Se on shakki

Pure Chess on erittäin perusteellinen tuote. Siinä on suunnilleen kaikki ominaisuudet, joita voi shakkipeliltä toivoa. Tarjonnasta löytyvät verkkopelit, tekoälymatsit, opastusosio ja kavalkadi tilannekohtaisia haastetehtäviä. Kaikki tämä päällystetään näyttävällä ulkokuorella, ja tuloksena on omassa lajityypissään laatuteos.

Aloittelijan taivas

Pure Chess on loistava valinta varsinkin sellaiselle, joka ei ole koskaan tullut opetelleeksi shakin sääntöjä. Monivaiheinen opastusosio näyttää kädestä pitäen siirrot, perustaktiikat ja toimintojen nimitykset. Vielä kun tämän olisi saanut suomeksi, olisi ilo ollut ylimmillään. Menoon pääsee kiinni englanniksikin, mutta niin nappuloiden kuin siirtojenkin muuntaminen aivoissa englannista suomeksi vie hetken aikaa. Erityisen tarpeellinen tämä ylimääräinen työvaihe on niille, jotka opettelivat säännöt joskus lapsuudessa.

Perinteinen pelaaminen tapahtuu tekoälyä vastaan, joita on peräti kymmentä erilaista vaikeustasoa. Joitakin muitakin valintoja voi tehdä, kuten aikarajaa pelivuoroille tai mahdollisuutta perua jo tehty siirto. Paikallinen moninpeli on saumaton, sillä ainoa vaatimus on vieressä istuva kanssapelaaja. Yhtä ja samaa ohjainta kierrättämällä karkelot luistavat hienosti.

Moderniin malliin verkkopelaaminen tulostauluineen on myös mukana. Peliseuraa haetaan ympäri maailmaa, ja otteluita löytyy varsin nopeasti. Hidastempoisuuden vuoksi verkkoviiveellä ei ole mitään merkitystä. Ainoa huono puoli on, että matseihin täytyy varata runsaasti aikaa. Nämä kahinat eivät yleensä pääty vartissa, ellei sitten satu lankeamaan johonkin alkeelliseen ansaan heti alkumetreillä.

Näyttävä kattaus

Pelien pitkäkestoisuuden vuoksi tallentaminen onnistuu milloin vain, myös kesken ottelun. Luovuttaminen ja tasapelin ehdottaminen ovat niin ikään mahdollisia peliliikkeitä. Kaikki tämä on arvatenkin tehty siksi, että voisi pelata niin pitkissä tai lyhyissä pätkissä kuin itse haluaa.

Audiovisuaalinen puoli on juuri sellainen kuin pitääkin. Pelilaudat, nappulat ja maisemat näyttävät yksityiskohtaisilta. Taustamaisemia on kourallinen, ja niiden tarkoituksena on virittää pelaajaa ottelutunnelmaan. Musiikki on mitäänsanomatonta ostoskeskuspimputusta, mutta onneksi se ei ärsytäkään.

Toimiihan se

Pure Chess on lähes täydellinen peli siinä, mitä se haluaa tehdä. Suomenkieliset valikot olisivat hyvinkin voineet olla se kuuluisa piste iin päällä. Eeppistä maailmanpelastusta ja tarinavetoisia ihmiskohtaloita ei ole luvassa, mutta hetken rentoutuminen shakin parissa ennen nukkumaanmenoa voi olla mitä loistavin tapa päättää hektinen arkipäivä.

Kirjaudu kommentoidaksesi