Prison Break: The Conspiracy

Prison Break on hyvä esimerkki Lostin aloittamasta uuden, kunnianhimoisen TV-draaman noususta. Se on samalla myös vahva kilpailija Heroesille, kun etsitään TV-sarjaa, jonka taso putosi pahiten ensimmäisen kauden jälkeen. Prison Breakin ensimmäinen vuosi oli erittäin viihdyttävää ja nokkelaa tarinaa veljeänsä pelastamaan lähteneen Michael Scofieldin nerokkaasta suunnitelmasta paeta Fox Riverin pahamaineisesta vankilasta. Zootfly teki fiksusti valitessaan pelinsä pohjaksi sarjan ainoan hyvän kauden.

Hirmuinen salaliitto

Prison Break: The Conspiracy alkaa "The Companyn" toimistossa, jossa agentti Tom Paxton saa tehtäväkseen soluttautua Fox Riveriin. Hänen pitää selvittää, miksi Michael Scofield on ehdoin tahdoin antanut vangita itsensä. Syynhän kaikki muistavat: Scofieldin veli, Lincoln Burrows, on joutumassa sähkötuoliin tuomittuna murhasta, johon hän ei ollut syyllinen. Scofield on tehnyt hienostuneen pakosuunnitelman ja tallentanut sen yksityiskohdat koko vartalonsa peittävään tatuointiin. Paxtonin täytyy estää pako ja varmistaa, että Burrows teloitetaan.

Juonessa ei ole oikeastaan mitään yllättävää, sillä taustatarina on TV:stä tuttu. Paxtonin osuus tapahtumien kulussa on onnistuttu upottamaan sujuvasti aiemmin nähtyyn, eikä sarjan hahmojen esiintyminen ole samalla tavalla pakotetun oloista kuin järkyttävän kehnossa Lost: Via Domusissa. Köykäinen käsikirjoitus ei kuitenkaan tuo mitään uutta Prison Breakin tarinaan, ja harvat käänteet ovat naurettavia ja epäuskottavia.

Toteutus on lisenssipeliä tyypillisimmillään. Grafiikka ja animointi ovat kökköisiä ja ääninäyttely on muutamia sarjasta lainattujen esiintyjien lausahduksia lukuun ottamatta karmeaa laatua. Pelimekaniikkaa on jaksettu kehittää juuri sen verran, että tätä kehtaa kutsua videopeliksi.

Hurjaa toimintaa

Prison Break jakautuu karkeasti kolmenlaisiin osuuksiin: vapaahkoon tutkiskeluun, tappeluihin ja hiipimiseen. Leppoisammissa kohtauksissa Paxton pääsee tutustumaan vankilaan ja sen pihaan rajatuilla alueilla. Mitään syytä tutustumiseen ei ole, koska mistään ei löydy mitään kerättävää tai tutkittavaa. Joka puolella seisoskelee flegmaattisia äijiä, joiden kanssa pääsee harjoittelemaan päähänlyöntikisoja. Kutsu tällaiseen esitetään mojauttamalla toista kaverillisesti päin näköä.

Tärkeä ajanviettotapa Fox Riverissä ovat kellaritappelut, joissa voi tienata rahaa. Rahalla voi ostaa tatuointeja eikä oikeastaan mitään muuta. Tatuoinneillakaan ei ole mitään virkaa. Tappelusysteemi on yksinkertainen, haasteeton ja kömpelö, joten todellisuudessa ainoa syy harrastaa niitä on trophyjen kerääminen.

Hiiviskelyosiot on muutamassa pelissä onnistuttu toteuttamaan oikein. Prison Break ei ole tällainen peli. Koska kamera on surkea ja ohjaus vielä surkeampi, on hipsuttelu pitkin Fox Riverin tunneleita tylsää. Lisäksi kenttäsuunnittelijat eivät ole olleet mitenkään hurrattavan tuotteliaita, joten samoissa maisemissa joutuu ninjailemaan useaan otteeseen. Kartettavien vartijoiden liikeradat ovat sentään helppoja oppia, ja siellä täällä käytettyjen kameroiden havaintoetäisyys on kaksi metriä. Lisäksi ne on usein suunnattu sellaisiin suuntiin, joissa kukaan ei kuitenkaan liiku.

Älä mene vankilaan, palaa lähtöruutuun!

Lisenssipelien huonolle maineelle on syynsä, eivätkä Prison Breakin kaltaiset surkeat räpellykset auta muuttamaan mielikuvaa. Jos ala-arvoinen grafiikka, tökerö ääninäyttely, kömpelö ohjaus ja käsikirjoituksen irvikuva eivät riitä, viimeistään turhanpäiväiset reaktiotestit ja itseään toistavat hiiviskelyosuudet saavat kiukun nousemaan. Prison Break on yksinkertaisesti huono peli, eikä sitä voi suositella edes TV-sarjaa palvoneille.

Galleria: 

Kommentit

Juu ei taida olla ihan yhtä onnistunut lisenssipeli kuin esim loistava batman.

Sorry vähän offtopic kysymys! En ole koskaan tätä sarjaa katsonut eli onko tämä katsomisen arvoinen? Vois ehkä ainakin tuon ekan kauden dvd boksin hankkia mutta onko muut kaudet sitten kovinkaan kummoista katseltavaa?

Kiitos mielipiteistänne, vois tietty ton ekan kauden ainakin katsoa ja jos ei ihan älyttömästi nappaa niin jättää loput kattomatta.

kapa85: Suosittelen lämpimästi tuota ekaa kautta. Loput kaudet onkin sitten pelkkää... Noh... ei ihan nyt sontaa mutta eivät pääse lainkaan siihen tunnelmaan ja meininkiin, joka oli ekassa kaudessa. Saattaa tosin olla, että kun tottui sarjan tyyliin, niin mikään ei enää nostanut fiiliksiä kattoon, niin kuin ekan kauden aikana. Ykkös kausi on kuitenkin nannaa. Ja sitten tähän peliin:

Jep. Näyttänee siltä että taas olisi mieluummin kannattanut olla aloittamatta koko projektia, kuin kyhätä kourallinen epäonnistunutta kökkelis duuria, jota kehdataan kutsua peliksi. =P

PS: Arvosteluun liitetyn videon kommentantterilla(Sinäkö siellä jryi? :D) ei tainnut olla kovinkaan leppoisat oltavat pelin parissa, ottaen huomioon selostustyylin, joka kuulosti kuin kaveri olisi joutunut tekemään esitelmän hevosen ulosteesta.

Hyvä arvostelu. Jotenkin osasin arvata arvosanan...

"Sorry vähän offtopic kysymys! En ole koskaan tätä sarjaa katsonut eli onko tämä katsomisen arvoinen? Vois ehkä ainakin tuon ekan kauden dvd boksin hankkia mutta onko muut kaudet sitten kovinkaan kummoista katseltavaa?"

Ja tähän sitten offtopic-vastaus: mielestäni paon ykköskauden alkupuolisko oli melko mielenkiintoinen, mutta sitten alkoi ärsyttää kun jokaisen jakson loppuun työnnettiin säännöllisesti joku vastoinkäyminen. Vastoinkäymisten määrä paisui sittemmin täysin epäuskottavaksi. Kakkoskauden jaksoin katsoa vielä jotenkuten, kolmonen oli taas selvää sarjan väkinäistä pitkittämistä. Itse asiassa pidin eniten neljännestä kaudesta (älkää ymmärtäkö väärin, ei sekään hyvä ole!), vaikka siinä ei edes ollut enää kysymys vankilapaosta, mutta ei senkään katsomisessa ole paljoa pointtia ilman aiempia kausia. Tiivistettynä: haluan sarjan katsomiseen käytetyt reilut 70 tuntia takaisin. Helpommalla pääset kun jätät sarjan väliin. Tiedän että tästä on myös eriäviä mielipiteitä, mutta sarja tuntuu lähinnä katsojien aliarviomiselta. Nyt hiljennän sisäisen kriitikkoni...

Huh huh... Sympatiat arvostelijalle. Video oli sen verran puuduttuvan näköinen, että yksikin tähti tuntuu turhan paljolta :D
Vertaus lostiin olikin sopiva, sitä peliä jaksoi pelata vartin jonka jälkeen peli lähti vaihtoon.

Vähän tätä pystyi jo epäilemään. Mutta olisi ollut kiva yllättyä positiivisesti.

Videoarvostelun selostustyyli ei varmaan tule muuttumaan tulevissakaan arvioissa. Katsokaa vaikka mun edellinen videoarvostelu (Need for Speed Carbon PS2:lla). Kun ääni on mitä on, niin paha sitä on mitään bingoemäntäimitaatiotakaan ruveta harrastamaan.

No, okei, mä nauhoitin ton juonnon kahdella otolla vajaassa kymmenessä minuutissa, kun olin ensin koostanut videon. Luin samaan aikaan käsikirjoitusta ja katsoin videota yrittäen osua oikeisiin kohtiin, että selostus vähän liittyisi ruudun tapahtumiin. Raakamateriaalia pelistä mulla oli 40 minuuttia ja siitä noin kolmasosasta en saanut ääntä ulos. Tää on aivan älyttömän pikaisesti kokoon kursittu videorevikka. Tartti vain päästä testaamaan uusia vehkeitä.

Surullista on se, että multa puuttuu yksi trophy platinasta. Ja viimeisen trofeen saaminen edellyttää koko pelin vetämistä läpi uudestaan. Pakkomielteet voi joskus äityä tuhoisiksi.

jryi, imo hyvää työtä videorevikassa. Mielestäni selostuksessa ei ollut mitään vikaa.

Hyvä ja ennenkaikkea hauska video-revikka. Kiitäjä käsittääkseni kommentoi peliä tokaisemalla että tylsälle näyttää.. Ja näyttäähän se! Tuli mieleen toinen umpipaska ja tylsä peli, eli strangehold (tjsp)

"Sorry vähän offtopic kysymys! En ole koskaan tätä sarjaa katsonut eli onko tämä katsomisen arvoinen? Vois ehkä ainakin tuon ekan kauden dvd boksin hankkia mutta onko muut kaudet sitten kovinkaan kummoista katseltavaa?"

Eka kausi on huippu ja täyden viiden tähden esitys.
*****/*****

Toinen kausi ei tunnu liijoittelulta, vaan on varsin järkevä jatko edelliselle kaudelle, ja sisältää muutaman erittäin jännän juonenkäänteen.
****/*****
Kolmas olikin jo selkeästi pitkitystä koko hommalle. Kolmosessa palattiin ekan kauden ideaan ja kausi on selkeästi väkivaltaisin kaikista. Käsikirjoittajien lakosta oli se hyöty, että kausi jouduttiin tiivistämään 13 osaan.
****/*****

Neloskausi on AIVAN LIIKAA JA TÄYSIN TURHA! Koko alkuperäisidea on heitetty kankkulan kaivoon, eikä missään enään ole mitään järkeä. Pahoja aivopieruja on siellä täällä ja jatkuva edestakaisin pallottelu saa kaikki
katsojat varmasti ihan sekaisin koko touhusta. Pahinta on, ettei kausi osaa ottaa loppuakseen sitten millään, vaan jatkuu ja jatkuu kunnes katsoja rukoilee polvillaan sen päättymistä.
**/*****

Tuo videorevikka on aivan loistava! Peruspelaajan ääni. Ei mikään viihdejuontaja. Lisää!

PC versiota olen pelannut noin 20 min ja siihen se jääkin. Kauheata shaibaa tuo pelattavuus.Fox river on kyllä mallikkaasti tehty hahmoineen päivineen, mutta muut pelin osat ovat kyllä ihan syvältä hanurista.

Kommentti tylsyydestä meni tosiaan täysin pelin piikkiin ei arvostelijan :)
Ekalla kerralla ei ollut edes ääntä mukana sen vuoksi piti katsoa video viellä uudestaan äänten kera.
Ja kyllähän siinä pari ihan hyvää läppääkin sai kuulla, joten ei katsominen täysin turhaa ollut.

En osaa nyt sanoa. Kyllähän tuo voisi mennä. Olen kuitenkin aikamoinen pako fani.
Ja paras kausi on eka, paras jakso on se missä ne tekee sen reiän seinään vispilällä :D

Vaikka kuinka paljon huonoa arvostelua ja kommenttia peli onkin saanut, olen jokseenkin asioista eri mieltä. Mielestäni peli ainakin kertaalleen pelattuna on suhteellisen viihdyttävä, eikä mielestäni niin tylsä ja kankea, että sitä ei pystyisi pelaamaan. Alussa peli on kankeaa, koska kontrollit ovat uusia ja pitää opetella kaikki. Jo ensimmäisen kentän jälkeen peliin jää jopa hitusen koukkuun ja sillä varjolla ei halua jättää peliä kesken, vaan jatkaa peli ainakin kertaalleen loppuun asti. Itse pelasin pelin kertaalleen lävitse, jonka jälkeen pelin vein kuitenkin vaihtoon.
Suosittelen siis ainakin parin kentän pelaamista, mahdollisesti myös kertaalleen pelin läpäisemistä.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi