Silent Hill: Shattered Memories

Harry Mason on menettänyt muistinsa auto-onnettomuudessa. Samassa rytäkässä Harryn tytär Cheryl on kadonnut ja huolestunut perheenisä aloittaa vaikean etsintäoperaationsa Silent Hillin pikkukaupungissa. Muistinmenetyksen lisäksi etsintää vaikeuttaa alati yltyvä lumimyräkkä, autioitunut kaupunki sekä karmeaksi painajaiseksi väliajoin muuttuva ympäristö.

Pelaajan psyyke syyniin

Alkuperäisen Silent Hillin uusintaversio alkaa pelin aikana tutuksi tulevan ja tarinatilan usein keskeyttävän psykiatrin analyysilla – pelaajasta itsestään. Pelimoottori rakentaa vastausten perusteella pelaajasta luonnehdinnan, jota se käyttää hyväkseen taitavasti tarinan muutoksiin. Eri tavoin vastaamalla tapahtumat ja muidenkin hahmojen luonteenpiirteet sekä ulkonäkö saattaa muuttua. Jopa loppuratkaisuista tulee erilainen. Uudelleenpeluuarvo on kohdallaan siis jo tämän pienen ominaisuuden johdosta.

Kolmannesta persoonasta kuvattu Silent Hill: Shattered Memories on luotu Wiille sen vahvuuksia käyttäen. Liikkeentunnistus ja infrapunaohjaus ovat mittavassa roolissa – ja syystä. Harryn taskulamppu ohjautuu luonnollisesti kapulaa ruutuun osoittamalla. Taskulampun lisäksi Harryn apuna on iPhonea muistuttava kännykkä, jolla voidaan soittaa matkan varrella vastaan tulleisiin puhelinnumeroihin. Lisäksi kännykkä vastaanottaa pelin etenemiselle tärkeitä teksti- ja ääniviestejä. Kännykässä toimiva kartta muodostuu elintärkeäksi ja eräät tilanteet vaativat jopa laitteen kameraominaisuuksia. Turhan harvoin käytetty ominaisuus ilahduttaa jälleen: korvalle nostettavan Wiimoten kautta kuuluvat puhelinkeskustelut ja ääniviestit luovat kummasti jännittävää tunnelmaa pimeällä pelatessa.

Pakenemisen pulmat

Seikkailua ja pulmia yhdistelevät osuudet ovat Silent Hill: Shattered Memoriesin kiehtovinta antia. Tyhjentyneessä pikkukaupungissa on harvinaisen mukava etsiä johtolankoja Cherylin katoamisen ratkaisemiseen. Pulmatilanteet ovat pääosin sopivan kiperiä. Joskus tarkkaavaisuutta vaaditaan yllättävän runsaasti.

Pelin harvoihin valittamisen aiheisiin kuuluu puolestaan painajaismaailmoissa pakenemisen samankaltaisuus. Harry ei pysty puolustautumaan kimppuun hyökkääviä hirviöitä vastaan muuten kuin ravistamalla nämä niskastaan. Örkit karistetaan kannoilta viskomalla ne heilauttamalla rajusti kapulaa ja Nunchukia. Usein monstereita rynnii paikalle niin monta, että karttaakaan ei ehdi juuri katsella. Matkalta löytyvät soihdut sokaisevat hirviöiden silmät vain väliaikaisesti. Tällöin ainoaksi vaihtoehdoksi jää yrityksen ja erehdyksen kautta selviytyminen, sillä varsin monta kertaa Harry juoksee samoja reittejä uudestaan ja uudestaan. Painajaiskenttien toteutus toistaa itseään valitettavalla tavalla. Tämän vuoksi Silent Hill: Shattered Memories ei selviä aivan puhtailla pisteillä.

Graafisesti Silent Hill: Shattered Memories miellyttää silmää suurimman osan ajasta, mutta varsinkin eräät välianimaatiot näyttävät suunnittelultaan puolestaan kovin karkeilta muuhun ulkoasuun verrattuna. Pelin aikana tunnelmaa luodaan komeasti esimerkiksi vallan nätillä lumisateen toteutuksella ja taskulampun luonnollisen kaltaisella valonsäteellä. Hahmojen vivahteikkaat ilmeet ja eleet ilmaisevat oivasti heidän tunnetilojaan. Visuaalisen ilmeen lisäksi vaikuttavalla ja häiritsevän tehokkaalla äänimaailmalla on suuri osuus selkäpiitä kylmäävien hetkien aiheuttajana. Kun Harry lähestyy olioita, ilmaistaan tämä hermostuttavilla kännykän häiriöäänillä. Taustamusiikki on sekin valjastettu jännityksen lisääjän rooliin.

Konsolin parhaimmistoa

Silent Hill: Shattered Memoriesin kehittäjäporukka Climax Group on ymmärtänyt lähes täydellisesti Wiin vahvuudet. Climax otti Overlord: Dark Legendilla tuntumaa konsoliin. Silent Hillin osalta yhtiö taas oli vastuussa Silent Hill: Originsista PlayStation 2:lle ja PSP:lle. Toimiva liikkeentunnistus- ja kaukosäädinohjaus yhdistettynä toimivaan kauhutarinaan, mallikkaaseen ääninäyttelyyn ja kylmäävään tunnelmaan muovautuu esimerkilliseksi kombinaatioksi. Tyylikästä loppuratkaisua ja aiemmin mainittua uudelleenpeluuarvoa myöten Silent Hill: Shattered Memories nousee konsolin pelivalikoiman komeaan kärkikaartiin.

Galleria: 

Kommentit

"Silent Hill: Shattered Memories ei selviä aivan puhtailla pisteillä" vs. 5 tähteä? Vastaus: kouluarvosanana 9:n paikkeilla, joka pyöristyy viideksi tähdeksi.

Minä en tykännyt ollenkaan. Tunnelmointi oli jees, mutta typerä päätön pakeneminen naamattomien pahisten jahtaamana tappoi mielenkiinnon hyvin nopeasti.

Olen itse aika alussa, siinä toisessa "painajaisessa" siellä ryteikköisessä metsässä sen sahan ja mökin välissä.. Ja siihen matka onkin sitten tyssännyt. Tähän asti olen pettynyt siihen ettei olioita todellakaan voi tappaa jolloin pääsisi rauhassa tutkimaan ympäristöä. Pulmat taas ovat tähän asti ollaat vain avaimien atsintää ja nekin löytyvät aina lähettyviltä. Odotan siis kiperämpiä tehtäviä kieli pitkällä, sillä päätön juoksentelu alkaa käymään hermoille.
Ei toistaiseksi vedä vertoja alkuperäiselle silent hillille.

Peli on nähtävästi paras kokea Wiillä, jolle se onkin silmällä pitäen tehty. Arvioiden perusteella PSP-versio on heikoin.

Tämä peli on tulossa Wiille minulle pian ja odotan sen olevan aivan eri kaliiperia kuin kammottava Cursed Mountain.

Tän pelin tarina oli yksi hienoimpia ja tuntui lopulta aika henkilökohtaiselta. Se oli hienoa.

Tarina oli upea, puzzlet mielenkiintoisia ja koko "psykologinen profiili" mielenkiintoisimpia vastaan tulleita pelijuttuja pitkään aikaan. Lisäksi "painajaiskohtaukset" olivat sopivaa härdelliä joissa pakokauhu oli todella läsnä. Graafisesti lisäksi todella komea, eikä omasta mielestäni ainoastaan Wiin standardeilla. Etenkin kasvoanimaatiot todella hyviä. Olen pelannut Alan Waken lähestulkoon läpi ja tuntui aika kylmältä (ja no myös erilaiselta) tähän verrattuna. Uudelleenpeluuarvoa nostavat lisäksi uudet puzzlet (screenshottien perusteella paljon jäi välistä), erilainen juoni ja voisihan sitä kokeilla vihollisia vastaan jotain hiippailuakin (ohjekirja suositteli). Pidemmittä puheitta suosittelen vahvasti, jos haluaa kokeilla hieman erilaista peliä.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi