SimAnimals

Electronic Arts vie Sims-sarjaansa eläinkunnan suuntaan SimAnimalsilla, joka on julkaistu Wiille ja DS:lle. Tämänkertaisessa jumalpelissä pelaaja pääsee ohjailemaan metsän asukkeja, puita ja kasveja haluamallaan tavalla. Eläinten ja kasvien onnellisuuden myötä pelaajallekin avautuu lisää pelattavaa.

Jumalan käsi

Pelaajan tehtävänä on siis pitää eläin- ja kasvikunta tyytyväisinä elämäänsä. Tähän vaikuttaa lähinnä asuinympäristöstä huolehtiminen. Vettä pitää olla saatavilla, jotta kasvit ja puut kasvavat sekä pysyvät terveinä. Sadepilviä saa kerättyä pienistä lammista, joista pilvet voi viedä haluttuun paikkaan. Heiluttamalla puita oksilta tipahtelee tammenterhoja ja käpyjä, jotka ovat esimerkiksi oravien mieleen. Eläinten nälkää hoidetaan ruokkimalla niitä oikealla ravinnolla, josta peli antaa selkeitä vinkkejä. Ruudulla näkyvää Jumalan kättä ohjataan Wiimotella, jonka avulla pelaaja voi silitellä eläimiä tai ravistella puita. Eläimet ystävystyvät ja luottavat helläkätiseen pelaajaan, joskin ison karhun viskominen järveen voi tuntua varsin houkuttelevalta. Luottamuksen saavuttaminen on tärkeä osa toimivaa yhteistyötä. Jossain vaiheessa eläimillä alkaa vastakkainen sukupuoli kiinnostaa, jolloin kannattaa ohjata otolliset treffaajat lähemmäksi toisiaan.

Ruudulla näkyvää kohdetta voi kanniskella paikasta toiseen kapulan B-nappia painamalla, mutta usein kannattaa käyttää ruudun reunassa näkyvää reppua. Sinne kun mahtuvat niin eläimet, kasvit kuin sadepilvetkin. Repussa kohteet voi kantaa minne tahansa ja jättää esimerkiksi yksinäiset eläimet odottamaan metsään muuttavaa kaveria. Ruutuohjeet kertovat seuraavat tehtävät, mutta onneksi pelaajalle on annettu vapaus tehdä asiat missä tahdissa tahansa – tai vaikkapa olla tekemättä niistä mitään. Tällöin ei kuitenkaan pääse puusta pitkälle ja uudet maisemat jäävät avautumatta. Tympeään metsään ei myös hevillä uusia asukkeja eksy, joten metsä ja sen otukset kannattaa pitää hyvällä tuulella.

Pelattavan alueen tyytyväisyyttä mitataan omalla mittarilla. Kun onnellisuutta on kertynyt tarpeeksi, saa pelaaja palkinnokseen mitaleja sekä puuhasteltavakseen uusia metsän alueita. Näissä asustavat myös uudet eläimet ja kasvit. SimAnimals on parhaimmillaan silloin tällöin, mutta pienet yksityiskohdat ja vihjeet luovat tavoitetta pitää metsästä huolta aina viimeiseen avautuvaan kolkkaan asti. Sieltä paljastuu syy aiemmissa alueissa nähtyihin "mysteereihin".

Laaduntarkkailua jatko-osaan, kiitos

Wiin SimAnimals kärsii epätarkasta kapulaohjauksesta ja varsinkin eläinten silittely päättyykin alussa usein nelijalkaisen hermostumiseen vahingossa rajujen otteiden takia. A-nappia pari kertaa painamalla näkymä zoomautuu maan tasalle tai vastaavasti puiden yläpuolelle. Nunchukin tatilla kolmiulotteisen maailman pyöritteleminen taas onnistuu kohtuullisen luontevasti. Ohjaukseenkin toki tottuu, mutta nautintoa siitä ei koskaan muodostu.

Graafisesti SimAnimals kelpaa pienemmille pelaajille, mutta valitettavasti EA on juuri näin ajatellutkin. Eläimet ovat toki hauskan näköisiä ja erinäiset konfliktitilanteet luovat nille naurahduksen arvoisia ilmeitä, mutta taustat näyttäytyvät turhankin pelkistettyinä. Grafiikassa ilmenee myös pahoja bugeja eläinten upotessa puoliksi puiden sisään. Lähelle zoomatessa taas varjojen pikselitkin suurenevat. Äänitehosteet ajavat eläinten murahduksineen mitä ilmeisimmin asiansa, sillä perheen koira innostui haukkumaan TV-ruutua SimAnimals-session aikana. Musiikki kertoo joskus tunnelmallaan, mitä pelissä tapahtuu. Esimerkiksi metsästä pois muuttavan eläimen lähtöä säestää melankolinen melodianpätkä.

Grafiikkaan ja ohjaukseen liittyviä ongelmia korjaavat kuitenkin hauska tunnelma, kohderyhmälleen sopiva vaikeustaso sekä suomenkielinen tekstitys. Tekstit auttavat mainiosti tehtävien opastamisessa ja sopiipa se metsän ekosysteemistä kertovaksi kevyen mielenkiintoiseksi oppitunniksikin. Toivottavasti mainio idea ei jää yksittäiseksi, sillä tästä on hyvä kehittää sitä eteenpäin.

Galleria: 

Kommentit

Oho, kylläpä arvostelija on jaksanut paneutua peliin. Arvostelut tästä pelistä maailmalla tuntuvat olevan vain että "paska kikkapeli huonoilla kontrolleilla, yksi tähti"

Heh, kontrolleihin voi kyllä mennä kärsimättömältä hermot. Pelin kohderyhmää sattuu jälkikasvusta löytyvän, ja heille SimAnimals tuntuu tehoavan - joten ei tätä yhden tähden peliksi tässä valossa voi kutsua. Kaksi tähteä oli lähellä, mutta loppua kohden peli muuttui yllättävän hauskaksi.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi