Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Pro Evolution Soccer 2014

Nappulakengät

Urheilupelien tekeminen ei ole helppoa. Uusia versioita ilmestyy joka vuosi, eikä niissä ole nopeasta julkaisuaikataulusta johtuen useimmiten kunnollisia uudistuksia. Fanit joutuvat tyytymään grafiikka- ja kokoonpanopäivityksiin, ja saavat syyttää tekijöitä rahastuksesta. Jalkapallon, koripallon ja muiden lajin rakastajilla riittää pelattavaa, mutta vastineeksi he joutuvat muita useammin maksumiehiksi.

Electronic Artsin FIFAt ja Konamin Pro Evolution Soccerit ovat pitkään vääntäneet kättä virtuaalisten jalkapalloviheriöiden paremmuudesta. Jälkimmäiset olivat lajityypin parhaita edustajia PlayStation 2:lla mutta menettivät otteensa siirtyessään PlayStation 3:lle. Konamilla oli vaikeuksia uuden teknologian kanssa, ja sillä kesti pitkään saada sarja uudestaan vauhtiin. FIFA kehittyi samaan aikaan huimasti ja otti haltuunsa johtajan paikan.

Pro Evolution Soccer 2014 sisältää jälleen parannetun pelimoottorin ja kärsii PES-nimikkeille tyypillisistä epäkohdista. Electronic Artsilla on yhä käytössään FIFAn Euroopan sarjojen täydellinen lisenssi, johon sen japanilaiset kilpailijat eivät ole pystyneet vastaamaan. Pro Evolution Soccer 2014 sisältää Eurooppa-liigan ja Mestarien liigan turnausten lisäksi muutamia kansallisia sarjoja, mutta keksittyjä joukkueita ja miehiä on liikaa. Suurin osa urheilupelien viehätyksestä perustuu mallinnettuihin atleetteihin, eikä Konamilla ole tällä saralla vieläkään muuta tarjottavaa kuin hyödyttömiä anteeksipyyntöjä.

Pyöreä pallo

Kei Masudan johtama tiimi on tehnyt tuoreeseen Pro Evolution Socceriin fyysisyyttä korostavan pelimoottorin. Pelaajat vääntävät pallosta tiukemmin kuin ennen, ja tekoäly prässää ensimmäistä kertaa sarjan historiassa aggressiivisesti monella miehellä. Tempo on hitaampi, koska juoksemalla ja kikkailemalla ei enää pääse helposti maalille. PES 2014 korostaa rakentelun ja syöttelyn tärkeyttä. Uudistus kuulostaa mainiolta, mutta sen toteutus ei ole tarpeeksi jämäkkä. Parannukset jäävät hyviksi aikomuksiksi.

Otteluiden voittaminen on nyt vaikeaa. Moninpeli on tuttua hyökkäysvoittoista hulinaa, mutta yksinpelistä on tullut aiempaa tuskallisempaa painia. Tietokone ei syyllisty juurikaan virheisiin etenkään korkeammilla vaikeustasoilla. Se hyökkää konemaisella tehokkuudella, joka saattaa Saksan maajoukkueen häpeään. Pelissä ei tehdä tarpeeksi eroa huonojen ja hyvien miehistöjen välillä. Real Madridilla joutuu vääntämään samalla tavalla FC Barcelonan ja Rayo Vallecanon kaltaisia joukkueita vastaan, joten uusiksi laitettu pelattavuus ei ole FIFAn kaltaisessa tasapainossa.

Tekijät yrittävät piristää menoa ominaisuudella, jossa pelaajien taidot muuttuvat heidän mielialojensa mukaan. Vieraissa on näin hieman vaikeampi voittaa kuin kotona, mutta tunnekuohut eivät vaikuta tarpeeksi, että niiden mukanaolo olisi perusteltua. Konami tasapainottelee parhaansa mukaan realismin ja viihdyttävyyden välillä. Pro Evolution Soccer 2014 sekoittaa epäröiden molempia puolia.

Ihan kiva dumari

Pelattavuus ei ole täydellistä, mutta Pro Evolution Soccerien kivikautinen presentaatio on edelleen sarjan pahimpia ongelmia. Master Leaguessa joutuu nyt johtamaan seuraa pienellä budjetilla, minkä lisäksi myös maajoukkueen valmentaminen onnistuu. Become a Legendissä luotua jalkapalloilijaa voi tällä kertaa käyttää verkossa, mutta kosmeettiset uudistukset eivät riitä nostamaan Konamin julkaisua keskinkertaisuudesta. Jääräpäisten japanilaisten kannattaisi matkustaa Yhdysvaltoihin ottamaan oppia FIFAn sulavuudesta.

Graafisesti Pro Evolution Soccer 2014 on huippuluokkaa, ja peli näyttää olevan valmis loikkaamaan seuraavalle konsolisukupolvelle. Siksi onkin ihmeellistä, ettei sitä ole tehty PlayStation 4:lle tai Xbox Onelle. Musiikki ja selostus ovat tutulla huonolla tasolla. Otteluissa ei myöskään esiinny lainkaan sadetta. Se johtuu uudesta pelimoottorista, jota ei saatu kuntoon ajoissa. Stadium Editor on sekin kummallisesti poistettu. Näiden pahojen puutteiden toivotaan korjautuvan ensi syksyn versioon.

Pro Evolution Soccer 2014 jää graafisista parannuksistaan ja pelattavuudellisista uudistuksistaan huolimatta uuden FIFAn jalkoihin. PES 2014 on moninpelinä rautainen, mutta yksinpelinä siitä ei ole mihinkään. Tekoäly painii otteluissa hermoja raastavalla ja harmaita hiuksia aiheuttavalla tavalla. Konamin sarja kaipaa edelleen perinpohjaista muutosta. Sitä ilman jäädessään se joutuu tyytymään kilpailijaansa alhaisempiin myyntilukuihin.

Galleria: 

Kommentit

Näihin jalkapallopeliarvosteluihin pitäisi kaikkien aina lisätä, kauanko peliä tuli pelattua ennen arvostelua. Ilmeisesti olet hakannut tätä PESsiä kauan, kun arvostelu ilmestyi näin myöhään. Tällaiset arvostelut ovat paljon uskottavampia.

Arvostelun myöhäinen ilmestyminen johtui siitä, että saimme testiversion käsiimme vasta nyt. On näitä Pro Evolution Soccereita joka tapauksessa hakattu.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi