Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Orcs Must Die! (XBLA)

Tornipuolustuspelejä ja varsinkin niiden esiasteita on ollut olemassa jo parisenkymmentä vuotta, mutta vasta Flashpohjaiset selainpelit nostivat tyylilajin todenteolla pinnalle 2000-luvun puolivälissä. Pian ne kasvoivat ulos webbiselaimista erilaisille alustoille tietokoneista konsoleille. Erityisesti älypuhelimilla nämä yksinkertaiset strategiapelit ovat olleet kuin kotonaan.

Xbox Live Arcade -julkaisu Orcs Must Die! on monella tavoin perinteinen tornipuolustusgenren edustaja, mutta samalla se viilaa lajityyppiä entistä toimivampaan suuntaan. Pelissä pelaajan ohjastama sotamaagi heitetään puolustamaan ihmisten maailmaan johtavia taikaportteja valtavilta örkkilaumoilta. Taisteluja käydään sokkeloisissa linnoituksissa, joissa pelaaja taikoo erilaisia ansoja estämään vihulaisten pääsyä määränpäähänsä.

Jokaisen kentän alussa saa suunnitella ja rakennella rauhassa puolustuslinjoja, mutta rähinän alettua hyökkäysaaltojen välissä on vain kymmenkunta sekuntia aikaa paikata aukkoja. Ansoja voi luoda taisteluntuoksinan keskelläkin käyttämällä jokaisesta tapetusta örkistä tienattua rahaa. Kartat vaikeutuvat pelin edetessä: alkukentissä örkit on helppo pysäyttää pullonkauloihin, mutta myöhemmissä lauma vyöryy useaa erilaista reittiä pitkin. Onneksi urakkaa avitetaan jokaisen selvitetyn kartan jälkeen uudella ansamallilla. Myös vihollisia on montaa eri tyyppiä vikkelistä gobliineista lentäviin pirulaisiin ja kestävämpiin jättiläisiin, eikä mikään yksittäinen ansa tehoa kaikkiin örkkeihin.

Nuolesta polveen

Orcs Must Die! seuraa tornipuolustuspelien uutta tyyliä, jossa pelaajan rooli ei rajoitu ansojen sijoittamiseen linnoitusten käytäville. Tiheänkin ansaverkoston läpi luikahtaa helposti jokunen elävä örkki, joten maagi joutuu likaamaan käsiään suorassa taistelussa. Alkuun mörököllejä niitetään jousipyssyllä ja miekalla, mutta myös taistelua avitetaan uusilla taioilla. Pian käsistä lenteleekin tulipalloja ja salamoita.

Toiminta on riemastuttavan sähäkkää ja hurmeista: Ansat viipaloivat, murskaavat ja heittelevät peikkoja satamäärin pieninä paloina ympäri halleja. Samalla pelaaja säntäilee ympäri karttaa niittämässä hengissä selvinneet, ennen kuin liian moni örkki on päässyt pujahtamaan taikaportista. Väkivaltaa pehmennetään värikkääseen Disney-tyyliin toteutettujen hahmojen avulla, mikä ei ole omaperäinen ratkaisu, mutta ei vie mitään pois pelin hauskuudelta.

Peli tarjoaa 24 kenttää, jotka pelattuaan käytössä on 17 ansaa ja kuusi asetta, joiden avulla voi palata tahkomaan parempia tuloksia miltä tahansa pelatulta kartalta. Lisäksi avattuja ansoja ja aseita voi kehittää entistä paremmiksi. Tekemistä riittää kohtuullisen pitkäksi aikaa tornipuolustuspelien ystäville. Harmillisesti mukana ei ole minkäänlaista moninpeliä. Puitteet olisivat kuitenkin kunnossa yhteistyöpeliä varten Dungeon Defendersin tapaan. Yksinpelinä Orcs Must Die! kuitenkin edustaa tyylilajiaan mukavan räväkällä otteella.

Orcs Must Die! on saatavilla Live Arcadesta 1200 Microsoft-pisteellä.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi