kisailla myös nopeudesta – kaverin jäädessä tarpeeksi jälkeen hän putoaa kyydistä ja menettää elämän. Mukaan menoon pääsee kuitenkin samantien, sillä kuollut hahmo leijailee takaisin kentälle kuplassa, jonka muut voivat puhkoa. Yhteistyössä voi esimerkiksi avittaa kavereita propellipuvulla vaikeisiin paikkoihin. Kaikki ruudulla näkyvät viholliset taas voi tainnuttaa tömäyttämällä maankamaraa samanaikaisesti.

Moninpeli on äärimmäisen hektistä ja hauskaa, ja tunnelma nousee nopeasti kattoon kaveriporukalla saman telkkarin ympärillä tahkotessa. Aikaisemmin olisin voinut lyödä pääni pantiksi siitä, että kivenkovaa Super Mario Worldia parempaa 2D-tasoloikkaa ei pelaajakunta enää näe, mutta New Super Mario Bros. Wiin moninpeliä paukuttaessa on pakko miettiä uudestaan. Ainakin lähelle sitä entisaikojen fiilistä, tasoloikan tuoreutta ja hyppimisen riemua sen parissa pääsee.

Online-tuki uudesta Mariosta puuttuu tyystin, mikä on harmillista, jos paikallista peliseuraa ei ole. Eritoten yhteistyössä eteneminen olisi varmasti antoisaa myös verkon välityksellä. Nintendon peliguru Shigeru Miyamoto perusteli verkkotuen puutetta sillä, että Wiin suorituskyky viedään jo nyt äärirajoilleen. New Super Mario Bros. Onlinea täytynee siis odottaa seuraavaan konsolisukupolveen.

Tarinatilan moninpelin lisäksi porukassa pääsee kisailemaan myös Free Mode- ja Coin Battle -tiloissa. Ensimmäinen ei juurikaan eroa pääpelistä: siinä voi valita suoraan pelattavan kentän listasta ilman karttaruudulla liikkumista, ja kentän lopussa annetaan jokaisen pelaajan pisteet vertailtavaksi. Coin Battlessa kentistä kerätään kilpaa kolikoita, ja luonnollisesti eniten kerännyt voittaa erän. Erityisesti Coin Battle on ihan mukavaa vaihtelua varsinaiselle moninpelille, mutta kummatkin pelimuodot tuovat sen rinnalle lopulta melko vähän lisäarvoa. Ehkä niiden sijaan mukaan olisi voinut pistää esimerkiksi isomman tukun erilaisia minipelejä vaihtelua tuomaan.

New Super Mario Bros. Wiistä on vaikea löytää valitettavaa. Jo yksinpelinä rahoilleen saa riittävästi vastinetta, mutta moninpeli tekee uudesta Mariosta vielä monin verroin maistuvamman. Sienimaailmassa pomppiminen kilpaa kavereiden kanssa on yksinkertaisesti hulvattoman hauskaa hupia. Edellisvuoden ”Paras Wii-peli” -palkintoja kahminut tasoloikka on maineensa ja menestyksensä ansainnut.

Galleria: 

Kommentit

"Ainakin lähelle sitä entisaikojen fiilistä, tasoloikan tuoreutta ja hyppimisen riemua sen parissa pääsee."

Ihmeellistä miten tämä aina oikeuttaa viiteen tähteen, yhä uudelleen, uudelleen ...

No mitä minä täällä toisten iloa pilaamassa..

Itse antaisin pelille 6 tähteä :D

Nytkö vasta tämän arvostelu saatiin ulos?

En kyllä itse täysiä pisteitä tälle antaisi. Muutamaa uutta power-uppia ja moninpeliä lukuun ottamatta voisi luulla, että kyseessä on suora portti DS:n New Super Mario Bros:sta.

Näin muuten NSMB Wii oli kyllä ihan mukava peli. Koopalingsien näkeminen oli kiva yllätys, kyllähän ne pieksee Bowser juniorin ihan 100-0. Taattua laatua, vaikka olikin vähän liian samanlainen New Super Mario Bros:n kanssa.

Mutta, Zuor! Entä jos pelaajalla ei ole DS:ää? Jos se ei ole päässyt pelaamaan sitä? Ja eikös tässä ole uudet kentät sun muut? Siis korjaa vain jos olen väärässä tuosta kentistä. Ja vaikka olisikin samat kentät, DS versiokin on täyttä terästä. Joten miksipäs ei antaa 5 tähteä?

Hyvä arvostelu. Tämä on kyllä vähän tämmöinen rajatapaus, 4 tähteä tuntuu liian vähältä ja 5 tähteä ehkä himpun verran yläkanttiin. Mutta kyllähän tuo moninpeli erottaa peliä jo niin paljon DS-versiosta että on tämä enemmän kuin pelkkä porttaus.

Sitten odotellaankin Retro Mario Bros. 3DS:ää. Jos vaikka saataisiin väistellä Head Trackingillä 3d kiviä :p

"Mutta, Zuor! Entä jos pelaajalla ei ole DS:ää? Jos se ei ole päässyt pelaamaan sitä? Ja eikös tässä ole uudet kentät sun muut? Siis korjaa vain jos olen väärässä tuosta kentistä. Ja vaikka olisikin samat kentät, DS versiokin on täyttä terästä. Joten miksipäs ei antaa 5 tähteä? "

Uudet kentät on juu.

Kuitenkin, itse olen DS:n version hakannut pariinkin kertaan, joten NSMBWii oli pienoinen pettymys. Sen takia sanoinkin, että en itse välttämättä 5/5 antaisi kyseiselle pelille. Mutta sehän on vain oma mielipiteeni, tottakai arvostelija saa antaa 5 tähteä.

Tietty. Halusin vain tietää hieman lisää että minkä takia tämä ei sinusta ollut 5 tähden julkaisu. :)

Jonkin verran olen tätä pelannut kaverin kanssa. Aika vähän, mutta jonkin verran.

Pari asiaa mua tässä suuresti häiritsee. Yksi on se, että nelinpelissä, jos haluaisi oikeasti tehdä yhteistyötä, tönii kavereita ihan liian helposti, ja yleensä ensimmäisen tippuminen rotkoon aiheuttaa muidenkin kuoleman, kun peli pysähtyy noin puoleksi sekunniksi, joka hankaloittaa toimintaa. Yhtään ei auta, että juoksemisen jälkeen Mario liukuu hetken kuin jäisellä alustalla, eikä pysähdy heti. :( Nämä kyrpivät minua välillä ihan prkleesti, mutta muuten oikein hauska tapaus. Pitäisi ostaa itsekin.

Moninpeli kuulostaa hyvältä. :)

Mahtava peli. Neljästään on vaan vähän turhan helppo. Normaalilla wiimotella pelattaessa on vaan vasen peukku kipeenä ku on pelanniu niin tosissaan... :D

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi