NHL 12

Tervetuloa takaisin, Winnipeg Jets

Electronic Arts julkaisi uuden NHL-pelinsä parahiksi maailman parhaan jääkiekkosarjan alkamisen kynnyksellä. Käyttäjät pääsevät näin pelaamaan uudelleensyntyneellä Winnipeg Jetsillä, vaikka joukkue ei ole vielä palannut parrasvaloihin pitkän korpivaelluksensa päätteeksi. EA:n maineikas urheilupelisarja saavuttaa tällä julkaisulla 20 vuoden iän, ja juhlavuoden kunniaksi tarjolla on erinomaista virtuaalikiekkoa. Vuosi sitten nähty NHL 11 yhdisti onnistuneesti realismin ja viihteellisyyden. Uusi peli jatkaa samalla hyväksi havaitulla linjalla.

Fyysinen preesens

NHL 12 muistuttaa pelattavuudeltaan edeltäjäänsä. Rannelaukaukset ja lämärit lähtevät entiseen malliin, eikä ohjaimen oikean tatin käyttäminen kikkailuun ole sekään uusi juttu. Lisäsäpinää tuovat lähinnä fyysiseen peliin liittyvät parannukset, kuten hajoavat mailat, särkyvät pleksit, paikoiltaan lähtevät maalit, päästä lähtevät kypärät sekä mahdollisuus taklata maalivahteja. Veräjänvartijat tunnettiin aiemmissa NHL-peleissä koskemattomuudestaan. Nyt heitä pystyy hiillostamaan esimerkiksi pienillä vihellyksen jälkeisillä koiruuksilla. Maalivahdit voivat tosin vastata samalla mitalla, sillä he pystyvät NHL 12:ssa tappelemaan. Jääkiekon suolana tunnettujen joukkotappelujen näkeminen jää kuitenkin edelleen haaveeksi.

Pelitilat ovat vanhoja tuttuja, mutta niitä on viilailtu paremmiksi. Be a Pro -ura alkaa nyt varhaisemmasta vaiheesta, kun pelaaja hyppää CHL-kaukaloon 16-vuotiaana juniorina. Electronic Arts ojentaa lisäksi kättään feministeille, sillä luodusta pelaajasta voi tehdä naispuolisen. Be a GM -manageritilaa on muuteltu realistisimmilla loukkaantumisilla ja tasapainotetuimmilla palkoilla, kun taas oman unelmajoukkueen kokoaminen onnistuu edelleen korttipohjaisessa Hockey Ultimate Teamissä. HUT sisältää nyt loukkaantumiset ja mahdollisuuden haastaa muiden käyttäjien joukkueita. Kausia ja pudotuspelejä voi pelata NHL:n ja sen alasarjojen lisäksi Tsekin, Ruotsin, Sveitsin ja Suomen liigoissa, mutta venäläistä KHL:ää ei edelleenkään ole mukana.

Verkkopeli toimii erinomaisesti, kuten Electronic Artsin suuruiselta yhtiöltä sopii odottaa. Nettihurmoksen pariin pääsee tosin vain käyttämällä uuden pelin mukana jaettavaa koodia, joten käytettyjen kappaleiden ostajat ovat jälleen vaikeuksissa. Verkkokamppailut toimivat sentään tökkimättä ja kaatuilematta. Kokoontumistilat ovat täynnä väkeä, joten niin yksittäisten otteluiden kuin täysien kausienkin pelaaminen onnistuu. Moninpeli on tunnetusti urheilupelien suola, eikä tämä NHL ole poikkeus. Yksin tahkoamiseen kyllästyy ennen pitkää hyvästä tekoälystä huolimatta. Tietokonevastustaja oppii puolustamaan paremmin, jos ihmispelaaja yrittää koko ajan samaa kuviota, mutta liikehtii muuten ennalta-arvattavasti. Toinen keinoälyyn liittyvä kummallinen piirre on maalivahtien avuttomuus heidän käsitellessään kiekkoa. Etenkin maalin taakse siirtymisessä tuntuu olevan huomattavia vaikeuksia.

NHL 12:ssa on mahdollisuus pelata ulkojäillä ja paukkupakkasilla miteltävää Winter Classicia. Virtuaalinen talviklassikko on tosin lähinnä kuriositeetti, sillä esimerkiksi ottelun aikana tupruttava lumisade ei vaikuta pelattavuuteen mihinkään. Paljon mielenkiintoisempi lisä on Be a Pro -tilan inspiroima Be a Legend, jossa astutaan jonkin uraansa aloittelevan NHL-legendan saappaisiin. Ikävä kyllä valittavana on vain muutama iso nimi, kuten Wayne Gretzky ja Ray Bourque. Be a Legend tarvitsisi lisää lihaa luittensa ympärille.

Jatkoaika

Otteluiden fyysisyyttä korostaakseen tekijät ovat päätyneet outoon ratkaisuun, jossa katkojen uusinnoissa näytetään vain taklauksia. Maalitilanteilla tai näyttävillä syöttökuvioilla ei siis päästä herkuttelemaan. Tässä olisi edelleen parantamisen varaa, vaikka muuten NHL 12:n toteutus on erinomaista. Valikot eivät ole turhan raskaita ja valtavaa tilastomäärää pääsee vilkuilemaan vain halutessa. Luistelu- ja mailankäsittelyanimaatioita on hiottu jonkin verran, että pelaajat erottuisivat enemmän toisistaan. Peli näyttää näin ollen rahtusen verran paremmalta kuin vuosi sitten. Musiikki on sen sijaan huonontunut, sillä miehekkään Judas Priestin soittoa lukuun ottamatta ämyreistä raikaa järkyttävän huonoja lauluja. Levylautasella on muun muassa Billy Idolia ja Beady Eyeta. Efektit ja selostus ovat sentään viime vuoden tasolla.

NHL 12 sisältää lähinnä kosmeettisia uudistuksia, mutta kyseessä on yhtä kaikki laadukas jääkiekkopeli. Meidän suomalaisten jääkiekkoinnosta kertoo jotain se, että Electronic Artsin uusi NHL pisti heti ilmestyessään myyntiennätykset uusiksi. Tässä ei ole mitään ihmeellistä, sillä käsillä on sopivan realistinen ja tarpeeksi viihdyttävä urheilupeli. Lisääntynyt fyysisyys tuo otteluihin sopivasti lisämaustetta. Hyökkäys ei enää ole paras puolustus, vaan myös puolustavalla joukkueella on käytössään uusia taklausaseita. Tästä on hyvä jatkaa.

Galleria: 

Kommentit

Voiko samalla konsolilla olla 1-7 pelaajaa?

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi