NHL 2K6

SEGA:n ja 2K Sportsin NHL 2K -sarja on ollut jo pitkään ainoa kova haastaja EA:n jääkiekkoimperiumille. 2000-luvun ensimmäisen viiden vuoden aikana sarja kyykytti EA:n vastaavaa tylyin numeroin, mutta viime aikoina tahti on taantunut. Myyntiluvuissa sarja ei ole koskaan pärjännyt, mikä ei kyllä ole ihmekään ottaen huomioon julkaisijan omituisen Eurooppa-politiikan.

Siinä missä 2K5 seisoi kuukausia valmiina odottamassa Euroopan julkaisua, kesti 2K6:lla liki vuoden löytää tiensä vanhalle mantereelle. Taisikin käydä niin, että kun peli lopulta ilmestyi kauppoihin huhtikuun lopulla, harvaa jaksoi enää kiinnostaa.

Miksi korjata sitä mikä...

Olisi väärin sanoa, että 2K6 olisi huonontunut edellisosasta. Tai, että se, mikä sarjassa on aina ollut loistavaa, olisi hetkessä kadottanut merkityksensä. 2K6 parantaa aikaisemmista osista, mutta vain vähän. Valitettavasti mukana on edelleen myös sarjaa aiemmin vaivanneita bugeja. Peli on kuitenkin rakennettu pitkälti vielä vanhan sukupolven ehdoilla ja oletettavasti vanhan koodin päälle, mikä selittää osittain osasta toiseen siirtyneitä lapsuksia. Samoista syistä 2K6 myös tuntuu pohjimmiltaan samalta kuin edeltäjänsä.

Peruselementit ovat kunnossa. Pelitiloista löytyy sarjan ystäville tuttua sisältöä eli tarjolla on yksittäistä ottelua, kautta, franchise-moodia ja minipelejä. Tarjontaa on jo niin paljon, että uuden lisääminen olisikin melkoinen haaste. Pelaamaan pääsee myös Livessä, ja jopa nettiliigoja tuetaan.

Pelattavuus on aina ollut sarjan vahvimpia lenkkejä. Säätövaraa löytyy aikaisempaakin enemmän ja mukaan on myös tuotu uusia ominaisuuksia, joiden hyödyllisyydestä jokaisella on varmasti omat mielipiteensä. Omaan makuun maalivahdilla torjuminen on liian kömpelöä nopeatempoiseen peliin. Toisena turhahkona uudistuksena pelin hallintamittareita hyödynnetään nyt toisen joukkueen pelimekaniikkaa estävänä tekijänä. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä kun joukkue saa pelistä selkeän hallinnan, pystyy se estämään toista joukkuetta käyttämästä esimerkiksi laukauksia suoraan syötöstä.

Hyvääkin löytyy, kuten uusi syöttöjärjestelmä. Napin painalluksella ilmestyy jokaisen pelaajan pään päälle omaa näppäintä kuvaava ikoni, jolla kiekon saa pelattua aina haluamalleen pelaajalle. Eritoten ylivoiman pyörityksessä tällä on taitavissa käsissä tuhoisa vaikutus. Muutoinkin oman joukkueen tekoäly tuntuu aikaisempaa toimivammalta, ja myös puolustajat osaavat nyt pelata hyökkäyspäässä siniviivan oikealla puolella. Oman joukkueensa pelaajia pystyy myös aikaisempaa monipuolisemmin ohjeistamaan otteluiden aikaisella "valmennuksella”. Ristiohjaimesta löytyvät komennot käskevät omia pelaajia esimerkiksi maalille maskimiehiksi, jolloin siniviivalaukaukset muuttuvat hetkessä erittäin toimivaksi maalintekotavaksi. Suorista laukauksista syntyvien maalien määrä on muutoinkin selvässä kasvussa.

Oman kauden pyörittäminen on kokenut parannusta, sillä nyt myös loukkaantumiset tuntuvat toimivan aikaisempaa paremmin ja tekoäly hoitaa omia joukkueitaan älykkäämmin. Sen sijaan peliä kaatavia bugeja on edelleen periytynyt tähänkin osaan, mikä on samanaikaisesti omituista ja naurettavaa.

Aika hankkia uudet pelipaidat

Jääkiekossa perinteet ovat aina arvossaan, mutta 2K-sarjan täytyisi luoda nahkansa uudestaan. Graafinen jälki on nimittäin peritty suoraan Xbox- ja PS2-versioista. Vaikka kehitystä on tapahtunut, tulevan syksyn NHL 07 ja NHL 2K7 näyttänevät viimein miltä uuden sukupolven jääkiekon tulee näyttää.

Äänipuolella on tapahtunut pelin suurin muutos. EA:n kaapattua ESPN-lisenssin 2K Sports oli pakotettu vaihtamaan selostajaparinsa. Vaikka Gary Thorne ja Bill Clement olivatkin loistavia, hoitaa myös uusi pari tehtävänsä kunnialla. Uusien selostusten takaa löytyy Hockey Night in Canada -ohjelman vakiopari Bob Cole ja Harry Neale, mutta uusia repliikkejä miehille ei ole kirjoittettu sen enempää kuin ennenkään. Muutoin äänet noudattaa pelin yleistä kaavaa eli paljon tuttua ja vähän uutta.

NHL 2K6 sisältää paljon hyvää ja selkeitä parannuksia, mistä 2K7:n toivoisi ammentavan. Kuitenkin julkaisuna 2K6 oli melkoinen outolintu. Euroopan julkaisupäivässä ei ollut mitään järkeä, eikä peli tainnut tarttua kuin kovimpien lätkäfanien mukaan.

Vanhan sukupolven koneilla pelaileville NHL 2K6 on varteenotettava hankinta, samoin kuin niille joille jääkiekko ei ole liian vakava asia. Kuitenkin uuden vuosipäivityksen kolkuttaessa jo hallin ovelle, kannattaa katseet suunnata tiiviisti kohti alkavaa kautta. NHL 2K7 ja NHL 07 lähtevät nimittäin molemmat nälkäisinä mestaruusjahtiin. KonsoliFIN palaa julkaisun jälkeen kaukaloon näiden pelien parissa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi