NHL 2K9

Kaunis ajatus

Wiille on julkaistu virtuaaliversioita monista eri urheilulajeista, mutta suomalaisesta näkökulmasta katsottuna eräs merkittävä laji on jäänyt vaille edustusta. Nyt asia on korjattu, sillä 2K Sports on ensimmäisenä julkaissut Wiille jääkiekkopelin, joka luonnollisesti kuuluu osaksi firman omaa NHL 2K -sarjaa. Tuoko NHL 2K9 Wii-pelaajien eteen liiketunnistusta hyödyntävää taitokiekkoa?

Ajatuksen tasolla Wiin pitäisi olla erinomainen alusta lätkäpelille. Osoittihan jo esimerkiksi Madden NFL 07 liiketunnistavan ohjauksen tekevät urheilupelin pelaamisesta erinomaisen hauskaa viihdettä. Periaatteessa kaiken pitäisi olla kunnossa. Syöttöpelin suhteen ollaan seurattu Pro Evolution Soccerin viitoittamalla uralla. Kiekko syötetään IR-osoittimen avulla halutulle pelaajalle A-nappia painamalla. Kun A-napin lisäksi painetaan B-liipaisinta, voi syöttöä jatkaa kolmannelle pelaajalle, mikä mahdollistaa jo varsin hienot pelikuviot. Rannelaukaus tapahtuu kapulaa heilauttamalla, ja kunnon lämäri lähtee pitämällä B-näppäintä pohjassa. Kiekkoilijaa ohjataan nunchukin tatilla.

Hyvä pelattavuus toimii intuitiivisesti, mutta tällä kertaa sellaisesta ei voi puhua. Jos kapulaa esimerkiksi heilauttaa eri tavalla, ei tämä ainakaan havaittavasti vaikuta laukauksen onnistumiseen, mikä vie idean koko liiketunnistukselta. Lisäksi pelistä puuttuu jostain syystä mahdollisuus laukauksen tähtäämiseen. Aluksi oletin, että heilautuksen suunta määrää mihin kohtaan maalia kiekkoa yrittää sijoittaa, mutta testien jälkeen luulo osoittautui vääräksi. Tietokone siis hoitaa laukauksien tähtäämisen pelaajan puolesta, mikä tekee maalien teosta ärsyttävän hankalaa.

Rumaa kiekkoa

Wiin NHL 2K9:n suurimmat ongelmat eivät kuitenkaan liity ohjaukseen vaan oikeastaan kaikkeen muuhun. Tekoälyohjelmointi on jäänyt erittäin pahasti puolitiehen. Esimerkiksi alivoimalla onnistuin kirjaimellisesti jäädyttämään tietokoneen hyökkäysyritykset yksinkertaisesti parkkeeraamalla oman puolustajani maalin eteen, jolloin tekoälyvastus hämmentyi niin pahasti, että pysäytti kaikki pelaajansa paikalleen. Toisiamme tovin tuijotettuamme alivoima päättyi ja tekoälykin heräsi koomastaan. Eikä tietokoneen pelisilmä muutenkaan vakuuta: syöttöpeli loistaa poissaolollaan, ja puolustuksessa tekoäly lähinnä jahtaa pelaajan kuljettamaa kiekkoa kuin alakoulun liikuntatunnilla.

Kaikkein luotaan työntävintä pelissä on sen ulkonäkö. Pelaajat eivät muistuta naamavärkkiensä perusteella oikeastaan edes ihmisiä vaan muovailuvahasta muotoiltuja humanoideja. Yhteneväisyyksiä todellisiin NHL-tähtiin on siten turha edes yrittää hakea. Kehonrakennekin näillä olennoilla on tylyn kulmikas ja tietenkin äärimmäisen sahalaitainen. Animoinnin mekaanisuudesta päätellen kyseessä ovatkin ehkä jääkiekkoa pelaavat robotit eivätkä ammattilaislätkäpelurit. Lisäksi valikot ovat 2K Sportsille ominaisesti vaikeita käyttää, mutta nyt ne vieläpä näyttävät suttuisilta. Edes äänitoteutus ei kestä tunkkaisuudessaan vertailua ainakaan EA:n tuotoksiin tehokonsoleilla.

Moni Wiin omistaja on varmasti odottanut innolla laitteen ensimmäistä jääkiekkopeliä, mutta valitettavasti odotusta kestää vielä ensi vuoteen. NHL 2K9 on ruma ja keskeneräinen. Sen ainoa kohokohta on syöttöpelin toteutus, joka toimii varsin nautittavasti. Muuten myös ohjaus vaatii kehittelyä. Moni on kauhulla odottanut EA:n nielaisevan kaikki urheilupelit itselleen, mutta NHL 2K9 Wiillä osoittaa, että myös 2K Sports tarvitsee kirittäjän motivoivaa vaikutusta.

Galleria: 

Kommentit

Todella ikävä lukea arvostelua. Arvostelu tottakai todella hyvä ja eittämättä oikeassa mutta niin kauan odottanut uutta NHL-peliä. Sekä ensin DS:lle ja nyt Wiille. Noh NHL06 löytyy Cubelta ja edelleen silloin tällöin käytössä. Todella suuri pettymys että tämä jäi tälläiseksi "tekeleeksi". Joululahjaksi toivottu mutta mitä pelistä on kuullut niin luultavasti jää pelaaminen muutamaan testikertaan.

Kunpa se EA alkaisi väsäämään Wiille lätkäpeliäkin..

Voihan ikävä että ei tästä pelistä tullut mitään kunnollista. Harmi.

No onneksi virtuaalikonsolista saa Ice Hockeyn... vuosipäivitykset vaan vähän jäljessä.

Huomaa kyllä että lätkä ei ole suuressa maailmassa samanlainen ilmiö kuin pohjoisissa maissa, NHL-pelit eivät juhli brittien tai jenkkien myyntilistoilla niin kuin Maddenit ja PESit.

Katsoin tästä mahtavan mainoksen ja näytti helve*in hyvältä! Näköjäänei sitten toteutus iha onnistunut. Ihme että wiin mainiolla ohjauksella ei saada kunnon lätkäpeliä aikaan :/

No huh huh. Ei peli nyt sentään noin huono ole kuin mitä arvostelu antaa ymmärtää. Itse olen ainakin pelin parissa ehtinyt kokea jo monia hyviä hetkiä ja peli on varmasti hyvä joululahja kiekosta pitäville Wiin omistajille. Voisin toki kokeilla sitä toistakin kiekkopelivaihtoehtoa, mutta kun sitä ei ole saatu aikaiseksi. Madden NFL:ssä ja PES:ssa liikutellaan kuitenkin ihan eri pelivälineitä.

Yhdyn kyllä moneen mielipiteeseen: valikot ovat aluksi sekavia, pelaajat näyttävät lähikuvissa rumilta, tekoälyyn on jäänyt parannettavaa ja kontrolleissakin oli aluksi opeteltavaa. Lisäksi en ole saanut uusista pelimoodeista (zamboni, pond hockey ja mini rink) mitään irti. Silti pelaaminen on hauskaa ja fiilistä on mukana.

Automaattisen tähtäyksen saa muuten asetuksista pois, jolloin laukauksia saa ohjattua "normaaliin" tapaan suuntaohjaimella. Samoin voi vähentää syötön avustusta jos syöttökuviot alkavat toimimaan jo liiankin hyvin.

"Automaattisen tähtäyksen saa muuten asetuksista pois, jolloin laukauksia saa ohjattua "normaaliin" tapaan suuntaohjaimella."

Kappas, kiitos huomiosta jos pitää paikkansa. Itse en jostain syystä löytänyt ja kun ohjekirjakaan ei asiassa neuvonut, oletin ominaisuuden puuttuvan kokonaan.

Pelin huonoutta tuo ei silti merkittävästi vähennä.

EDIT: käyppäs hurweli, kuin muutkin peliä pelanneet, laittamassa mielipide Gamerankingiin.

Pitihän tämäkin peli kokeilla, kun irtosi nyt 15 :lla. Ihmetyttää kyllä näinkin huono arvio. Ok - peli on ruma, mutta kaikki Wiin pelit ovat rumia. Pelin tuoksinnassa ei tosin rumuutta huomaa, koska itse animaatiot ovat ihan hyvännäköisiä. Tekoäly on huono, mutta se ainakin tuntuu ihan samalta kuin 360-version. 2k9 julkaistiin on raakileena näköjään kaikille alustoille. Syöttely on kivaa, samoin laukominen, kun ottaa auto aimin pois. Konetta vastaan tätä ei kyllä jaksaisi pelata juuri tuon huonon ai:n vuoksi, mutta kaverin kanssa ai toimii ihan hyvin. Kyllä tämä nyt vähintään kaksi tähteä ansaitsisi ja kouluarvosanoila 7+ :)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi