Päivänsäde ja menninkäinen

Samalta sohvalta kahdestaan pelattavat yhteistyöpelit sopivat Nintendo Switchille kuin nakutettu. Onkin vaikea ymmärtää, miksi kyseisen genren luomuksia julkaistaan konsolille niin harmittavan vähän. Valoa tähän pimeään tyhjiöön tuo kuitenkin norjalaisen Henchman & Goonin kevyellä tasohyppelyllä maustettu pulmapeli Pode.

Käymme yhdessä ain, käymme aina rinnakkain

Pode kertoo sanattoman tarinan kahden hyvin erilaisen otuksen odottamattomasta ystävyydestä. Hehkuva lentotähti Glo tipahtaa yllättäen korkeuksista maan päälle. Tähtönen haluaisi palata kotiin, mutta ei tiedä miten päästä takaisin taivaalle. Apuun rientää tummanpuhuva kivenlohkare Bulder, joka keksii keinon auttaa uutta ystäväänsä. Yhdessä herttainen kaksikko suuntaa kohti mysteeristä Fjellheim-vuorta, tarkoituksenaan kivuta sen korkeimmalla huipulle.

Kummallakin hahmolla on käytössään erilaisia kykyjä, joita hyödynnetään pelin edetessä. Loistava tähtönen Glo tuo hehkullaan valon pimeyteen ja saa kasvit kasvamaan. Höyhenenkevyt pallero leijailee pidemmälle kuin painava ystävänsä sekä kävelee vetten pinnalla. Käteviin taitoihin kuuluu myös teleporttaus, jonka avulla Glo siirtää kaksikon vaikeasti saavutettaviin paikkoihin.

Kivenlohkare Bulder toimii pariskunnan fyysisesti vahvempana osapuolena. Sen tehtäväksi jääkin erilaisten kytkinten painaminen sekä raskaiden esineiden siirtäminen. Bulder pystyy myös syömään Glon suihinsa käyttäen lentotähteä taskulamppuna. Seikkailun aikana suurin osa työn taakasta lankeaa murikan olkapäille. Onneksi pelattavan hahmon vaihtaminen onnistuu yhdellä napin painalluksella.

Vuoren sisäinen viehättävä maailma hakee inspiraationsa norjalaisesta luonnosta ja taiteesta. Taustalla soiva rauhallinen musiikki täydentää kauniiden näkymien luomaa rentouttavaa tunnelmaa. Luolastot on jaettu pienempiin osuuksiin, jotka näyttävät sisälle astuttaessa karuilta ja elottomilta. Pelihahmot herättävät maailman pikkuhiljaa henkiin auroillaan. Pian niin lohduttoman harmaat maisemat ovat täynnä kukoistavia kasveja ja kukkasia. Tasot tuntuvat miellyttävän erilaisilta, eikä kahta samanlaista kenttää tule vastaan. Pieniä teknisiä ongelmia esiintyy, sillä ruudunpäivitys tipahtaa suurimmilla alueilla alhaiseksi aiheuttaen nykimistä.

Vaikka esteitä on, joskus tiellä kohtalon

Suurin osa Poden seurassa vietetystä ajasta käytetään erilaisten pulmien ratkomiseen. Päämäärä pysyy aina samana: pelaajien täytyy keksiä keino miten edetä huoneesta toiseen. Ongelmat ratkaistaan yhdistelemällä Glon ja Bulderin erikoistaitoja. Alkupään puzzlet ovat erittäin helppoja, eivätkä vaadi kovinkaan paljoa aivosolujen hiillostusta. Pikkuhiljaa dilemmat muuttuvat kuitenkin haastavammiksia, ja osa viimeisistä puzzleista vaatiikin jo melko runsasta pähkäilyä. Luolaston seiniltä löytyy vihjeitä ratkaisuihin, tosin ne eivät aina ole kovin selkeitä. Missään vaiheessa ei tule kuitenkaan vaivuttua epätoivoon pulmien vaikeuden takia.

Sivuroolia näyttelevä tasohyppely ei aina onnistu kovin sulavasti. Kuvakulmaa ei saa itse säädettyä, ja joskus tämä tuottaa ongelmia kielekkeeltä toiselle pomppiessa. Useasti hyppy suuntautuu väärin, koska syvyyden oikein arvioiminen on hankalaa. Podessa ei kuitenkaan pysty kuolemaan. Jos putoaa alas pimeään tyhjyyteen, niin hahmo singahtaa pikaisesti takaisin pelialueelle.

Suloisuuteen nojaava Pode on yksi parhaista Switchille julkaistuista yhteistyöpeleistä, josta voi halutessaan nautiskella myös yksin. Sen seurassa viettää mieluusti aikansa, eikä tylsyys pääse yllättämään missään vaiheessa. Pelattavaa olisi tietysti voinut olla enemmänkin. Nyt 25 euron arvoinen luomus jää hieman lyhyeksi. Pikkuisia teknisiä ongelmia tulee vastaan muutamia, mutta ne eivät pilaa rentouttavan seikkailun tunnelmaa. Sadesään sattuessa onkin hyvä hetki ottaa ystävää kädestä kiinni, ja käpertyä sohvalle nauttimaan Poden lumoavasta maailmasta.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi