Rayman Advance

Monihan tietää, että vanha Rayman löytyi ensimmäiseltä PlayStationilta jo vuosia sitten, kuten myös sen, että kyseinen peli ei kovin suuresti pelimaailmaa järisyttänyt. Nyt se on julkaistu Nintendon uudella kannettavalla pelikoneella, Game Boy Advancella. Raymanin ja Rayman Advancen lisäksi tulleita Raymaneita on olemassa yksi: Rayman 2, joka julkaistiin Dreamcastilla, Nintendo 64:llä, PlayStationilla, PlayStation 2:lla ja PC:llä.
Pelin juoni on yksinkertainen: Mr. Dark varastaa mahtavan Protoonin, jonka tehtävänä on taata balanssi värikkääseen maailmaan, jossa Rayman ystävineen asuu. Tämän seurauksena paikalle ilmestyy mitä kummalisimpia pahiksia, jotka vangitsevat kaikki Electoonit. Eihän siinä tietenkään muu auta, kuin antaa Raymanin hoitaa homma kotiin.

Alussa Rayman ei osaa muuta kuin kävellä ja hyppiä, mutta pelin edetessä hän saa Betilla -keijulta uusia kykyjä, kuten mm. nyrkin heittäminen, juokseminen ja mahdollisuus käyttää hiuksiaan propellina. Pelissä on 62 rataa, joissa jokaisessa pelastettavana 7 häkillistä Electooneja. Tämä tarkoittaa, että pelattavaa on enemmän kuin tarpeeksi, jonka vuoksi peliä on vaikea sanoa lastenpeliksi, koska vähän vanhemmallakin kansalla on vaikeuksia päästä peli läpi. Pelissä on luonnollisesti paristotallennus, eli voit jatkaa pelaamista siitä mihin viimeksi jäit.

Periaatteessa PSX:n Raymanissa ja GBA:n Rayman Advancessa ei ole mitään eroa, muuta kuin tietysti GBA:n "tehottomuudesta" johtuvat pienet graafiset ja äänelliset puutteet. Rayman Advancessa on huonompi äänenlaatu, joka johtuu GBA:n vaatimattomista äänentoisto-ominaisuuksista. Hallaa äänipuolella on myös se, että GBA:lle ei saada kovin montaa ääntä päällekkäin, joka aiheuttaa joskus ääniefektien katoamisen, jotta saataisiin musiikki kuulumaan. Mutta noistahan en menisi peliä syyttämään, vaan sormi on osoitettava itse koneen suuntaan. Graafisia puutteita ei juuri ole, paitsi joskus kuvanpäivitys laskee jopa pätkimistasolle, mistä ei kuitenkaan suurta haittaa ole.

Mutta jos verrataan yleisesti ottaen GBA:n peleihin ja unohdetaan tuo PSX-versio, niin Rayman Advance menee kyllä kirkkaasti keskitason yläpuolelle. Grafiikka on erittäin sulavaa ja värikästä, musiikki ja äänet ovat kunnossa, pelattavuus on mitä loistavin ja pelattavaa on paljon. Hahmot on saatu upotettua hyvin taustaan ja niiden animointi on suoritettu kiitettävästi.

Vaikka aiempia Raymaneita olisi tahkonut jo kyllästymispisteeseen asti, niin silti Rayman Advance ei ole välttämättä turha ostos. Allekirjoittanut odotti ainakin innolla GBA:n julkaisua juuri Rayman Advancen vuoksi, vaikka vanhat Raymanit olikin jo pelattu puhki. Raymaneissa on vain se tietty vetovoima... Kaikenkaikkiaan Rayman Advance on pienistä miinuksistaan huolimatta yksi GBA:n tämänhetkisen pelivalikoiman parhaimmista peleistä, jota voi rehellisesti suositella kaikille tasoloikkien ystäville.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi