Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Rico räjäyttää maailman - arvostelussa Just Cause 3

Rico Rodriguez on palannut kotimaahansa, välimerelliseen Mediciin. Just Cause 3:n tapahtumat sijoittuvat kuuden vuoden päähän sarjan aikaisemmasta osasta. Avoimen hiekkalaatikon peli on suuri räjäyttelykenttä, jossa jokainen eteen tuleva asia on pistettävä palasiksi.

Diktaattori Sebastiano Di Ravello on vallannut Medicin ja sen kaupungit. Useiden sotilastukikohtien avulla hän ylläpitää maan taloutta sekä hallitsee sen asukkaita. Alueilla sijaitsee isoja polttoainetankkeja, kaasuputkia, sähköpääkeskuksia ja varastohalleja. Tultuaan takaisin kotimaahansa Rico tapaa vanhat ystävänsä Marion sekä tutkija Dimahin. Yhdessä kolmikko ryhtyy sotaan diktaattoria ja hänen kaartiaan vastaan. 

Räjäytä ne kaikki!

Seikkailun makuun pääsee nopeasti. Ricon tehtävänä on siirtyä alueelta toiselle ja räjäyttää kaikki mitä sotilastukikohdasta löytyy. Eliminoitavia kohteita ovat bensatankit, kaasuputket, propagandamainokset, sähkökeskukset ja diktaattoria esittävät patsaat sekä julisteet. Vallatakseen alueet Ricon on käytettävä apunaan räjähdetynnyreitä, joita voi yhdistää vaijereilla toisiinsa. Jos tynnyreiden käyttäminen käy tylsäksi, on valittavissa muitakin apuvälineitä. Ricon käytössä on esimerkiksi rynnäkkökivääri, kranaatteja ja raketinheitin. Aseistusta tarjotaan niin laajasti, että hetkittäin niiden monipuoliset käyttömahdollisuudet unohtuvat tappelun tiimellyksessä.

Liikkuakseen Medicissä Rico pystyy käyttämään käsivaijeria, laskuvarjoa, liitopukua sekä mittavassa arsenaalissa olevia kulkuneuvoja. Just Causessa on mahdollista ajaa erilaisilla autoilla, lentää helikopterilla tai liikkua veneellä. Kulkuneuvojen ohjaaminen ei kuitenkaan ole nautinnollista. Ohjattavuus on surkeaa sillä esimerkiksi autot eivät tahdo kääntyä kovinkaan hyvin. Skoottereiden ongelmana on liiankin liukas kääntyminen, joka päättyy usein pitkälliseen sivuluisuun ja matkan hidastumiseen. Laskuvarjon ja kiinnittymisvaijerin käyttö yhdessä on niin mukavaa, sulavaa sekä helppoa, että muiden liikkumisvälineiden käyttäminen jää vähemmälle. 


 

Keskeneräinen Medici

Just Causen pelattavuus on kohtalaista tasoa. Hahmo liikkuu ruudulla sulavasti, mutta ongelmana on pitkät latausajat välivideoiden ja pelitilan välissä. Tämä katkoo ikävästi saavutettua tunnelmaa. Hetkittäin seikkailija joutuu katsomaan latauspylpyrää useiden minuuttien ajan. Just Causen julkaisun aikana epävakaus näkyi pelin kaatumisena, mutta päivityksien tullessa ongelmat ovat hävinneet. Välillä peli kärsii yhteyden kadottamisesta, joka vaikuttaa online-listojen katoamiseen. Näin ollen omia saavutuksia tehtävissä ei voi verrata ystävien tuloksiin. 

Medici näyttää autenttiselta välimerelliseltä ympäristöltä. Sillä on paljon yhtäläisyyksiä Kreikan saarien kanssa. Talot, kasvillisuus ja vuoristot on mallinnettu vaikuttavalla tyylillä. Ricon tekemät räjäytykset ovat massiivisia ja niistä ei voimakkuutta puutu. Tuntuu, että koko televisionruutu sulaa posahduksesta aiheutuneen kuumuuden ansiosta. Toisaalta toivomisen varaa jää yksityiskohtien määrässä. Medici jää keskinkertaiseksi ja hieman elottomaksi. Lisää eloisuutta olisi saatu esimerkiksi lisäämällä ihmisiä, liikennettä sekä elävöittämällä kaupunkikuvaa kasvillisuudella.

Hahmojen ääninäyttely särähtää ärsyttävästi korvaan. Jokaisen asukkaan aksentti kuulostaa todella teennäiseltä, mikä alkaa rasittaa pidemmän päälle. Pahin esimerkki tästä on Marion kömpelö italialainen aksentti. Korni "It's me, Mario!"-huudahdus ei paranna asiaa.

Juonesta ei häivääkään

Just Cause 3  sopii niille, jotka kaipaavat avoimessa maailmassa tarpomista ja räjäyttelyä ilman päämäärää. Se on erinomainen peli sekoilemiseen ja rellestämiseen. Just Causen suurin heikkous on juonen puuttuminen, mikä tekee siitä tylsän kokonaisuuden. Kylästä toiseen tarpoaminen ja samaa kaavaa toistavat tehtävät menettävät viehätyksensä ennen kuin pelin lopputekstit häämöttävät. Yhtenä pelastavana tekijänä olisi ollut verkkomoninpeli, jossa räjäyttely olisi onnistunut kaverin kanssa. 

Just Cause olisi kaivannut vielä hiomista esimerkiksi pitkien latausaikojen suhteen. Nykyisellään peli unohtunee hyllyyn pölyttymään, eikä sen pariin tule enää palattua. 

 

 

Kommentit

Pitkät latausajat on jo korjattu, mutta toki välivideoiden ja itse pelin välillä tulee edelleen lataustauot.

Ihan hyvä arvostelu ja aika pitkälti samoja asioita nostavat kaikki arvostelijat. Normaalit pelaajat ovat hivenen erimieltä, kun niiden ei tarvitse pelata peliä nopeasti ja keskittyä pelin heikkouksiin. Liian lyhyessä ajassa joutuu arvostelija pelamaan liikaa itseään toistavaa peliä, jossa on vielä muutamia heikkouksia kaupan päälle.

Parhaimmillaan JC3 on tarjoessa vaihtoehto pelattavaa näille mammuttipeleille kuten Fallout 4. Vähän kuten aina välillä tarvitsee näiden isojen avoimenmaailman pelien perään jonkun rajatumman kokemuksen, kuten vaikkapa jonkun putkijuoksun. Just Cause 3:sta onkin hyvä nauttia aina sopivin annoksin pidemmällä aikavälillä, kun ei juuri silloin kiinnosta käynnistää päälle mitään Falloutin, Metal Gearin tai Witcherin kaltaista mammuttipeliä.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi