Pro Evolution Soccer 2008

Jalkapallo elämäntapana

Konamin Pro Evolution Soccer -sarja syntyi PlayStation 2:lla ja peli on aina ollut parhaimmillaan Sonyn vanhalla konsolilla. Pro Evolution Soccer 2008 jatkaa samalla linjalla, sillä pelin PlayStation 3- ja Xbox 360 -versiot ovat kehnoja verrattuna vanhaan kunnon PlayStation 2 -peliin. Parempi teknologia ei aina kulje käsi kädessä hyvän pelattavuuden kanssa. Pro Evolution Soccer 2008 tuntuu siltä, että se on kehitetty varta vasten PlayStation 2:lle. PS2-painos sisältää enemmän pelimuotoja ja paremmalta tuntuvan ohjattavuuden kuin isoveliversionsa.

Pro Evolution Soccer 2008:ta on muutettu Electronic Artsin FIFA 2008:n hengessä, sillä ottelut ovat entistä hitaampia. Pallo liikkuu kentällä verkkaisesti. Jalkapallo on hidasta ja taktista joukkueurheilua, jossa maalit ovat vähissä, mutta aivan kuten uuden FIFAnkin kohdalla, tekijät ovat menneet liiallisuuksiin. Pro Evolution Soccerin ottelut ovat nimittäin liian hitaita ja etenkin syöttely on liian vaivalloista. Suurin osa puolustajista ja keskikenttäpelaajista tuntuu olevan melkoisia puujalkoja, sillä lyhyetkin syötöt menevät usein minne sattuu.

Peliä on rukattu edellisvuodesta myös tekoälyn, animaation ja presentaation osalta. Tekoäly pelaa hieman paremmin kuin ennen ja antaa kohtalaisen vastuksen myös kokeneille pelaajille. Pelaajien liikkeet ovat nekin hieman paremman näköisiä. Taitoeroja on korostettu, sillä taitavimmilla tähdillä on käytössä parempi valikoima harhautuksia. Presentaatiota on yritetty muuttaa menevämmäksi muutamalla valikkoja ja vaihtamalla selostuskaksikko. Valitettavasti näissä muutoksissa on menty metsään. Selostus on jopa hirveämpää kuin aiempina vuosina ja valikot on vaihdettu mahdollisimman epäkäytännöllisiksi.

Tuttuakin tutumpi

Joukkueita on tullut muutama lisää. Suomalaisittain on hauska huomata HJK:n olevan mukana, mutta lisenssi on silti hyvin kaukana FIFAn kattavasta joukkue- ja pelaajavalikoimasta. Onneksi PlayStation 2 -version editori on kattava ja sillä saa muutamassa kymmenessä tunnissa räätälöityä pelin mieleisekseen. Normaalipelaajien kannalta olisi tietysti miellyttävää, että Konami saisi lisenssiasiansa kuntoon, mutta Electronic Artsin yksinoikeussopimusta vastaan on hankala taistella. Joitakin ehkä miellyttää, että Japanin maajoukkue on Pro Evolution Soccerissa yksinoikeudella, mutta useimmille se on kovin laiha lohtu.

Uramuoto on edelleen yksinpelin parasta antia. Eri liigatasoja ja cup-kilpailuja pelattaessa kuluu tunti poikineen. Turnaukset ja muut pelimuodot ovat täysin samanlaisia kuin Pro Evolution Soccer 6:ssa. Uudessa Community-muodossa pystyy entistä paremmin järjestämään ystävien välisiä turnauksia. Tilastot ovat myös parempia, joten kavereita vastaan käytyjen ottelujen tulokset ovat helpommin saatavilla.

Moninpeli on tietysti Pro Evolution Soccer 2008:n suola. Peli tukee maksimissaan 16 osanottajan moninpeliä kahden multitapin avulla. Homma toimii samassa huoneessa olevien ystävien kanssa hyvin, mutta verkossa tulee seinä vastaan. Online-pelimuotoja on tosin PlayStation 2:lla enemmän kuin muilla konsoleilla, mutta ottelut tahmaavat ihmeellisesti. Verkkopeli onkin nykyisessä muodossaan keskeneräisen oloinen.

Ei näin

PlayStation 2 -version grafiikkaan ei ole liiemmin panostettu ja peli näyttää paranneltua animaatiota lukuun ottamatta lähes samalta kuin Pro Evolution Soccer 6. Yksi tervetullut uudistus tosin löytyy, sillä peli ei enää hidastele 60Hz-tilassa. Tämä peruselementti puuttui häpeällisesti aiemmista Pro Evolution Soccereista. Valitettavasti äänipuolella on menty huonompaan suuntaan. Kuten sanottu, selostuskaksikko on yksi kaikkien aikojen huonoimmista missään urheilupelissä. Samaa voi sanoa tavattoman kehnosta musiikista. Yleisön äänet ja valikkopiipitykset ovat sentään pysyneet ennallaan.

Pro Evolution Soccer 2008 on kaiken kaikkiaan melkoinen pettymys. Pro Evolution Soccer -sarja on kuitenkin mennyt vuosi vuodelta parempaan suuntaan. Pieniä säröjä tuli jo viime vuoden Xbox 360 -versiosta, joka oli PlayStation 2 -peliin verrattuna vaisu. Tekijätiimi onkin jo ehtinyt pyydellä anteeksi Pro Evolution Soccer 2008:n keskinkertaisuutta. Ensi vuonna pistetään kuulemma paremmaksi. Siihen asti allekirjoittanut pelaa viime vuoden versiota.

Galleria: 

Kommentit

En ole PES fani mutta sanon että tämä on huonoin pessi ikinä! Graffat on kuin p******tä revitty ja kontrollit ovat syvältä. Lisäksi pallon fysiikka on paljon jäljessä FIFA:a.

+pelaajilla oikeat nimet jippiiii!

-grafiikka
-kontrollit
-pallon fysiikka
-epäaitoa

tuomio:5+

pelattu:ps3

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi