NHL2K3

Sega Sportsin vastine EA Sportsin NHL-sarjalle on päässyt jo kolmanteen osaansa, mutta silti uudistanut genreä raivokkaammin ja tehokkaammin kuin EA viidessä vuodessa. NHL2K3 on empimättä tähän mennessä realistisin jääkiekko-peli, tämäkös miellyttää kaikkia NHL-fanaatikkoja jos mikään. Sarja lähti rullaamaan Dreamcastilla yhtenä 2K-peleistä, muut olivat NBA2K ja NFL2K. 2K:t ylistettiin urheilu-pelien eliittikastiin, Segan jätettyä konsoli-bisneksen siirtyivät 2K-pelit multiplatformeiksi ja Sega antoi EA:lle todellisen haasteen.
Verrattuna NHL2003:n, NHL2K3 on ennen kaikkea realistinen, intensiivinen ja todella hauska urheilupeli sitten
Virtua Tenniksien.

Näin se toimii

Kenties toiseksi suurin syy miksi NHL2K3 NHL2003:n sijaan, on sen tarjoama haaste. Tätä ei kovin moni Matti Meikäläinen tajua, mutta haaste tuo mukanaan intensiivisyyden, intensiivisyys tuo hauskuuden, hauskuus taas
innoittaa pelaamaan yhä uudestaan. NHL2K3:sta on erittäin mukava pelata kavereiden kanssa, mutta tämä vaikeuttaa
kuvioiden tekemistä, mikäli kaverit eivät ole tapahtumista perillä. Pienen harjoittelun jälkeen kuitenkin homma
sujuu kuin tanssi ja hienoimmatkin kuviot taittuvat tuosta vain. NHL2K3:n äärellä huuto on kovaa kuin Suomi - Ruotsi
matseissa konsanaan, jos peliin eläytyy ja pääsee mukaan.

Live-tuki on se suurin syy, miksi NHL2K3 NHL2003:n sijaan. Kun kovasti tekee mieli läimiä kiekkoa, mutta kaverit eivät kerkeä tulla pelaamaan, tarjoaa Live apua tähän hätään. Valitettavasti kovin usein ei löydy ihmistenaikaan NHL2K3:lle läimijöitä Livestäkään, vaan kovimmat lätkä-fanit tulevat rapakon takaa. Mutta jostain kumman syystä kuitenkin pohjoisamerikkalaiset ja eurooppalaiset eivät pääse pelaamaan keskenään, japanilaisista puhumattakaan. Kun peliseuraa löytyy, on sen jokainen lagaamaton hetki antoisa. Urbaani legenda sanoo, että NHL2K3 lagaisi Live-sessioiden aikana, mutta allekirjoittaneelle ei moisia ongelmia tullut vastaan peliä häiritsevästi.
Antoisien otteluiden jälkeen vastapuoli tahtoo välttämättä revanssin ja tästä aiheutuu useiden otteluiden putki,
mikäs sen parempi. Ainakin toistaiseksi NHL2K3:lla on Livessä vielä niin pieni pelaajakunta, että ei tuota ongelmia
päästä 50 parhaimman kiekon läimijän joukkoon, mainittakoon että tilastot nollataan viikon välein. Jokaisella on siis
mahdollisuus olla paras edes sen hetken.

Flik-flak -sarja

Toisinaan epäreilu ja vajavainen tekoäly, All-stars ja Hall of Famer vaikeusasteilla, saa riemastumaan aika ajoin. Pelaajan tehdessä hyökkäyksessä kaiken mitä osaa, se kaikista epätodennäköisin liru-lämäri valuu jostakin vastustajan maaliin. Sama toki pätee toisinkin päin, mutta lähes kaikki koneen tekemät hyökkäys-kuvioit päätyvät maaliin. Tunne on silloin varsin hieno, kun kone tasoittaa ottelun viimeisellä minuutilla ja mättää jatkoajan ensimmäisellä minuutilla voittomaalin siniviivalta. Pro-tasolla kone on taas aivan liian helppo ja maaleja syntyy miltein mistä tahansa. Kultainen keskitie on pahasti hakusessa, toivottavasti vaikeusasteet saadaan optimoitua hieman paremmin seuraavaan osaan.

Valittavana on reilun 30 NHL-joukkueen ja neljän erikois-joukkueen lisäksi toistakymmentä tärkeintä maajoukkoetta. Valinnanvaraa on siis mistä valita. Joukkueiden tilastot ovat merkittävässä roolissa, enään ei pelaaja piekse tuosta vain heikoimmalla joukkueella NHL-sarjan ykköstä 10-0. Taidot merkitsevät kyllä paljon, mutta pelin kulkua täytyy ajatella tilastollisestikkin. Voittomahdollisuus on heikoimmallakin, mutta helpolla se ei irtoa.

Get on top

Franchise-tilassa pelaajalle annetaan mikä tahansa NHL-joukkue luotsattavaksi sarja ykköseksi. Pelaajan hommien ohella pääsee harrastamaan managerointia ja valmentamista. Pelaaja-kaupat muiden joukkueiden välillä käydään vaihtamalla ja tulevia lupauksia ostetaan pisteillä, joita on hyvin rajoitetusti. Vaihtaminen on yksitoikkoista, eikä tahtomansa pelaaja irtoa edes pelaajalla jolla on samat tilastot ja sama pelipaikka, vastassa kelpaa joko kaksi hyvää tai yksi parempi kuin vaihdettava. Loogista tietenkin, mutta rajoittaa rankasti pelaaja vaihtoja, eikä uusien ostamiseen ole siunattu kovinkaan paljoa pelinappuloita. Pidemmällä ajalla kaupat voivat käydä todella kalliiksi, kun vanhoille pitää "maksaa" uusitut sopimukset ja riippuen moni vuotinen se on. Hintoihin vaikuttaa tietenkin ikä, tilastot ja pelipaikka. Yli 85 pisteisestä maalivahdista pääsee pulittamaan yli 250p/vuosi ja useimmat näistä haluavat nelivuotisen sopimuksen. Kun haluamansa pelaaja-kaupat on käyty, voi muut jättää koneen huoleksi, jolloin tiimin kehityksestä tulee enemmän tai vähemmän automaattista. Mikäli joku joukkueessa loukkaantuu, kone hoitaa aukon pelaajan puolesta, tästä päästään kuitenkin yhteen ongelmaan. Kun tämä vahingoittunut pelaaja tulee takaisin kuntoon, kone ei laita häntä automaattisesti pelipaikalleen, viimeistään tässä vaiheessa pääsee perehtymään tilastojen ja lukujen ihmeelliseen maailmaan.

Joukkueen kehittäminen sarjan parhaimmaksi on työn takana. Mikäli tahtoo että kaikki menee niin kuin pitääkin, on itse hoidettava ne. Kuvioihin puuttuminen on melkein pakollista, riippuen joukkueen aggressiivisuudesta, useissa hyökkäyksissä seurana on vain toinen hyökkääjä ja loput joukkueesta tulevat vasta kun tilanne on ohi. Kovinkaan kattavaa valikoimaa ei ole, mutta pientä valmentamista pääsee harrastamaan, kovimmat tilastojen nysvääjät saattavat tuntea pientä tyhjyyttä säätämisen puutteessa.

Siitä ei pääse yli eikä ympäri, NHL2K3 on teknisesti urheilupelien eliittiä. Homma pelittää niin kuin pitääkin, eikä maaleja tehdä tuosta vain joka hyökkäyksellä. Vaatii hyvää päättelykykyä jo päästäkseen kovan puolustuksen läpi menettämättä kiekkoa, laukomisesta puhumattakaan. Hienot tilanteet päättyvät valitettavan usein puolustajan kiekon riistoon kun yrittää laukaista. Live-mätöissä näistä syntyy hektisiä tilanteita vastapuolen käännettyä koko homman päälaelleen. NHL2K3 näyttää hyvältä, mutta parantamisen varaa tietenkin löytyy. Onnistuneet taklaukset menevät tyylikkäästi perille ja vastaanottaja haukkaa hienossa, muttei liioitellussa kaaressa jäätä. Irtohampaita ja verta ei jäähän lennä vaikka taklauksesta aiheutuisikin loukkaantuminen, ironisesti useimmat taklaukset päätyvät kuitenkin antajan lievään loukkaantumiseen. Kuten useissa muissakin vastaavanlaisissa peleissä, yleisö ei anna kyllä aihetta hurraa-huudoille.

Jatkoaika

NHL2K3 on se mitä diehard lätkä-fanit ovat kauan odottaneet. Se yhdistää realismin, tilastot ja sujuvan kiekkoilun esimerkillisesti. Maaleja ei saa sutimalla tuosta vain maalin edessä, harhautus-näppäimiäkään ei 2K3:ssa ole liiakseen. Yksi ainoa nappi hoitaa yhden harhautus-kuvion, sillä ei kuitenkaan helposti maaleja tehdä, joten pelaajan itsensä täytyy pitää silmät auki avoimille paikoille ja mentävä empimättä. Kaikki maalit mitkä siunaantuvat omaksi hyväksi palkitsevat kummasti vaikeimmilla tasoilla, silloin tietää saavuttaneensa NHL2K3:ssa jotakin. Kontrollit on toteutettu niin mallikkaasti, että vastapuolen saamista maaleista ei voi syyttää muuta kuin itseään. Parissa omituisessa tilanteessa kuitenkin maalivahti onnistui jotenkin avaamaan kiekon omaan maaliin. Live kruunaa koko kokonaisuuden, taidoilla ja osaamisilla on kova näytönpaikka kun vastaan tulee Euroopan ykkönen. Itsensä veroisia pelaajia vastaan käytävistä otteluista ei puutu menoa ja meininkiä. Koska pelit eivät voi päättyä tasalukemiin, voi käydä niinkin harvinaisia tilanteita, että peli venyy seitsemänteen erään jolloin katsotaan kumman hermot ovat terästä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi